Вести

Пантић Пиља: Погазили су све норме међународног права

Шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је да је прихватање препоруке за чланство тзв. Косова у Савету Европе на седници Одбора за политичке послове те организације мимо свих процедура и правила и да су тиме погазили све норме међународног права.

Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савета Европе на данашњој седници у Паризу прихватио је извештај известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани, у коме су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ.

Пантић Пиља рекла је да је српска делегација на седници изнела своје ставове и поручила Бакојани да је то што је урадила "лицемерно" као и да је статус Косова и Метохије јасно уређен резолуцијом 1244 Савета Безбедности УН, према коме је јужна српска покрајина део Србије и да ће увек остати део Србије.

Како је навела, известилац Дора Бакојани је свој извештај поднела онлајн, после кога је уследила бурна расправа.

Извештај је усвојен са 31 гласом за, а против је било четири гласа.

Поред представника Србије, Пантић Пиље и Бојане Симоновић Братић, против су гласале и представнице Црне Горе и Босне и Херцеговине, док је делегат из Грчке био уздржан.

О пријему тзв. Косова у СЕ ће се расправљати на пленарној седници која ће трајати од 15. до 19. априла, а тема пријема Приштине ће највероватније бити  на дневном реду 18. априла, рекла је Пантић Пиља.

Бакојани је од Приштине раније захтевала да испуни три услова како би добила зелено светло за пријем, а то су оснивање Заједнице српских општина,  питање експропријације земљишта у општинама са већинским српским становништвом, као и враћање имовине манастиру Високи Дечани, који је једини испуњен.

 

 

 

Извор: Танјуг