Вести

Орлић: Србија је данас суверена, независна и слободна земља

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић у интервјуу за Курир најављује да ће нови сазив парламента бити конституисан у наредним недељама и поручује да нема ништа од покушаја да се оспоре резултати децембарских избора. Орлић сматра да су протести опозиције након изборног пораза "тек њихово глупирање којим покушавају да избегну подношење рачуна својим бирачима". Наш саговорник најављује да ће листа око Српске напредне странке, као и претходних година, када је такође могла сама да формира већину, настојати да окупи и друге који су спремни да у таквој државној политици учествују и да својим учешћем допринесу.

* Иако је од избора прошло месец дана, у политичком животу и даље имамо тензије. Како одговарате на замерке дела опозиције о нерегуларним изборима?

- Знају сви, па и комплетан бивши режим, да су избори показали праву вољу народа. Било им је то јасно и пре избора, зато су и спремили унапред читав сценарио за циркус који изводе након што су се суочили с резултатима. Баш такве резултате су и они очекивали, иначе не би унапред говорили странцима да их неће признати. Узалуд: њихови су представници били у већини на свим бирачким местима и потписали све избројане гласове, њихове Црте и Крени-промени су слале своје посматраче, који су на бирачким местима потписали да немају никаквих примедби, исто то су учинили и бројни страни посматрачи, док су њихови "експерти" чешљали све спискове пре избора, а Црта их верификовала. То што им се сам резултат не допада сада је само - њихов проблем. Али имају они већих проблема од тога сада: треба да објасни тајкун Ђилас својима зашто их је лагао причама "СНС пада, њихов резултат сада почиње цифром три, неће моћи да формирају владу ни са СПС, ми их стижемо, а Београд узимамо сами", а показало се - све супротно. Са 150.000 нових гласова, резултатом од 47 одсто и апсолутном већином у Народној скупштини, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" је двоструко потукла тајкунску листу и може потпуно сама да изабере владу. Победили смо бивши режим и у Београду са 20.000 нових гласова и још више одборничких мандата на изборима чији су сваки сегмент контролисали сви који су хтели. Сад би лажови да избегну оно што им природно следи - да се сви ђутуре повуку из политике због одговорности према људима који су им веровали. Зато су се определили за маневар с виком о "нерегуларностима" док не прође неко време, па ће они резултате ипак да признају тиме што ће узети мандате и тако уместо показивања одговорности пред људима које су лагали те исте људе ће да намагарче поново, овај пут - дефинитивно и коначно.

* Очекујете ли да се повећа улога међународног фактора у постизборном расплету у Србији, с обзиром на то да су активности коалиције "Србија против насиља" највише усмерене управо на то?

- Нема од тога ништа. И неки од представника тих посматрачких мисија сами кажу да је тако нешто потпуно нереално, али још важније - не би имали ни шта да раде, ни шта да траже, кад су већ све видели, уверили се својим очима и потписали да је све било у реду. Остају само очај и нова сведочанства љигавог, поданичког карактера којим Ђилас, Тепић и њима слични пишу писма, мољакају странце да у Србији уведу неку намесничку управу и баш њих посаде на власт, ако је могуће. Уз отворено опањкавање, пљување и клеветање сопствене државе, без срама и било каквих кочница. Па то није могуће, нити ће бити могуће. Овде се сада пита само наш народ, а народ је рекао своје. У оно њихово доба мрака, пропасти и свеопштег понижења, када су странци и њихови амбасадори правили власт у Србији, диктирали јој ставове и кројили политику, а овдашњи тајкуни и лопови за то време драли народу кожу с леђа, не враћамо се - никада више.

* Из ове коалиције најављују и наставак протеста 16. јануара, на дан убиства Оливера Ивановића. Сматрате ли да је то погодан датум за тако нешто, како је то рекао Здравко Понош?

- Реч је о бедном лешинарењу по ко зна који пут. Какве везе има Оливер Ивановић са изборима из децембра 2023? И с каквим правом успомену на њега скрнаве бедници који га се сада сете једном годишње, и то за потребе своје личне промоције, а док је био жив, за њих тај човек није ни постојао? Како су лешинарили над стравичном трагедијом из маја прошле године, исто раде и сада. Људима су се због тога буквално згадили. Зато их, између осталог, и не прати у таквим активностима готово нико, окупљају се сами са собом. А да је то све Поношу "погодно", ни ту нема ништа ново: све најпрљавије, најотровније, нељудско до крајњих граница за њих је погодно, јер такви и јесу они сами.

