Вести

Орлић: Посета председника Си Ђинпинга огромна је част за Србију

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и народни посланик др Владимир Орлић изјавио је, за Кинеску медијску групу, да је посета председника Си Ђинпинга огромна част за Србију, не само због тога што је реч о недвосмислено једном од највећих светских лидера, који се налази на челу једне од најзначајнијих земаља, већ и зато што је реч о искреном и правом, великом пријатељу Србије и српског народа.

"Наравно, реч је о посети која је од историјског значаја за нас. Таква је била и претходна посета Си Ђинпинга Београду, пре осам година, али бих рекао да је историјско и све што смо успели да направимо заједничким радом, када је реч о нашим односима у протеклом периоду", рекао је Орлић.

Према Орлићевим речима, оно што данас имају Србија и Кина, и што са великим задовољством и поносом сви ми заједно називамо нашим челичним пријатељством, установљено је захваљујући међусобном поштовању и поверењу наших лидера, председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга, а што, са своје стране, заједнички прате наше државе, парламенти, владе, али и народи Србије и Кине.

"Сви у Србији бескрајно су захвални НР Кини што поштује нашу земљу, наш суверенитет и територијални интегритет, што можемо да рачунамо на подршку Кине у сваком погледу, на свим међународним форумима. Са своје стране увек истичемо да је за нас принцип једне Кине нешто што ћемо увек и свуда поштовати. На нашу подршку наши драги пријатељи и наши стратешки партнери у Кини могу да рачунају на сваком месту", истакао је Орлић.

Орлић је истакао да сви у Србији памте братску, несебичну помоћ, коју је Кина указала нашем народу у најтеже време, када смо се сви борили против коронавируса и када је читав свет показао да нема довољно солидарности.

"Сви су гледали да за себе обезбеде пре свега довољно вакцина, лекова и респиратора, а ми смо све то добили одмах, од наших пријатеља из Кине. Сарађивали смо све то време у области економије, у области инвестиција. Из године у годину, Кина је несумњиво инвеститор број један у нашој земљи, један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера. Србија је повећала извоз у Кину за више од 140 пута у претходних 10 или 12 година, а када је реч о кинеском тржишту, све значајнији број кинеских компанија је присутан овде", рекао је Орлић.

Говорећи о значају Иницијативе "Појас и пут", Орлић је рекао да је Србија изузетно задовољна због учешћа у тој иницијативи од глобалног значаја.

"Са колико пажње приступамо учешћу у тој иницијативи, довољно говори то што је председник Србије Александар Вучић присуствовао претходном форуму "Појас и пут" и том приликом, не само да су указане највише почасти председнику наше државе, него је наша сарадња подигнута на још виши ниво", истакао је Орлић.

 

 

Извор: ЦРИ