Вести

Орлић: Наше пријатељство са Египтом је велико

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и председник Представничког дома Арапске Републике Египат Ханафи Али Гебали, присуствовали су церемонији откривања плоче са називом Египатска улица, која је одлуком Скупштине града именована у Новом Београду у знак пријатељства са овом афричком земљом.

Орлић је подсетио да је пре годину дана председник Египта био у историјској посети Србији, на позив председника Србије Александра Вучића, и истакао је да је тада потписана заједничка Декларација о стратешком партнерству.

"Наше је пријатељство заиста велико, увек је тако и било. Поштовани председниче Представничког дома, то пријатељство додатно снажимо и чинимо га још већим", указао је Орлић.

Орлић је истакао да се Египатска улица налази у делу српске престонице у којем се очекује пуна изградња, и захвалио се држави Египат на подршци Београду у добијању организације Међународне специјализоване изложбе "EXPO 2027".

Председник Представничког дома Египта Гебали изразио је велико задовољство што се налази у "пријатељској земљи Србији", указујући на деценијско историјско пријатељство два народа.

"Пријатељски односи између Србије и Египта нису се зауставили само на билатералној сарадњи већ су знатно дубљи. Покрет несврстаних представљао је сигурно уточиште у међународној поларизацији као веома значајан за земље у развоју, што је било важно за однос две земље на међународном нивоу. Сарадња између две земље сада се развија на свим пољима, са тенденцијом да се знатно унапреди у будућности, посебно у економској и трговинској размени", рекао је Гебали.

Гебали је напоменуо да би "Отворени Балкан" за Египат био од великог значаја и да би Србија била приступна тачка за повезивање са земљама Западног Балкана, а упоредо са тим би српске компаније, преко Египта, добиле везу са арапским и афричким земљама.

 

 

 

Извор: Танјуг