Вести

Орлић: Народ види ко своја обећања испуњава

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић изјавио је у емисији "Јасно! Као дан" на "Блиц Тв" да би опозиција највише волела да дође на власт без избора. СНС воли изборе, радује им се и виде их као једну прилику да народ да свој глас и суд коме верује, истиче Орлић.

"Данас у Србији одлучује само народ и немогуће је да сам себе неко прогласи за министра. Наши људи су паметни и разборити и те како могу да процене ко заслужује поверење, а ко не. Умеју добро да разлуче ко је онај ко своја обећања испуњава и ко доноси резултате. Формална кампања стартује формалним расписивањем избора, што се очекује веома брзо, на самом почетку новембра месеца", рекао је Орлић.

Наводи и да СНС разговара са народом стално, јер је то њихов посао, а не само пред изборе.

На питање водитељке да ли је истина да СНС лепи фластере преко штандова опозиције и одмах шаље на то исто место и своје штандове, Орлић је рекао да су то "смешне приче".

"То је једна од ствари у бескрајном низу изговора да би бивши режим оправдао свој неуспех. А неуспех за њих је то што нису на власти. А нису на власти, јер народ неће очима да их гледа. Разлика између свих њих на гомили и оне коју спроводи председник Александар Вучић је све већа и већа из године у годину", рекао је Орлић.

 

Нови путеви корупција за опозицију

На констатацију да опозиција оптужује власт да је створила клан Вељка Беливука, Орлић пита ко је тај клан ухапсио и коме је тај клан спремао атентат?

"Ко се постарао да ти људи буду иза решетака данас? Па тај Александар Вучић, кога из уста не ваде? И ко је највећа мета том клану? Коме је спремао атентат тај клан? Па Александру Вучићу. Не сигурно овима. Они ће да нађу увек оправдања за тог Беливука и за Миљковића и за све остале. И да као њихови мегафони, те претње које овде упућују с оне стране решетака, председнику Србије и члановима његове породице, разглашавају на сва уста и свакога дана понављају као да је то свето писмо", рекао је Орлић.

Такође, на оптужбе опозиције да је власт произвела корупцију, Орлић одговара да опозиција оптужбама оправдава свој нерад.

"Корупција је то што данас имамо ауто-пут. Ајде, да окренемо питање: ако сте и тада имали државу, а имали сте, па сте имали и неке људе који су нешто уплаћивали у буџет, а имали сте, а где су те паре нестајале ако нису завршиле ауто-путу", истиче Орлић.

Орлић се надовезао и на оптужбе опозиције, да су неки путеви могли да се саграде и јефтиније и поставио питање - зашто онда нису урадили јефтиније?!

"Зеленовић, Ђиласе, Тепић, било ко од вас. Што нисте урадили јефтиније или скупље, што нисте урадили шире или уже, како год да сте хтели? Што нисте урадили некако. И још једно питање, а где су онда паре за то завршиле? Да нису у вашим џеповима? И онда ћете ви да причате данас нешто о ономе, ко ствари о којима сте ви само причали, заиста претвара у конкретна дела и који чини да постану реалност", рекао је Орлић.

Истиче да о опозицији и бившој власти говори како би људи видели шта значи ако би они поново дошли на власт.

"То је питање врло јасног животног разлога. Хајде онда да видимо шта то значи за мене. Хоће да буде неки Клинички центар? Неће. Зашто? Зато што смо видели да није било. Хоће да буде било чега? Ако им је укупно нула скор било којих здравствених објеката и болница да су урадили. Е, онда да би људи само знали, да буду свесни шта то значи, ако од таквих сутра буде поново зависило било шта", рекао је Орлић.

 

Прљава политичка кампања већ присутна

На питање водитељке да аналитичари наводе да нас очекује прљава политичка кампања, Орлић је рекао да је таква кампања увелико присутна, а да су инспиратори тога они који сваког дана помињу туђу децу.

