Вести

Орлић: Србија ће наставити да инсистира на Заједници српских општина

У Скупштини Србије у току је међустраначки дијалог. Ванпарламентарним странкама које учествују у дијалогу без посредника, прошле недеље, дан пре него посланицима, представљен је извештај о Косову и Метохији. Председник Србије Александар Вучић поручио је да Београд никада неће признати независност, као и да је решење у компромису. Како тај компромис виде представници власти и опозиције?

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Владимир Орлић наводи да је дијалог Београда и Приштине једина паметна ствар, а да је алтернатива томе катастрофа.

Орлић истиче да је председник Вучић прошле недеље у Скупштини говорио о великим изазовима и страшним притисцима којима је изложена Србија и Срби на Косову и Метохији.

"Нажалост, на то смо и навикли годинама уназад, а данас имамо нешто што чини ствари додатно незгодним, у Приштини имате руководство које је одсечено од обзира реалности, нечега што подразумева жељу за договором, они су се поставили као екстремисти, као да свет није постојао пре њих", рекао је Орлић.

Указује да је од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, држава Србија јачала и није слабила, а то, каже, јако добро разумеју Срби на Косову и Метохији.

Према његовим речима, држава коју предводи Вучић урадила је за Србе на Косову све оно што нису они који су Србију водили раније.

Политику Вучића, истиче, подржава 95 одсто Срба на Косову и Метохији.

Наглашава да ће Србија наставити да инсистира на Заједници српских општина додајући да то није питање за Аљбина Куртија као таквог, већ више за Европску унију која је гарант испуњења обавеза из Бриселског споразума.

 

 

Извор: РТС 1