Вести

Орлић: Србија не сме и неће да стане

Председник Србије Александар Вучић указом је распустио Народну скупштину и расписао ванредне парламентарне изборе за 17. децембар. Претходно је председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић расписао изборе за одборнике скупштина градова и општина.

У оквиру предизборних активности, разговарали смо са потпредседником главног одбора Српске напредне странке Владимиром Орлићем, који је у претходном периоду председавао Скупштином Србије.

* Како бисте оценили рад XIII сазива Народне скупштине?

- Народна скупштина је свој задатак обавила успешно: дала је свој пуни допринос у спровођењу оне државне политике која за Србију значи све веће плате и пензије, нове аутопутеве и пруге, нове болнице и клиничке центре... Оне политике, коју вољом народа у Србији предводи председник републике Александар Вучић. Озбиљна и одговорна већна народних посланика се постарала да тај посао обавимо, упркос покушајима хистеричне и насилне мањине посланика из партија бившег режима, који су све то хтели да спрече. Нису и неће успети у томе – да Србију зауставе и врате у прошлост и пропадање.

* Грађани су имали прилике да виде две стране политичке сцене, једну која се достојанствено и аргументовано бори за интересе грађана и другу која се утркивала ко ће веће сцене и скандале да прави и злоупотреби микрофон. Ваш задатак као председавајућег Народне скупштине није био ни мало лак, али сте успели да обезбедите да се седнице скупштине одрже, посебно она чувена о ребалансу. Да ли значи да се нису сви држали договора које сте имали на колегијумима пред седнице скупштине или су они вама најавили да ће се тако бахато понашати током седница?

- Све што су имали да покажу дивљаци и примитивци из бившег режима – показали су. Урлање, скакање по клупама, дување у трубе, кидисање на председника Србије, представнике Владе и на друге народне посланике у сали: то је све што су знали да понуде народу, то безумље јесте комплетна њихова “политика”. Аљбин Курти је на њих сигурно поносан. А колико год грађанима Србије било мучно да све то гледају, с једне стране је и корисно – сада свако може лако да одговори на питање: да ли би таквим креатурама дао у руке да сутра одлучују о било чему значајном? Такви би нам државу слупали за дан, не би ни трепнули. 

* Крушевац је у парламенту имао три представника, два из Српске напредне странке Невену Ђурић и Зорана Томића и једног из опозиције Срђана Миливојевића , како оцењујете њихов рад?

- Нису људи које сте навели чак ни за стављање у исту реченицу. На једној страни - одговорни, савесни и паметни млади људи, посвећени и вредни народни посланици попут Невене Ђурић и Зорана Томића, јесу представници на које Крушевац може да буде само поносан. На другој страни – Миливојевић, најпознатији по томе што је сину и брату Александра Вучића призивао зверско мучење, силовање и смрт, био је и остао тек опскурни и банални "репрезентативни" примерак примитивне и изопачене мржње у политици. Нема места, у Србији или свету, које би пожелело да га повезују са таквима. Али, наравно да такве појаве не могу да наруже часни и поносни Крушевац никада, они су срамота тек – самима себи и онима чије партије представљају. 

* За време Вашег председавања парламентом велики број важних Закона је усвојен. Које би сте издвојили као важне за грађане Србије у Вашем мандату?

- Увек су најважнији они који се односе на буџет: он садржи све елементе државне политике, њиме смо обезбедили и наставак свих инфраструктурних пројеката, као и четвороструко више средстава за пољопривреду у односу на време бившег режима – укључујући и значајно веће субвенције у свим категоријама, огроман новац за лечење у земљи и иностранству – као никада раније. На све то људи могу да буду поносни. Овај сазив усвојио је и сет правосудних закона, којим смо комплетирали важну реформу: да више никада нико не буде у прилици да судије и тужиоце приватизује као што је то урадио бивши режим, чиме су себи обезбедили некажњивост за пљачку епских размера. Тајкун Ђилас без срама пријавио је "приходе" од 619 милиона евра док је био на власти, Алексић из Трстеника са тазбином из буџета узео 55 милиона – черупали су народ и државу како су стигли, бахато и безобзирно, јер су знали да пролазе без казне. Тај ужас не смемо и нећемо да дозволимо никада више. 

