Вести

Орлић: Боримо се за снажнију и развијенију Србију

Део опозиције јуче је био у Бриселу, где су, како су рекли, отишли да убеде европске партнере да се што пре оформи комисија која би испитала шта се десило 17. децембра.

Између осталог, траже да се нови избори не одрже под истим условима. Који су то "фер изборни услови" о којима прича опозиција прокоментарисао је Владимир Орлић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Ако дође до поновљених београдских избора, неке прогнозе и анализе, говоре у прилог томе да би листа "Александар Вучић Србија не сме да стане" остварила убедљиву победу, па је Орлић дискутовао да ли би могла самостално да формира власт:

"Увек то зависи од једне ствари, оне најважније, а то је воља народа. Дакле, шта људи кажу када изађу на биралишта, то је најважније. То је увек најпрецизније могуће истраживање. То није везано за ово данас, него увек. Ко није имао поштен однос према бирачима, увек је игнорисао то питање. Нећете добити ништа о чему причате, ако то не заслужите код народа, а шта народ каже на изборима, то ће морати да поштује свако. Ми ћемо да радимо оно што смо и рекли, да поштујемо глас народа. Ако погледате децембар прошле године, апсолутна већина мандата у Народној скупштини за ону политику која јесте кандидовала, ону политику коју годинама предводи Александар Вучић и која је обећала људима да ћемо се борити за још снажнију, развијенију Србију која ће у 2027. годину ући са просечном платом од 1.400 евра, пензија 650 евра, минимална гарантована зарада 650 евра. На томе ћемо да радимо, и на свим инфраструктурним плановима и пројектима.

Потом је споменуо да исти идеали владају и на градском нивоу.

"И на градском нивоу, људи су ценили све на основу резултата и рада. Иако су причали све супротно, и Ђилас и Тепић, људи неће да гласају на основу тога шта им неко прича и колико покушава да их слаже преко телевизије, него на основу онога шта виде, а видели су много тога. Колико су сви у земљи слушали о обилазници око Београда, 40 и кусур година је то била тема, људи су видели када је то престала да буде прича и када је тај пројекат завршен. У које време смо га добили, сада га имамо и користе га сви. Користе га сви, нико не пита за кога си гласао. Исто може да се каже и за Београд на води, а и он је био тема деценијама, многе власти су причали како ће Београд да се спусти на реке. А када је то реализовано? Још деведесетих је то била прича Еурополис, па нико није ни почео. Слушали сте и 2000., то су звали Менхетн на Балкану, углавном нико ни покушао није. Ко је од тога створио реалност? Управо то људи виде.

СНС може да формира већину, али председник је рекао да би се тако имао легалитет, али не и легитимитет, па је Орлић коментарисао:

"Постоји и тај легитимитет у значајној мери, али председник Вучић инсистира на легитимитету у пуној мери. То значи да никоме не оставите ни промил шансе да баци неки траг сумње на то да ли је легитимитет потпун или не. И никада никога нисте чули да на тај начин говори, и кад може да има математичку већину, није то што га занима, већ га занима да људи имају поверења у оно што радимо. Када сте пре Александра Вучића могли да чујете некога да говори на тај начин", рекао је Орлић.

Потом је рекао да је пројекат "Expo 2027" од неизмериве важности:

Очекујем да ће бити само већа подршка, јер су људи разумели ко показује одговорност, озбиљност и ко уважава глас народа. Када је реч о пројектима попут "Expo 2027" који су од огромних важности, лоше је да за то губимо и дан. Тај скок у будућност "Expo 2027" не подразумева само тај догађај као такав, већ подразумева обиље инфраструктура, а то је од важности за све у Србији. Од ауто-путева на северу, југу, железничког коридора, инфраструктурне објекте, нове улице и булеваре, али и инфраструктуру попут водовода, гасовода, топловода, разне ствари које ће се одразити на целу Србију. И сада ми губимо време јер неко није довољно кадар да сагледа колико одговорности мора да покаже и шта мора да да народу заузврат од људи од којих је тражио подршку.

Орлић је коментарисао део опозиције који је у Бриселу захтевао од европских партнера да се што пре оформи комисија која би испитала шта се издешавало на изборима:

То је скупина са тајкунске листе. Шта они раде, осим што покушавају да начине јасну штету свом народу и држави. Када одете тамо и молите некога да гази суверенитет наше земље, овде хоћете да будете политичари или нека власт, а тражите да се газе институције ове земље, тражите неку страну управу, коју је немогуће да добијете. Зашто? Да би неко њих после посадио у фотеље. То нико никада није радио. Да тражите санкције против сопственог народа, то никоме никада на памет није пало. Они су малтене показали непријатељски однос према сопственој држави и то само јер је води Александар Вучић, а не они.

 

 

 

Извор: ТВ Курир