Вести

Орлић: Не треба нам навијање, него фер однос

Заменик председника посланичке групе и члан Председништва Српске напредне странке Владимир Орлић рекао је да нико од међународних званичника када дође у Србију не треба да навија ни за Владу Србије, ни за парламентарну већину, ни за неке странке, већ је потребно да се размишља о елементарној одговорности и фер односу.

Орлић је на тај начин прокоментарисао ново оглашавање европосланице Тање Фајон која се после Одбора Парламентарне Скупштине Савета Европе у Паризу, на којем је било речи о изборним условима у Србији, огласила саопштењем у којем је изразила забринутост, између осталог, и због најаве смањења цензуса.

Орлић је рекао да Фајонова није дала образложење због чега смањење цензуса није добро, имајући у виду да тај потез иде у прилог опозицији, развоју демократије, плурализму, враћању дијалога у институције, док тиме једино губи Српска напредна странка.

"Ако хоћете за неког да навијате, имате право, али то онда морате да радите мало спретније и да неким својим аргументом станете иза тих речи. Ако хоћете да помогнете оне који су прогласили бојкот, као што су Ðилас, Тадић, Јеремић, онда понављате њихове речи, али вас то свеједно не лишава обавезе да дате аргумент", поручио је Орлић.

Према његовим речима, јавност је и од оних, како је рекао, поштених у опозицији могла чути да је смањење цензуса добра ствар.

Када је реч о критикама које се односе на медије, Орлић је рекао да је и власт забрниута, с обзиром на то да поједини медији трпе "шикану" од представника Савеза за Србију. Како је рекао, не само да их омаловажавају и говоре им да нису новинари, већ им се отворено прети.

"Пре неколико недеља су саопштили да се залажу за доживотну робију и смртне казне за новинаре који им нису по вољи. Ако се због тога Фајон забринула, онда је са добрим разлогом. Оно што је такође за забринутост, али нисам сигуран да је на то мислила, је и упад у медијски сервис разбијањем врата. То сви у Европи знају, сад зна и Савет Европе јер сам и о томе говорио", рекао је Орлић.

Орлић је додао да је "штета ако је реч о бригама за људска и друга права ако се тичу само стајања на страну и држања за оно што неки, очигледно острашћени у Србији, желе да покажу као неко оправдање за своје понашање".

Пита и зашто Тања Фајон не покаже пажњу за српску заједницу у Словенији, наводећи да би свакако могла да помогне.

Орлић је рекао да је Савет Европе занимала ситуација у Србији у вези са унапређењем изборних услова, додајући да је он искористио ту прилику јуче и представио шта је власт урадила по том питању.

Подсетио је да су четири закона недавно усвојена, а којима је регулисана функционерска кампања, употреба јавних ресурса, надлежности Агенције за борбу против коруцпије, унапређење рада РИК-а…

"Реч је о свим оним мерама које су тражили представници бившег режима, окупљени око Савеза за Србију, и којекакви бојкоташи који су кренули да се праве немушти када смо ми подигли квалтет изборних услова, онолико колико су они само причали, а никада им на памет није падало да то ураде", рекао је Орлић.

Указао је и да је први пут формиран Наџорни одбор Скупштине Србије који ће се бавити контролом рада медија, као и да је, приликом избора недостајућих чланова РЕМ-а, изгласано да једини представник који долази на предлог политичких странака буде из опозиције.

О томе сам информисао и Савет Европе. А ови што су причали да је то јако важно, не само што су игнорисали цео поступак, данас причају и да је све што су сами тразили ирелевантно. Испоставило се да је једино ирелевантно њихово постојање, пошто сами у својим медијима казу да имају рејтинг шест одсто", рекао је Орлић.

Орлић је рекао да је једна од важнијих тема на седници одбора било обарање цензуса, те да је искористио прилику и указао да је то корисно за све странке и развој плурализма.

 

 

Извор: Танјуг