* Каква су Ваша очекивања у предстојећој кампањи?

- Биће ово најпрљавија кампања до сада, јасно је од првог дана: Шолакови "медији" су је започели одвратном пропагандом против председника Србије, гебелсовским филмовима против Александра Вучића, Србије и српског народа, бљувотинама у тајкунским таблоидима на рачун његове мајке, потом и других чланова породице. Дакле: мржња и деструкција усмерена само према једном човеку, без престанка. То нас чека, сва њихова "политика" је искључиво то. Са друге стране, изборна листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" пред народ иде са резултатима и плановима за будућност: како да 2027. године дођемо до 1.400е просечне плате у Србији, 620е просечне поензије, 650е минималне зараде. А све то можемо, показали смо већ. 

* Како оцењујете сарадњу са Владом Републике Србије и надлежним министарствима ? Видели смо да су скупштински одбори имали пуне руке посла и да су активно радили на законским решењима.

- Одлична је сарадња у читавој држави када сви деле исти сан, сложно раде у истом тиму, проводе исту политику. Тим јединством и успевамо да досегнемо велике резултате, на које су претходне генерације чекале деценијама. Зато и јесте важно да у сваком граду, општини, наставимо исту, победничку политику и након 17. децембра. Једино тако нам уз укупни напредак Србије напредује и сваки њен део. 

* У овом сазиву може се истаћи да су и ПГП биле активне, посебно би се рекло ПГП са Кином. Колико је важан рад народних посланика у сфери дипломатије кроз ПГП-ове и скупштинске одборе?

- За Отаџбину се бори и за њу се ради свуда – у пленуму, одборима, у делегацијама. Група пријатељства са Кином јесте била веома активна, може се рећи да је пратила државну политику и у том смислу: управо у ово време Србија је потписала и споразум о слободној трговини са Кином, што је успех за историју. Један од бројних који долазе управо у време Александра Вучића, и то ће памтити генерације. Једнако као, примера ради, Моравски коридор или "EXPO" у Србији. Заиста данас, заједно, пишемо историју на најлепши и најзначајнији начин. 

* Како видите политичку сцену , након избора?

- На политичкој сцени, извесно, остаје само једна снага која представља мотор развоја и јачања Србије: то ће бити Српска напредна странка са својим партнерима. Бивши режим остаје ментално заглављен у прошлости, ту помоћи нема. Извесно ће поново да се до бесвести међусобно деле и свађају, траже кривца за још један неуспех и лактају око места "лидера". А далеко изнад свих странака и изван свих категорија: остаје председник Александар Вучић, као неприкосновени политички ауторитет у Србији, лидер њеног пута у још бољу будућност. 

* И на крају овог разговора , коју бисте поруку упутили читаоцима Победе?

- Једино глас за изборну листу "Александар Вучић – Србија не сме да стане" и наше листе на локалним изборима јесте глас за даљи напредак земље, за нашу независну, слободну и самосталну државу, која припада само свом народу и снажно гура у будућност. Све остало је лаж, чак – сасвим очигледна, све друго представља само пут у прошлост. Како прозападне, тако и оне лажно "десне" опције, све већ сада отворено поручују да иду на казан тајкуна Ђиласа, Алексића и таста, скупа са њиховим страним газдама. Њихов поклич "Све да стане, Србија да стане!" јесте лозинка за повратак у прошлост, у време пропадања народа и државе, а њиховог бесомучног богаћења кроз отимачину и пљачку. Србија то сигурно не жели, јер ту живота нема. Знамо то, већ смо једном на својој кожи осетили. Зато: само напред, у нове победе, за народ и слободну земљу поносних људи. Гласније него икада, наша порука 17. децембра треба да се чује: Србија – не сме и неће да стане! 

 

 

 

Извор: Победа