Вести

Орлић: У Народној скупштини ће се отворено говорити о КиМ

Прва посебна седница о Косову и Метохији трајаће два дана. Председник Србије Александар Вучић, пред посланицима и грађанима, представиће Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године. Председник Народне скупштине Владимир Орлић рекао је да ће се о Косову и Метохији говорити отворено. О јединству у парламенту је тешко говорити, било би јако добро да неко из опозиције изађе и подржи државну политику.

Орлић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће се председник Србије Александар Вучић, поводом Косова и Метохије, обратити посланицима и народу, а да ће посебној седници присуствовати и чланови дипломатског кора, али и други представници које одреде парламентарне странке.

"Важно је да покажемо на који начин се односимо према институцијама, али и према теми као што је Косово и Метохија", рекао је Орлић.

Напоменуо је да ће Вучић представити Извештај о преговарачком процесу, да ће говорити о свим важним темама, проблемима са којима се Србија суочава и изазовима који предстоје.

"Сам ће да одговара на питања посланика, а Народна скупштина ће о том извештају да се изјасни. Као што знате, председник Србије о томе говори потпуно отворено и о садашњем тренутку и о томе шта ће се даље дешавати", рекао је Орлић.

Додао је да су до сада предузети важни кораци и у том смислу поменуо обраћање председника Вучића пред Генералном скупштином УН 21. септембра, али и више од 20 повлачења признања тзв. независности Косова.

"Показали смо на тај начин да можемо да се боримо за своје интересе у најгорим могућим условима", рекао је Орлић.

Посебна седница ће трајати два дана, а председник скупштине је јуче о томе имао састанак са шефовима посланичких група. Упитан о томе да ли се о овом питању може очекивати јединство у парламенту, Орлић је одговорио:

"Да подрже сви, па видели сте - одговор је већ садржан у реакцијама које су потекле од стране неких учесника, пре свега људи из бившег режима, опет су јуче говорили све најгоре - ставили до знања да немају намеру да покажу разумевање и јединство, неки чак и говоре да је јединство сувишно", рекао је Орлић.

"Нећу унапред да елиминишем могућност да можда у току данашње, сутрашње расправе неко изађе из редова опозиције да каже да хоће да подржи државну политику - било би јако добро, изванредно важно да се то деси. Али да ли је реално, нисам сигуран, јер знате да ту у истим клупама једни до других седе и они који отворено говоре да су за независно Косово и они који кажу да држава греши што уопште разговара, да то треба оружјем да се решава. Да ли између тих ствари може да постоји јединство и консензус, тешко да вам кажем", рекао је Орлић.

"Унапред нисам оптимиста, али нека дан за гласање буде мерило да видимо да ли су се ствари код неких људи можда промениле", рекао је Орлић.

Истиче да јединства има тамо где је посебно важно да га буде - на Косову и Метохији, о чему се разговара и где је најтеже.

"Они су најјединственији око своје државе, свог председника и онога што радимо", рекао је Орлић.

 

 

Извор: РТС 1