"И то видите по свему што се већ дешава, то не мора нико да вам каже. Па погледајте ко, на пример, свакога дана помиње туђу децу и чланове туђих породица. Јесте видели, осим да се нападају деца председника Републике, да неко то ради на тај начин? Е, од тога само да почнете, мада није то само, то је ужасна ствар. Али од тога да кренете, онда вам је јасно ко се на тај начин понаша и ко је решио да никаквих скрупула нема, да никакве црвене линије у политици не постоје, него је сам себи дозволио све", рекао је Орлић.

Додаје да се није могло видети да је власт то радила било коме.

"Све време сте могли да чујете од једне те исте стране да прете вешалима Александру Вучићу, и не само људима који представљају политику чија је она основа, него чак и обичном народу, људима који гласају за ту политику, зато што неће да гласају за њих умишљене, самопроглашене политичке величине и елиту лажну", рекао је Орлић.

Наводи и да због тога гласачку публику СНС-а, опозиција назива "глупима и неписменима".

"Ако коментаришете било чије знање, звање, компетенције, онда морате да почнете од својих, па смо онда погледали њихове. И тако је и за све друго, значи што се тиче понашања, они прете вешалима, они упадају са моторним тестерама и тога се сећате. Они у Скупштини Србије вриште и скачу као да им није добро у глави. Залећу се у другог народног посланика док говори о томе да подржава ребаланс буџета, зато што подразумева значајна средства за лечење деце. Значи само да у једној реченици свега сумирамо ко се како понаша. Да ли сте било кога другог видели да се залеће и покушава да испровоцира физички сукоб са другим народним послаником који говори да подржава лечење деце и притом каже да је и сам родитељ болесног детета", рекао је Орлић.

Упитан да ли има истраживање јавног мњења како стоји Српска напредна странка пред изборе, Орлић је рекао да се увек једино и право истраживање добије на сам дан избора.

 

Протести опозиције "циркус и ругло"

Орлић наводи да је опозиција направила "циркус и ругло" од највеће могуће трагедије, која је могла да се замисли.

"Они нису позвали људе у протест против насиља, већ су на тај начин спремали своју политичку кампању. Мало им је било што лажу људе, већ људе позовете и кажете, е, хајде сада да изађемо на улицу зато што смо тужни, зато што нас је трагедија потресла. А онда пустите са озвучења ламбаде и макарене, јер се сећате тога да су радили. Играте и певате као да буквално с вама нешто тешко није у реду. Веселите се, радујете се, да претворите у циркус и ругло највећу могућу трагедију која је могла да се замисли", рекао је Орлић.

Наводи да се опозицији у више наврата стављало до знања да не треба на тај начин злоупотребљавати трагедију, али узалуд.

"Причали смо критикујте економију, причајте било шта о спољној политици, али немојте ту трагедију да злоупотребљавате. И дошли смо до тога како они сами сад кажу, да је то лешинарење, то сад они кажу. Али је требало једни и други да избаце да би дошли до те истине. То је једна катастрофа", истиче Орлић.

Орлић наводи и да је власт имала и показала вољу за већу сарадњу са опозицијом, али да није било успеха у томе.

"Како смо и почели овај сазив у Народној скупштини, пруживши могућност буквално да бирају да ли хоће да воде неки одбор, сами нека кажу који. А они закрвили међу собом ко ће где да седи и отимали се око тога као да је највећи проблем на свету", рекао је Орлић.

Наводи да једино што не могу да прихвате и буду сагласни са очигледним лажима.

"Ни на тему тих такозваних протеста, што је било потпуно очигледно што раде све време. И сад је потпуно огољено. Сад кад погледате и њихове телевизије, кажу они њихови аналитичари. Ово је глупо, ово је бесмислено, више има ових на бини него оних доле", рекао је Орлић.

 

Писмо опозиције Борељу

Писмо које је део опозиције послао Жозефу Борељу због Бањске, тврдећи да је сва одговорност на Вучићу и захтевајући максималне санкције за њега, Орлић види као нешто најјадније и најбедније.

