Вести

Пантић Пиља: Председнику Вучићу Србија је на првом месту

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је да се настојањем да се пред УН изгласа резолуција о Сребреници, Србији и српском народу жели прилепити етикета геноцидног народа и да се после 29 година праве нови конфликти.

"Не знам зашто су покренули ту причу после 29 година. То не може да допринесе помирењу. Не може да допринесе помирењу ако неком ко живи поред вас говорите да је из геноцидног народа. После 29 година праве нове конфликте", рекла је Пантић Пиља за ТВ Пинк.

Пантић Пиља је истакла да је и председник Александар Вучић био у Сребреници да би се поклонио жртвама, да нико у Србији није порекао да је тамо било злочина, али да је јасно да није било геноцида.

"Јасна је правна дефиниција геноцида, мора да постоји намера уништења читаве једне нације. Зна се шта се десило у Сребреници", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља је додала да је постојао злочин, али да није било геноцида, што је потврдио и Ефраим Зуроф, који је, како наводи, највећи познавалац те теме. 

"То је политичка одлука након 29 година, не знам зашто. Изместили су то питање из Савета безбедности да се не би могао ставити вето на Резолуцију. И то раде Немци који су правили толике злочине, знамо шта је радила нацистичка Немачка и колико је трпео српски народ и сада ћете да припишете Србији и српском народу етикету геноцидног народа", додала је Пантић Пиља.

Пантић Пиља је истакла да иза Резолуције стоје Немачка, Руанда и земље НАТО.

"Али отишао је тамо председник Вучић и ја верујем да ће својом дипломатском офанзивом нешто урадити, мада биће тешко", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља је истакла да председнику Вучићу није лако да разговара са онима који су отворени непријатељи Србије, али да то показује његову величину.

"Он им каже шта мисли и шта има. То смо видели и јуче на конференцији за новинаре.

То њих нервира. Он има храброст да им покаже инат, када иза њега стоје чињенице које говоре у његову корист. Ово је заиста историјско забијање ексера у међународно право. Ако ово усвоје, згазили су све норме међународног права", поручила је Пантић Пиља.  

Навела је да се овом резолуцијом стварају нови проблеми и сукоби у региону.

"Ако ви кажете да су Срби геноцидни, онда ви кажете да је Република Српска геноцидна творевина. Кажу то није важно, не тиче се Србије. Како није важно ако за део територије, ако за део нашег народа кажете да су геноцидни? Зашто би онда Република Српска и остала у склопу где се сад налази? Зашто се не би отцепила и припојила се Србији?Стварате нове проблеме, стварате нове сукобе на овакав начин", навела је Пантић Пиља.

Додаје да се овом резолуцијом прави хијерархија жртава, па се тако истичу бошњачке жртве, док, како каже, нико не помиње српске жртве у Братунцу.

Истакла је да ово није партијско већ државно питање и поручила да ће се Срби борити, јер "не желе да им ставе етикету геноцидног народа".

 

Савет Европе не поштује свој Статут, нема јединства у Савету Европе

Пантић Пиља је изјавила да је препоруком за пријем тзв. Косова у Савет Европе та организација показала да не поштује свој Статут, наводећи да се такав резултат гласања очекивао, али и да се током гласања показало да нема јединства у СЕ.

"У њиховом статуту пише да члан СЕ може да буде само држава, а тзв. Косово није држава, и да може да буде европска држава у којој се поштују људска права и постоји владавина права. А тамо нити постоји владавина права, нити се поштују људска права, али то њима очигледно ништа није значило", рекла је Пантић Пиља за ТВ Пинк.

Истакла је да је такав резултат гласања био очекиван, али и да се током гласања показало да нема јединства у СЕ.

"Ми смо очекивали овакав резултат, али 40 гласова није мало. 40 гласова против, 11 уздржано од 131 није мало и то је једна трећина. То показује да нема јединства у Савету Европе. Видићемо шта ће бити даље", рекла је Пантић Пиља.

Како је рекла, известилац СЕ за пријем тзв. Косова Дора Бакојани је показала колико је лицемерна. 

"Прво смо имали један састанак политичког комитета почетком марта где је она децидно рекла три услова - Заједница српских општина, враћање земљишта манастиру Високи Дечани и експропријација земљишта. И рекла је да уколико дође до напретка, она ће информисати Политички комитет СЕ. Десило се враћање земљишта, они су то прогласили својеврсним успехом...", навела је Пантић Пиља.

Додала је да сматра да је Бакојани променила мишљење на позив Аљбина Куртија.

"Али читаву причу уласка лажне државе Косова у СЕ гурала је Немачка и то је свима јасно", рекла је Пантић Пиља. 

Додала је да је Бакојани требало да дође у Приштину, Брисел, и Београд, али да једино није посетила српску престоницу, иако је договорила посету са председником Вучићем. 

"Иза леђа се радило, заборавили су на ЗСО која је заиста основни принцип и ми смо истакли то. И рекли јој да уколико ЗСО не буде конституисана пре него што лажна држава Косова уђе у Савет Европе, они то никад неће урадити. Посебно што је прекјуче било 11 година од Бриселског споразума", рекла је Пантић Пиља.

Што се тиче расправе на којој је дата препорука за пријем тзв. Косова у СЕ,  Пантић Пиља је рекла да је била доста мучна.

Додала је да је можда и била оштрија и да у СЕ нису навикли свакако на такав вид говора. 

Пантић Пиља је захвалила свим члановима српске делегације рекавши да су се сви борили и дали свој допринос, осим члана делегације који је био из Народног покрета Србије.

Поводом коментара грчког министра спољних послова да ће Грчка бити уздржана приликом гласања за пријем тзв. Косова у Савет Европе, Пантић Пиља је навела да, узевши у обзир колико је штете направила Дора Бокајани, то би сад "био успех".

"Ако ви имате једну Мађарску, која је признала тзв. Косово, а гласа против овога, онда се поставља питање става Грчке према Србији. И заиста јесте срамотно. Ми смо имали колеге из Мађарске, из Француске, што су све 'признавачи' (тз. Косова) и из Италије, који су гласали против овог мишљења, неки су били уздржани. И наши традиционални пријатељи Кипрани, Шпанци, који су апсолутно били против овога", рекла је Пантић Пиља.

Према њеним речима, Бокајани је била у посети Кипру и тражила је сусрет са представницима тамошњих власти, желећи да им, како каже Пантић Пиља, објасни да случај тзв. Косова није исто што и случај Северног Кипра.

Објаснила је да ће коначни суд о чланству донети Комитет министара 16. и 17. маја и  уколико се питање чланства тзв. Косова стави на дневни ред, потребно је две трећине гласова свих чланова Савета Европе да би предлог прошао, што значи глас 31 државе.

Навела је да ће ситуација на Комитету министара бити боља него при гласању у ПССЕ, јер Србија ту може да рачуна на глас Азербејџана, чија делегација је суспендована у ПС па није могла тада да гласа за Србију.

Пантић Пиља је поручила да још није готово и да ће се Србија борити.

Додала је да се ипак види неки напредак, пошто су француски и италијански посланици поднели одређене амандмане који се тичу ЗСО, а неки од њих су гласали против или су били уздржани.

"Види се да је разговор председника Србије Александра Вучића и председника Француске Емануела Макрона дао резултате", закључила је Пантић Пиља.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк