Вести

Орлић: За мало личне промоције газе преко туђих живота и туђег бола

Ово лето обележиле су седнице Народне скупштине које су тражили посланици опозиције, а на којима се нису појавили, па су посланици владајуће већине давали кворум да седнице уопште почну. Такође, обележило је и оснивање Анкетног одбора за истрагу чињеница повезаних са масовним убиствима почетком маја, на чијој су се првој седници посланици опозиције посвађали око тога ко ће бити председник одбора, а затим и писмо родитеља страдалих ђака из ОШ "Владислав Рибникар" у којем позивају да одбор застане са радом, јер верују државним истражним органима. Председник Народне скупштине Владимир Орлић за "СНС Информатор" коментарише ове догађаје и каже да је опозиција третирала и тај Анкетни одбор, и саму Скупштину, тек као позорницу.

- Микрофони су монтирани, светла укључена, камере постављене, а онда крећу у међусобни обрачун око тога ко ће међу њима да се нађе у главној улози. Тако су се почетком сазива Скупштине и свађали ко ће да седи у првом реду, псовали се кад Мирослав Алексић заузме столицу Мариники Тепић, викали једни на друге кад неко добије реч и жели да говори баш у моменту док онај други изводи свој перформанс и тиме му украде шоу. За њих је све само њихов лични ријалити програм, у ком се бесомучно обрачунавају међусобно, у вечитој борби за бесмислено место "лидера". Не схватају да је то народу одвратно, да због тога суштински немају ни шта, ни кога, да ту "воде" уопште.

* Било је ту још невероватних ситуација, када нису гласали за сопствене предлоге или се нису појављивали на седници коју су сами тражили да се одржи.

- Заправо, невероватно је само онима који их не познају. За све у Србији који памте време бившег режима и прате њихово понашање током година у којима се упиру да се поново дочепају власти, фотеља и пара, све је то - потпуно очекивано. Да умеју боље од бесмисла и бахатости, које једино показују, да вреде више од неодговорне и насилне булументе егзибициониста и кловнова у коју су се претворили, не би их народ својевремено отерао, нити би их презирао временом само све више. И то виде чак и они који су повремено били спремни да их у нечему прате. Зовеш људе да на твоју команду легну на ауто-пут, а ти први одеш кући? Или одеш на летовање на Азурној обали, или на Дивчибаре "да одмориш" јер је Скупштина (у коју иначе свратиш повремено, тек кад треба да будеш у кадру) "веома напорна"? Не умеш ниједну меру да предложиш, знаш само да претиш смрћу Вучићевој деци? Томе аплаудираш, са таквима си у истом друштву? Ма, одлично: немој онда само да се чудиш што ни у анкетама које сам лажираш - немаш ни за цензус.

* Шта они оваквим понашањем поручују грађанима?

- Поручују да ништа нису научили, нити ће. Сами себи су били и остали најважнији на свету. За мало личне промоције спремни да газе и преко туђих живота, туђег бола, преко свега. Охоли и арогантни, неосетљиви чак и на молбе родитеља који су остали без деце. Ту тешко да можете било шта да додате, а да вам не застане кнедла у грлу. И кадри су само да вређају оне којима се обраћају својим лажима, свакодневним покушајима да их најјефтиније злоупотребе, забушантским, шићарџијским и позерским односом према било каквим обавезама. Док оне који за њих неће да гласају вређају брутално и простачки, називају глупим, крезубим, заведеним, неписменим, поткупљеним, сендвичарима, стоком... Поручују тиме да Србију и наш народ они суштински - не воле. Приде, да за своје незасите амбиције никада неће бити у стању да се боре резултатима и политиком, свесни да ништа од тога напросто немају. Свесни, дакле, да политику и резултате које Србија данас чврсто везује за име председника Александра Вучића, суочени са неприкосновеном народном вољом, они - не могу да победе. И та порука је јасна, видљива и разумљива сваком.

* Колико је потребно стрпљења и сталожености да би се водила седница Скупштине у онаквим околностима, када посланици опозиције вичу, устају, шетају, прилазе столу председавајућег, машу папирима и транспарентима, пуштају музику?

- Бивши режим као да је своје посланике у овом сазиву бирао на неком конкурсу "Најгоре у нашим редовима - да шаљемо у Скупштину". Ко је бар мало гледао седнице, сигурно је запазио ту плејаду живописних ликова, по свим посланичким клубовима бившег режима и њихових сатрапа. То је та њихова ријалити шоу екипа, првотимци, који се међусобно такмиче ко ће бити екстремнији, луђи, примитивнији, шокантнији на Тик-току или у кратким видео прилозима за тајкунске телевизије. Без обзира на све, озбиљна и одговорна већина, у којој централну улогу има најбројнија посланичка група "Александар Вучић - Заједно можемо све", има задатак да брине о интересима државе, да се постара да Скупштина функционише и свој посао обавља на прави начин. И у томе успева: важне законе усвајамо ефикасно, професионално и одговорно. То хистерична мањина, ма како агресивна, насилна и гласна била, не може да спречи.

