Вести

Пад БДП дупло већи него што је режим признао

Констатација која је и у разговорима са ММФ-ом констатована  је болна чињеница да смо у априлу имали двоструко већи буџетски дефицит који износи 18 милијарди динара у односу на мартовски који кумулативно за прва 4 месеца износи преко пола милијарде евра или 500 милиона динара указује заиста на неактивност Владе да значајније редуцира трошкове, односно да путем механизма креирања дужничких папира задужује и привреду и грађане не би ли још који месец остала на власти. Да власт нема заиста конзистентан програм економских мера најбоље илуструје и најновија уредба по којој су послодавци ослобођени на годину дана пореза и доприноса запошљавањем млађих од 30 година и старијих од 45 година  док за остале новозапослене у том периоду неће плаћати доприносе и 30% пореза.

СНС поздравља свако растерећење и онако неликвидне привреде, СНС годинама прича о неопходности растерећења привреде, али комплетне привреде и једног системског приступа том растерећењу. Оваква мера очигледно неће дати очекиване резултате што указују неке бројке које нам саопштавају руководећи људи и носиоци економске власти у Србији. Тако рецимо саветник потпредседника српске Владе госпођа Калановић на саветовању економиста на Мокрој гори предвиђа да ће до краја ове године остати између 80.000 и 200.000 људи без посла, истовремено министар Ћирић најављује да ће овим мерама бити отворено 20.000 нових радних места што испада да све се мере Владе своде на чињеницу да ће опет између 160.000-180.000 људи остати без посла без обзира на све мере које предузимају.

Поставља се објективно питање како ће Влада са оваквим институционалним решењима спречити злоупотребу да послодавци у АПР фиктивно затварају предузећа и отварају нова како би искористили пореске олакшице. Такође је упозоравајући податак из Фискалног савета да ће буџет остати краћи за милијарду динара и заиста посебно кад потенцирамо једно олако прелажење преко чињенице да нас је власт две године лагала да смо имали пад од 3,1% а данас саветници премијера, професор Стаменковић, Младен Ковачевић из Завода за статистику, отворено признају да је то 6,2%.

Ја вас само подсећам да није само игра бројки у питању, то у великој мери мења и удео спољног дуга у БДП и удео фискалног дефицита у БДП, па постављамо објективно питање да нам Влада данас или ових дана каже колико је учешће спољног дуга, колико је учешће фискалног дефицита у реалном БДП, чак и занемарујући чињеницу да је сам обрачун БДП изузетно нереалан због начина његовог обрачуна са којим смо вас упознавали на конференцијама свих ових недеља, ево богами и пуне две године?! Ја ћу вас подсетити да проверите своје бележнице на две конференције пре годину дана Економски тим СНС одговорно је тврдио да је пад БДП преко 6%, али просто немогућност да реши егзистенцијалне проблеме власт је прибегла статистичкој гимнастици која овом изгладнелом народу баца прашину у очи и прикрива сопствену неспособност.

Најбоља статистика за грађане јесу њихови џепови, јесу њихови породични буџети и најбоља статистика јесте јаз између оног што примају и онога што потроше током месеца, а тај јаз је сваким даном већи, због тога СНС још једном заиста позива Владу да се уразуми и да, ако већ нема механизме и инструменте,  нема ефикасну економску политику да оставку и  распише ванредне парламентарне изборе и омогући људима који желе хоће и знају да Србију изведу из ове катастрофалне економске ситуације.

Има ли питања, ако нема ја се захваљујем, пријатно!

Да погледате све новинарске конференције кликните овде