"Као нешто најјадније и најбедније што је ова земља запамтила. Јесте ли видели икада било кога другог да је покушавао да се понаша на тај начин? А сад ћу ја некоме тамо споља да денунцирам сопствену државу и председника те државе. Ја ћу сад тамо нешто да дојавим. У ствари, немају шта да дојаве. Само да лажу, да клеветама најобичнијим и најподмуклијим могућим нападима покушавају да направе негде политичку штету човеку ког не могу да победе, да вам поновим, али и држави коју тај човек предводи", рекао је Орлић.

Наводи да је опозицији то што је на челу Вучић, а не они довољан разлог да направе штету сопственој земљи.

"У том срамном писму три пута су написали да је Вучић крив за све, али су написали и да је Курти господин. Немате нигде за председника Србије тако нешто, али за Куртија имате тако лепе речи. Па су написали још да су Срби са Косова и Метохије криминалци. И то можете да нађете тамо. Није за све Србе, само за њихове политичке представнике, који представљају Србе", рекао је Орлић.

Додаје и да је за њих Вучић једнако Србија, а да сами позивају на најдрастичније мере које могу да се ураде против Вучића, па самим тим су врло свесно ишли на то да то уједно значи и најдрастичније могуће за саму државу Србију.

"То показује да њихово бешчашће нема дно", истиче Орлић.

На питање Мастиловић Јаснић да ли се плаши санкција, с обзиром на то да припада кругу најближих политичких сарадника Вучића, Орлић је рекао да се не плаши.

"Шта мислите шта би вам рекло 2 милиона и 300 хиљада људи који су директно својим гласовима дали подршку тој визији и том путу Србије, тим важним историјским променама. Мислите да ти људи брину због тога што ће ови који су увек гледали само себе, њима уништавали живот, народу уништавали живот, драли кожу с леђа и трпали само пљачком у своје џепове некоме неку ружну реч да кажу о људима који су од њих бољи милион пута", рекао је Орлић.

На питање да ли може да тврди да ће политички избори бити фер, Орлић каже да ће се изборима приступити озбиљно, одговорно и са свешћу да су избори тешки, да не подразумевају никакав резултат, већ да се за тај резултат треба борити.

Опозиција пребацује власти да избори нису организовани "фер", Орлић каже да су они на претходним изборима рекли шта заправо мисле о томе.

"Прошли пут су сви једногласно гласали за проглашење коначних резултата избора. То се никада раније није десило да у РИК-у апсолутно сви представници, свих учесника, свих политичких партија гласају за проглашење коначног резултата. Увек је био бар неко ко ће да каже ја нисам сагласан, нешто није у реду. Не. Овај пут су сви гласали за, што значи, шта они заиста мисле", рекао је Орлић.

 

Опозиција свесна какав резултат може да добије

Орлић каже да се наратив да ће опозиција да иде на протесте после избора не пласира из СНС-а, већ да опозиција то сама каже.

"Они сами изађу и кажу, е, ми ћемо овде у изборној ноћи да се окупимо и да нас буде пет милиона. Унапред вам кажу да ће они да иду на то да причају да избори не ваљају. Да ли то говори неко који је уверен у сопствену победу?!

На констатацију Мастиловић Јаснић да можда тиме желе да поруче власти да се не усуђује да покраде изборе, Орлић каже да то већ није питање да ли ће бити "овако или онако", већ да од старта полазе од тога да нешто неће ваљати.

"Они кажу, не, то сигурно неће да ваља. Ми ћемо сигурно да се окупимо на улици, па опет слушате све исто: да узмемо мотке, да вас јуримо, да вас давимо у Сави. Да ли се тако понашао неко ко је уверен у сопствени успех, ко је уверен да је победник, а овамо сам себе за неког победника прогласио. Биће да су они негде ипак свесни какву оцену од народа једино могу да добију", рекао је Орлић.