* Стиче се утисак да намерно ремете рад Скупштине и да буквално желе да изазову инцидент, у жељи да од себе направе жртве.

- Управо тако. Реч је о провидним, офуцаним триковима, на које одавно не наседа нико. Бар нико озбиљан. Сви њихови покушаји да себе представе као жртве, оне који су за нешто наводно ускраћени и тешко "пате" под "пресијом" страшне "аутократије" у парламенту и држави - руше се као кула од карата на само један поглед, кратак увид у њихово понашање и све што им је дозвољено. Како у Скупштини, тако и на улици, било где. Као што полиција не реагује на начин како то чини у нпр. Немачкој или Француској када самопроглашени генији и "велики лидери" пожеле да блокирају пругу, мост или међународни пут, тако никоме не пада на памет да се према њима односи онако како су радили они, у време кад су били на власти, према тадашњој опозицији у Скупштини. А, сећамо се: избацивали су и за изговорену реч комплетне посланичке групе, чак и посланике који нису ни присутни на седници, прекидали ТВ пренос и уводили батинаше у Велику салу. У свему смо различити од њих - који су ту исту Скупштину и палили, и пљачкали, а потом у њој крали мандате, "гласали" из Бодрума и Солуна, уништавали парламентаризам и демократију без трунке савести.

* Колико се мења атмосфера у сали када је присутан председник Србије Александар Вучић?

- Долазак председника Александра Вучића у Скупштину је увек посебан догађај. Тада, за разлику од свих других дана, цела Србија гледа Скупштину - у поређењу са тим, гледаност свих других седница је тек симболична. Тада на почетак седнице дођу чак и они који се иначе не појављују месецима. А сви који најгласније прете, јуначе се и "захтевају" долазак председника државе "да му кажу у лице" колико су опасни - напрасно се утишају, подвију реп, многи и брзо нестану из сале, схвативши да могу само да заврше политички поражени до ногу. И недељама потом, по атмосфери на седницама се јасно види да је председник Србије боравио у Скупштини: ем "лидери опозиције" не могу да се саставе и саберу, објасне себи и јавности шта их је снашло, ем сви говоре само о дешавањима са расправе којој је присуствовао Александар Вучић. Очигледно, њихова вечита фрустрација и фасцинација човеком ког не могу да победе никада и нигде, како на изборима, тако ни у скупштинским дуелима, тада буквално - пробије плафон. Идеално да народ у Србији добије још једну потврду и подсећање: да је свако од политичких актера данас тачно тамо где му је место. Александар Вучић је на челу државе, а комплетан бивши режим дубоко на политичкој маргини, по Шолаковим студијима, у скупштинском ресторану или на твитеру.

* Скупштина ће заседати скоро целог лета. Које актуелне теме можемо да очекујемо на дневном реду?

- Очекују нас важне седнице на којима ће Скупштина да разматра нове законе из више области, а посебно буџетске претпоставке за већ најављени нови раст плата и пензија, исплату средстава финансијске подршке породицама са децом, обезбеђивање нових,значајних износа за лечење у земљи и иностранству, набавку најбољих и најскупљих лекова за децу и одрасле, наставак важних пројеката... Речју - све оно што Србију чини земљом у којој данас има будућности, у којој људи живе боље, која напредује и коначно остварује вишедеценијске снове. Све оно што је било незамисливо у мрачним временима тајкуна и сецикеса загледаних само у свој џеп, ружној и мучној прошлости у коју је Србија решена да се - не враћа. Никад више.

 

Пријем грађана код председника Народне скупштине

* Често разговарате са грађанима, чак организујете пријем грађана у свом општинском одбору. Како људи реагују на то што имају прилику да им проблеме решава председник Народне скупштине?

- Та врста непосредног контакта са народом се код нас, у Српској напредној странци, подразумева. Невезано са тим који посао обављате или дужност која вам је поверена, свако у СНС зна да смо странку и основали са циљем да она буде увек уз народ, увек са народом, да само нашем народу служи и једино њему полаже рачуне. Такав однос је, личним примером, установио председник Александар Вучић. Самим тим, обавеза је сваког ко нашу Странку представља, на било који начин, да управо тај пример следи. А како људи реагују на оно што радимо, најбољи одговор пружа оних 2,3 милиона директних гласова за убедљиву победу у првом кругу и нови мандат председника Вучића. То је оцена коју народ даје за политику коју водимо, за све резултате које је та политика, коју читава СНС поносно следи и спроводи, за нашу државу и народ изборила. А народ кад ту оцену даје - не греши.

 

 

 

Извор: СНС Информатор