Вести

Пантић Пиља: Пријем тзв. Косова у СЕ био би пораз владавине права

Шефица делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је данас да би евентуални пријем тзв. Косова у СЕ представљао кршење принципа те организације и да би такав чин представљао пораз владавине права.

Пантић Пиља је током састанка са амбасадорком Белгије у Србији Кети Бугенхаут истакла да се у јужној српској покрајини свакодневно крше људска права и да је за Србију важан став ПССЕ по питању КиМ.

"Пријем тзв. Косова у ову међународну организацију представљао би кршење свих принципа на коме почива рад СЕ и пораз владавине права", рекла је Пантић Пиља.

Додала је да је став Републике Србије по питању КиМ превазилази све политичке несугласице међу парламентарцима и да се делегација жучно бори за оснивање Заједнице српских општина (ЗСО), која ни после 11 пуних година није основана.

Истакла је да самовоља Аљбина Куртија толико далекосежна, као и да је патријарху Порфирију забрањен улаз на територију Косова и Метохије, како не би присуствовао свечаном почетку рада редовног годишњег Сабора који је требало да почне у Пећкој патријаршији, а која представља колевку српског идентитета.

 

 

Извор: Танјуг