Вести

Орлић: Политика модерне и успешне Србије креира будућност већ данас

Јавно слушање на тему: Дигитализација у Србији - где смо данас, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржало се данас у Народној скупштини.

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић рекао је да међу асоцијацијама на оно што чини политику председника Републике Александра Вучића, многима на ум долазе економија, вакцинација, ауто-путеви, инвестиције, радна места, али да су сигурно међу првима модернизација и дигитализација.

Орлић је подсетио да је 2014. године, када је у Народној скупштини представљен експозе председника Вучића, најављено динамично увођење електронске управе, без одлагања, чекања и изговора. То је значило суштинско унапређење оних процеса за које се до тада веровало да могу да се одвијају само на старомодан начин.

"Те 2014. године обратили смо се грађанима речима "будућност у коју верујемо" и тим речима им тражили подршку, показало се да та будућност може да постане садашњост, а можемо да је учинимо још бољом", нагласио је потпредседник Орлић.

Орлић је истакао да Народна скупштина има своју улогу у тим процесима и да је дала свој скромни допринос законима којима су непосредно уведене новине кроз електронске процесе и системе у бројним областима.

Орлић је истакао да ове године као и претходне веће теме од пандемије нема, ни у свету, ни у нашој земљи, али да Србија може да се похвали чињеницом да је изузетно успешна у борби против те пошасти, између осталог захваљујући резултатима који су обезбеђени у домену дигитализације, што се директно одразило на процес вакцинације, по којем је Србија прва у Европи.

"Дата центар који смо недавно отворили у Крагујевцу представља корак од стотину миља, али сама чињеница да је то што је организовано и направљено данас атрактивно и мотивише највеће светске компаније да се обрате Србији са жељом да користе услуге тог центра, јасан је показатељ шта смо направили и где је Србије данас", закључио је Орлић, додавши да се и друге државе распитују за могућност складиштења својих највреднијих података у српском дата центру.

Орлић је нагласио да је управо дигитализација оно што у савременом свету занима инвеститоре, могућност даљинског пријављивања радника, бољи регистри и потпуно избацивање папирологије из система рада.

Потпредседник Орлић је истакао да је оно што је некада звучало као научна фантастика, данас је реалност, а да је пред нама још узбудљивија и успешнија будућност, у којој Србија показује да уме да буде добра кућа за сву нашу децу.

 

 

Извор: Танјуг