Вести

Пантић Пиља: Никада се нећемо предати и потчинити

Шеф делегације Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља оштро је критиковала препоруку за пријем тзв. "Косова" у Савет Европе и поручила да награђивање Приштине за једностране акције представља преседан, који ће отворити Пандорину кутију као и да ће Србија размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право.

"Одлучили сте да погазите међународно право и примите у Савет Европе нешто што није држава, мимо свих процедура", рекла је Пантић Пиља на  пролећном заседању ПС СЕ, на којем се разматра препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе.

Иронично је честитала известиоцу за пријем тзв. "Косова" у Савету Европе Дори Бакојани на ономе што ради, јер ће, како је рекла, "ући у историју као неко ко је на најбруталнији начин прекршио све норме међународног права и принципе на којима се заснива ова организација".

Подсетила је да је Бакојани јасно рекла да тзв. "Косово" мора да испуни три услова за чланство у Савету Европе и да ће тек тада дати своје позитивно мишљење, од којих је први и основни услов формирање Заједнице српских општина (ЗСО), што је обавеза Приштине прописана Бриселским споразумом пре 11 година.

"Оснивање Заједнице српских општина је основни предуслов за дијалог Београда и Приштине. Упамтите, ако дозволите да такозвано "Косово" уђе у Савет Европе без претходног успостављања Заједнице српских општина, Заједница српских општина никада неће бити успостављена", нагласила је Пантић Пиља.

Подсетила је да је Бакојани рекла да је оснивање Заједнице српских општина неопходан услов за ефикасну заштиту људских права и права националних мањина и оценила да је Бакојани показала да јој недостаје интегритет и да је лицемерна.

"Статут Савета Европе потврђује да само европска држава у којој постоји владавина права и поштовање људских и мањинских права може постати чланица Савета Европе. Зашто онда не причате о људским правима Срба?", упитала је Пантић Пиља.

Указала је да, од када је Куртијев режим на власти на Косову и Метохији, траје прогон и етничко чишћење српске заједнице.

"Догађа се масовни егзодус. Скоро 14 одсто Срба је напустило Косово и Метохију. Срби свакодневно доживљавају етничке нападе и није вас брига. Приштинске власти хапсе, застрашују, стрељају и пљачкају Србе на Косову и Метохији. Већ 10 месеци српска роба не сме да уђе на Косово и Метохију. Уклоњене су табле са називима места на ћирилици. Забрањена је употреба динара, угрожавајући егзистенцију преосталог српског становништва. За покушај убиства двојице српских дечака прошлог Божића нико није одговарао", нагласила је Пантић Пиља.

Како је указала "ви сте одлучили да све ово једнострано деловање Приштине наградите визном либерализацијом, пријемом у НАТО и коначно пријемом у Савет Европе".

"Ово што радите је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију. Обезбедили сте да вам територијални интегритет и суверенитет ништа не значе и можда је управо нека од ваших држава следећа и следиће овај преседан који сте направили у случају Србије", поручила је Пантић Пиља.

Истакла је да је статус јужне српске покрајине јасно регулисан Резолуцијом Уједињених нација 1244. 

"Косово и Метохија ће увек бити у саставу Србије. Ми смо можда мала земља, али за разлику од вас имамо интегритет и никада се нећемо предати и потчинити. Србија ће размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право", закључила је Пантић Пиља.

 

Извор: Танјуг