Вести

Орлић: Србија за изричито поштовање свих одредби Дејтонског споразума

Председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић изјавио је данас да је Република Србија, као гарант Дејтонског споразума, за изричито поштовање свих његових одредби и истакао да нема ничег спорног у посебним везама између Републике Србије и Републике Српске.

"Када говоримо о интегритету и суверенитету БиХ, Република Србија увек каже да их поштује без задршке. То је за нас правило од којег не одступамо и од свих очекујемо да се тако односе и према нама", рекао је Орлић.

Орлић је навео да су посебне везе Србије и Српске утврђене релевантним споразумима и да су резултат тих односа бројни инфраструктурни пројекти који су заједнички реализовани или се реализују у сваком делу Српске, али и у неким деловима Федерације БиХ.

Орлић истиче да је у интересу српског народа, да званични представници Српске и Србије увек треба да имају најбоље могуће односе.

Говорећи о Косову и Метохији, Орлић је оценио да је ситуација у јужној српској покрајини веома тешка и да је на сцени организована кампања терорисања Срба коју спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, "са крајњим циљем Косово и Метохија без Срба".

"Све што се десило је последица "зулума" који предводи Курти са намером да изазове отворени сукоб који би довео до ескалације. Он жели да изазове било какву реакцију код Срба који више не могу да трпе терор како би то искористио и увукао Републику Србију у конфликт са НАТО", изјавио је Орлић.

Орлић је истакао да Србији уопште није у интересу да дође до такве ескалације.

"Свака тврдња да Републици Србији одговара ескалација, попут оног што се десило у селу Бањаска, представља најперфиднију лаж", рекао је Орлић и додао да је свима јасно да је тако нешто у интересу Куртија.

Орлић је истакао да Србија жели дијалог и одржива рјешења чувајући мир и стабилност.

"Разговор је неупоредиво боље решење од било каквог насиља, али је Курти тај који уопште не жели дијалог", рекао је Орлић.

Орлић је рекао да ниједан припадник полиције самопроглашеног Косова нема право да буде присутан у српским срединама на северу и да је то утврђено споразумима које Курти крши.

 

Извор: Танјуг