Вести

Орлић: Бивши режим не занима дијалог

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и народни посланик др Владимир Орлић изјавио је да су представници посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" на данашњем састанку у Народној скупштини Републике Србије, коме су присуствовали и представници јавних сервиса, исказали незадовољство начином на који се прате активности те посланичке групе, али је такође указао да они нити могу, нити желе да уређују јавни сервис.

Орлић је навео да се та посланичка група одазвала и данашњој рунди дијалога власти и опозиције у парламенту, који се води на иницијативу председника Народне скупштине Републике Србије Ане Брнабић.

"Данас смо разговарали са представницима јавних сервиса, РТС-а, РТВ-а и наша посланичка група је исказала незадовољство због начина на који се пре свега у политичким емисијама, дебатним емисијама, али и у ширем смислу прате активности наше посланичке групе и наше странке", рекао је Орлић.

Додао је да су, такође, исказали незадовољство због нефер, непропорционалног, али и због "необјашњиво пристрасног начина расподеле времена, као и третмана од стране оних који те емисије воде или уређују".

Орлић је рекао да су представници те посланичке групе указали на више примера, попут емисије "Реч на реч" у којој је један њихов представник, а три или пет представника опозиције где је у самом старту јасно да нема фер односа.

"На то смо указали и заиста није било начина да се том аргументу опонира ни од стране других учесника састанка, као ни од стране представника РТС-а. Говорили смо и о другим емисијама и о томе да је потпуно острашћен приступ, нагињући увек на ону страну која увек као тему на најгори начин има и представника државе и нашу странку и људе у Влади Србије. Али ми не можемо да уређујемо јавни сервис нити то желимо да радимо", рекао је Орлић.

Додао је да могу само да укажу на проблеме и да замоле на пристојан начин да се размисли о томе да постоји бар у том смислу избалансиран однос, да постоји макар једнака шанса да се одговори на све клевете и лажи.

Орлић је, коментаришући оптужбе опозиције да је владајуће странке било највише на јавним сервисима, рекао да је управо РТВ данас изнео егзактне податке, а то је да постоји апсолутна доминација опозиције у свим њиховим дебатним емисијама.

"Кажу, у једној емисији заступљеност свих парламентарних странака које припадају већини 9 одсто, а ових других 21 одсто. У другој емисији Српска напредна странка или већина укупно 15 одсто, а ових других 34 одсто.  Један једини пример нису имали да је тај однос другачији, што је важно да знамо и због нивоа демократије који смо у нашој земљи досегли, али и због свега онога што ћете да слушате на другој страни", рекао је Орлић.

Када је реч о захтеву опозиције о пропорционалној заступљености, Орлић је рекао да би то изгледало тако да нпр. председник Републике Србије Александар Вучић угости светског званичника и када медији известе о томе у трајању од пет минута, онда би у истом трајању медији требало да известе и о активностима опозиције.

"Ако тог дана, на пример, Радомир Лазовић и Зоран Лутовац нису имали никаквих активности, онда ваљда пет минута треба да слушамо како су они ишли на пијацу. Колико је то озбиљно, јасно је свима. Било је јасно и другим парламентарним странкама, укључујући и оне опозиционе, које нису биле сагласне са таквим размишљањима", рекао је Орлић.

Сматра да је конференција за медије Радомира Лазовића (ЗЛФ) и Зорана Лутовца (ДС) била прилика за странке бивше власти забележе још једну медијску активност.

"Њих не занима могућност да се уопште о било чему расправља, него да они дођу, ултимативно поставе неке своје захтеве, колико год били смислени или не, баш их брига. Нас са друге стране занима и те како и спремни смо, наравно, да разговарамо, да саслушамо свакога и очекујемо да ће у наредном периоду бити нових састанака које ће да организује председница Народне скупштине", рекао је Орлић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Парламент Србије