Вести

Орлић на састанку са премијером Грузије у Тбилисију

У оквиру званичне посете Грузији, а на позив председника Парламента Грузије Шалве Папуашвилија, председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са председником Владе Грузије Ираклијем Гарибашвилијем, са којим је разговарао о билатералним односима две земље, интензивирању свеукупне сарадње и европским интеграцијама.

Премијер Грузије је истакао да две земље деле исте ставове и заједнички заступају и поштују међународно јавно право. „Наша позиција по питању тзв. „Косова“ је позната и неће се мењати. У том смислу, пружамо снажну подршку Србији“, поручио је Гарибашвили, на чему је председник Скупштине захвалио.

Говорећи о европским интеграцијама две земље, Орлић је поручио да, по овом питању, Грузија може да рачуна на подршку Србије. С тим у вези, указао је на напредак који је наша земља остварила у практично свим областима које спадају у владавину права, као и на усвајање сета нових правосудних закона, којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године. Ипак, како је додао, питање европских интеграција Републике Србије остаје тешко оптерећено дијалогом Београда и Приштине. „Свакодневно смо суочени са једностраним потезима Приштине, као и дрским одбијањем Аљбина Куртија да коначно, након деценије чекања, формира ЗСО. Захтевамо да потписани споразуми буду неодложно имплементирани, те да се за наш народ на КиМ осигура безбедност, јер су ово елементарни предуслови за даљи дијалог“, рекао је председник Народне скупштине, додајући да признање за озбиљан и одговоран однос према дијалогу председнику Србије Александру Вучићу данас отворено саопштавају и званичници из ЕУ и САД.

Састанку су присуствовале и потпредседница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и председница Посланичке групе пријатељства са Грузијом Дубравка Филиповски.

 

 

 

 

Извор: Танјуг