* С друге стране, ви се као победничка страна на изборима спремате за конституисање Скупштине Србије. Помиње се Дан државности као могући датум заказивања те седнице?

- У наредним недељама биће конституисана Скупштина у новом сазиву, све у складу с процедурама и по закону. У тој Скупштини ће, неприкосновеном вољом народа, у наредне четири године да се води политика чији је лидер председник Александар Вучић, за ту политику народ је одредио апсолутну већину у својој Народној скупштини, исту политику ће водити и влада, коју ће та већина изабрати ускоро.

* Листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" има апсолутну већину у парламенту, али је најављено да ће ићи на ширу подршку. Колико та подршка може бити широка? Кога већ сад можете да видите у владајућој већини?

- Разговараћемо пре свега с нашим традиционалним партнерима из СВМ. Као и претходних година, када смо такође могли сами да формирамо већину, ми желимо да у борби и раду за нашу Србију окупимо и друге, оне који су спремни да у таквој државној политици учествују и кадри су да јој својим учешћем допринесу.

* Шта мислите о СПС као коалиционом партнеру? Јесте ли за наставак сарадње?

- Окупљање око слободарске политике председника Александра Вучића увек је био најбољи могући избор који могу да направе политички актери у Србији - то важи за све, и за странке и за појединце. Са свима ћемо да разговарамо, али увек ће главна тема бити управо та: политика даљег јачања и развоја Србије, пред којом је много посла како би успела да оствари све велике циљеве које смо поставили до 2027. године.

* У највећој опозиционој коалицији разматрале су се и оставке на посланичка места, али је извесније да ће и њихови посланици потврдити своје мандате. Шта кажете на њихову тактику да се истовремено прихвате мандати, али и организују улични протести?

- Наравно да ће узети мандате и све паре које уз то иду. Па њих то пре свега занима. Протести након убедљивог пораза су тек њихово глупирање којим покушавају да избегну подношење рачуна својим бирачима и активистима за то што су их поново лагали, испред носа им махали измишљеним истраживањима и обећавали некакве "победе" од којих нема ништа. Па су зато узели да драме и патетишу, уз хистеричне повике "ово је крађа, не признајемо ове изборе!", да би их ипак признали узевши мандате и сместивши се лепо, а ви наивни, који им и после свега било шта верујете - ви слободно гулите ђонове и мрзните се, протестујте и даље за рачун "великих лидера" који ће да вас у јуриш позивају из скупштинског ресторана. То је њихова закључна порука бирачима и комплетна њихова "тактика".

* Како бисте описали ситуацију у Београду? Јесмо ли ближи формирању власти, новим изборима или понављању избора?

- Ако буде формирана већина, нема никакве потребе за новим изборима. Ако не буде - питаћемо поново народ шта мисли. У том случају, без икакве дилеме: следи још убедљивији тријумф изборне листе која представља политику председника Вучића. Људи ће казнити тајкунску булументу и због свих лажи које су им поново сервирали, због одвратних увреда на рачун нашег народа у РС, али и свих који не живе у кругу двојке, као и због хулиганског дивљања над Скупштином града, иживљавања над полицијом, запосленима и народном имовином. Такође, казниће их и због тешког себичлука и кукавичлука који су показали, сваливши сву кривицу на младе људе који су им веровали и на њихов позив кренули у демолирање Старог двора, да би их њихове вође напустиле, прогласиле за "недовољно одговорне, острашћене" или "убачене елементе". Као што би народ у том случају казнио и све оне који, у тренутку када зликовци покушавају Мајдан у Београду - реше да се праве мртви, не покажу никакву одговорност, него се надају новим изборима да добију можда који мандат више, да онда сутра с њим опет не би радили ништа? Ако неко сам одлучи да се нађе у овој другој групи, сам ће себе и казнити. Када се брани држава - нема гледања с трибина, уз семенке и лимунаду. Онда се улази у арену, и то трчећим кораком.

 

 

 

Извор: Курир