На питање како ће СНС изаћи на изборе, Орлић одговара да је сигурно да ће изаћи са резултатима.

"Ако питате за формат, логично би било, да у тој политици учествују и сви они који су спремни да подрже даљу борбу за слободну, суверену, независну Србију која води рачуна само о својим интересима и која ће да настави да се бави политиком резултата, која ће да ради напорно и посвећена на новим успесима у свим областима. Тако да, то свакако подразумева шири круг људи, тако је било и до сада. То ће да буде познато, чим те разговоре завршимо. Главни одбор је овластио Председништво да до дана расписивања избора те разговоре обави, и чим их ми обавимо, одмах је ту све познато", рекао је Орлић.

Орлић је додао и да очекује подршку председника Србије, и да ће СНС да наступи као опција која управо ту политику кандидује.

"Шта више, председник би волео да и његово име такође се појави на нашој листи и да буде потпуно јасно да је то та наша заједничка политика, она државна политика коју ми у својој Србији проводимо сада", рекао је Орлић.

 

Стање у СНС-у

Милош Вучевић заменио је Александра Вучића на челу СНС-а, а Орлић каже да је он апсолутно успео да наметне свој ауторитет.

"Апсолутно, цела странка, сви знају да је Милош Вучевић озбиљан, посвећен човек, вредан. И не само да идеално познаје, савршено познаје нашу странку, него заједно са њом, управо ову политику која је историјске промене у нашој држави направила", рекао је Орлић.

 

Шта је са Народним покретом

"Дакле, било је идеје да се у једном тренутку са тим изађе, али имате разна дешавања, бројне изазове којима неко мора да се бави", истиче Орлић.

Упитан да прокоментарише да ли ће се окренути Социјалистима, ако не буду имали довољно гласова да самостално формирају власт, Орлић каже да је СНС спреманада о томе разговара у веома широком кругу.

"Увек ми идемо на то да, ако се постави питање ко има већину, то буде неоспорно јасно. На основу изборног резултата, то је она већина која заступа ову нашу државну политику. Оно са чим пред људе излазимо, то је ова прича и политика о резултатима. То је, рекао бих, јасна визија идеја како хоћемо да државу водимо и у будућности. Дакле, увек желимо да се то рефлектује ако причамо о мандатима и кроз број мандата, да буде потпуно јасно, неспорно, да је то она политика која ће Србија да се држи и у будућности. И као што се сећате из неких претходних година, увек смо спремни да о томе разговарамо у врло широком кругу са свима који желе у тој политици да учествују и подршку дају. И када је наша изборна листа имала не половичну, него и још значајно убедљивију већину од тога. Увек смо били спремни да разговарамо са свима који желе у њој да учествују и да је са своје стране подржан. Тако да у том смислу ништа се не мења ако радите ствари које су најважније за државу. И увек кажете, ко жели у томе да учествује, добро је дошао. Није се то променило", рекао је Орлић.

 

Аљбин Курти шаље поруку: "Овде вама живота нема"

Дешавања у Бањској узнемирила су Србе и на Косову и Метохији, али и у Србији. Орлић каже да је једини кривац за дешавања Аљбин Курти, који у свему што ради шаље Србима поруку да њима доле живота нема.

"По свему што он ради видите да спрема етничко чишћење. Па погледајте само сами шта тај човек ради. Тај безумник шта ради свакога дана. Зар не ради свакога дана управо то, да покушава да Србима пошаље поруку - вама овде живота нема и да треба сви одете са Косова и Метохије", рекао је Орлић.

На питање како је могуће да се то све дешава пред очима Еулекса, он каже да је то питање за њих.

Велика петорка долази у Београд, а Орлић очекује да ће и даље бити тешких притисака на Србију.

"Притисци нису престајали, нити ће престати, а то на својим леђима носи само један човек - Александар Вучић", изјавио је Орлић.

 

 

Извор: Блиц ТВ