Вести

Орлић: Већина грађана Србије подржава процес европских интеграција

Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Владимир Орлић истакао је у разговору са председником Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером да већина грађана Србије подржава процес европских интеграција, али да грађани очекују спремност ЕУ за даље проширење, у тренутку када Србија испуни постављене критеријуме за чланство.

"Јавност у Србији очекује јасан став ЕУ у том смислу. Присутна је велика забринутост по питању увођења такси на територији Косова и Метохије од 100 одсто на робу из централне Србије, које албанска страна не жели да укине, као и због очигледног непостојања механизама које би Европска унија могла да искористи како би убедила Приштину да промени понашање", истакао је Орлић.

Орлић је указао на бројне претње и провокације којима Приштина прибегава, попут формирања тзв. „војске“, јавног заговарања „Велике Албаније“, претњи „интеграцијом“ Митровице и отимањем Трепче, уз свакодневне блокаде хуманитарне помоћи, физичко угрожавање Срба на КиМ и апсолутно игнорисање свих преузетих обавеза из дијалога, које представљају опасност за животе и Срба и Албанаца, и прете да озбиљно дестабилизују читав регион.

"Док Београд са своје стране показује рационалан, озбиљан и одговоран приступ, неприхватљиво понашање Приштине угрозило је дијалог у потпуности и прети да изазове још већу штету", указао је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг