Вести

Пантић Пиља: Србија ће размотрити све опције

Шефица делегације Скупштине Србије у Парламентарној Скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је данас у разговору са шефом политичког одсека Амбасаде Русије Михаилом Генераловим да се мимо процедура, правила и поштовања међународног права, припрема одлука за пријем тзв. Косова у Савет Европе, као и да ће Србија размотрити све опције и да неће остати без одговора и без реакције на овакве ставове других земаља чланица Савета Европе.

Пантић Пиља је, навела да по овом питању у делегацији Србије нема размимоилажења, те да су ставови чланова јединствени.

Пантић Пиља је током разговора детаљно упознала саговорника са последњим одлукама које су донете на недавно одржаном Политичком комитету Парламентарне Скупштине Савета Европе, истакавши да ситуација ни мало није наклоњена нашој земљи, посебно имајући у виду да је позиција Србије ослабљена одсуством руске делегације у том телу.

Михаил Генералов исказао је потпуно разумевање за ситуацију у којој се Србија налази, изразившижаљење што Руска Федерација нема правних могућности да се томе супротстави.

Oценио je да је и у ЕУ, али и у Савету Европе, дошло до негативних промена, које ће се на жалост наставити по његовом мишљењу.

Генералов је, уз пуно уважавање тренутне ситуације и притисака којима је Србија изложена, затражио подршку српске делегације у Парламентарној Скупштини Савета Европе по питању руске замрзнуте имовине у иностранству.

Пантић Пиља истакла je да су она и чланица делегације Дуња Симоновић Братић увек пружале подршку Русији у Парламентарној Скупштини Савета Европе, на шта могу да рачунају и у будућности.

У разговору је било речи и о могућем повлачењу паралели између Србије и Русије у Савету Европе и Парламентарној Скупштини Савета Европе, а чланица делегације Дуња Симоновић Братић истакла је да је за нас питање Косова и Метохије државотворно питање и да ће Србија до краја користити све расположиве механизме међународног права за заштиту својих интереса.

Генералов је пожелео срећу српској делегацији на наредним састанцима у Парламентарној Скупштини Савета Европе и поновио став своје земље у погледу целовитости Републике Србије, на чему су му чланови сталне делегације захвалили истакавши да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг