Вести

Орлић: Није без основа размишљати у смеру ванредних избора

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић каже да нема информацију о датуму одржавања ванредних парламентарних избора, али истиче да би њихово одржавање било добро за оне који сматрају да су релевантни, а нису учествоваил на изборима, јер "не би морали да поткупљују посланике и на силу формирају посланичке клубове".

"Ако ме питате за неки термин ванредних парламентарних избора, ту информацију немам, али мислим да није без основа размишљати у смеру ванредних парламентарних избора, с обзиром на све што се дешава", рекао је Орлић новинарима у скупштини.

Како је рекао, ако је то начин да они, који немају никакву подршку у народу или се крећу на нивоу неважећих листића на изборима, не оптерећују скупштину негативним поривима, онда то за Србију и није лоше.

Орлић каже и да би избори били прилика за оне који мисле да су релеватни, а нису учествовали на изборима, да провере да ли су важни као што мисле да јесу.

 

Орлић одбацује критике у вези са дуалним образовањем

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић каже да ће та посланичка група подржати просветне законе, међу којима и Предлог закона о дуалном образовању, истовремено одбацујући критике опозиције да се тако уводи "јефтина радна снага за стране инвеститоре".

Орлић је на конференцији за новинаре у парламенту рекао да је опозиција, критикујући закон о дуалном образовању, изнова понављала тезе о јефтиној радној снази и метафоре о успостављању робовласничког система у Србији, а истина је, каже, другачија.

"Бити адекватно плаћен радник је много лакше ако располажеш већим бројем вештина", рекао је он.

Он је додао да ће дуално образовање пружити могућност да буду задовољени интереси и ђака и послодаваца, односно оних компанија које се укључе у програме, као и школа које ђаци похађају и државе.

Када је реч о интересу ученика, ноторна је чињеница да је развој стручности, унапређење знања нешто што може да користи ученицима у средњим стручним школама, рекао је Орлић и додао да се уз програм стручних пракси који је постојао, дуалним образоавња уводи систем јасних и прецизних правила.

Како каже, ђаци ће моћи стручно да се усавршавају у реалним условима радног окружења, моћи ће да се упознају са савременим технолошким достигнућима и да осете како је то радити у колективу.

Орлић је објаснио да је интерес компанија да имају раднике које неће обучавати "од нуле", већ ће радно ангажовати оне са којима су већ имали прилику да сарађују.

 

 

 

 

извор: Танјуг