Вести

Пантић Пиља: Србија жели да одржи мир и стабилност

Седница Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), на којој је једна од тачака дневног реда била ситуација на Косову и Метохији, завршила је рад за данас, а заседање ће се наставити сутра.

У делу седнице у којем је било речи о Косову и Метохији закључено је да Београд и Приштина морају што пре да се врате дијалогу, као и да је то једини начин да се дође до решења.

Назив тачке седнице ПССЕ која се односи на КиМ је "Ситуација на северу Косова после недавног напада и неопходност деескалације" и на њој је посланица из Србије Биљана Пантић Пиља истакла да Срби на Косову и Метохији живе у ужасним условима, трпе терор и да је 11 одсто њих напустило КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт.

Пантић Пиља је поставила питање тој институцији да ли подржава масовни егзодус једног народа.

Истакла је да за нападе на Србе и покушаје убиства који су се догодили почетком године нико није оптужен.

"Срби чекају 10 година на формирање ЗСО. Опстанак Срба је међународна обавеза, као и Бриселски споразум, али Курти одбија да то уради", рекла је Пантић Пиља.

Говорећи о недавним дешавањима у селу Бањска, Пантић Пиља је рекла да је у њима убијено троје Срба и то из близине када су се предали.

"То је била убиство. То све треба да се испита и да се изврши истрага", рекла је Пантић Пиља и нагласила да је мир у интересу Србије и целог региона.

 

 

Извор: Танјуг