Вести

Партнерство Србије и ЕУ


Које теме су доминирале у разговору са Реном и Мирелом?
- Успели смо да се дотакнемо свих тема које су значајне за дефинисање односа Србије и Европске уније. Поред основне теме, избора најбољих начина за кандидатуру и улазак у ЕУ, разговарали смо о ономе што највише занима грађане Србије - наставку инвестиција и визних олакшица. Иако постоје одређене недоумице код појединих представника ЕУ, европски комесар Рен ме је уверио да он апсолутно подржава Србију.


Да ли вам је господин Рен поставио неке захтеве?
- Његови захтеви су исти као и моји, као и захтеви сваког грађанина Србије, а сви се своде на то да учинимо све што можемо како бисмо побољшали квалитет живота и унапредили развој наше државе. Нагласио сам да постоје огромне могућности да све то унапредимо.


По којим темама се разликовао разговор са Пјером Мирелом?
- Изненађен сам ставом директора Дирекције за Западни Балкан, који је рекао да ми треба пажљиво да гледамо законе који треба да буду у складу са европским законодавством, пошто ту увек може да се крије нека неповољност за грађане. Наравно, дотакли смо се и непријатних тема.


Којих?
- На пример, Косово и Метохија, сарадња са Хашким трибуналом... Добро је што Европска унија не намерава да пред нас поставља ултимативне захтеве. Да, став Холандије је и даље чврст по питању окончања сарадње са Трибуналом, али и тај проблем може и мора да се реши. Ако не буде решен на начин који примењује председник Тадић, притисак на Србију ће постати бесмислен, пошто ће сви
ма постати јасно да се двојица преосталих оптуженика не налазе у нашој држави.


-
Да ли сте стоворнике упознали са последицама економске кризеу Србији?
- Уместо начелне приче о кризи, тражио сам да нам Европска унија помогне да покренемо Производњу. За ЕУ је, као и за Србију, боље да се више не ослањамо на примање бесповратне помоћи, него да омогућимо грађанима да раде. Европа има разлога да нам помогне. Није у питању никаква хуманост, него чист интерес. Нама не треба улога просјака него партнера. Инвестирањем у српску привреду, европске компаније могу да искористе наше везе са Русијом, а нема тога ко није заинтересован за излазак на руско тржиште. Иако је то дуг и компликован процес, интерес спаја све - Србију, Русију и Европску унију. Значајну улогу у томе имаће и Савет за придруживање ЕУ, који ће ускоро формирати СНС. Са задовољством сам приметио да код представника ЕУ постоји јасно убеђење да евентуални избори и промена власти, до чега мора да дође, неће зауставити пут Србије ка Европи.


• Значи, доворили сте и о евентуалним изборима?
- Они не желе да се мешају у проблеме наше унутрашње политике, али очигледно им је да је СНС достигла или већ престигла Демократску странку.

 

 

ЕУ нас не условљава уласком у НАТО

Рекли сте да су Вас уверавали да нас неће условљавати Косовом, а да ли сте говорили о НАТО-у као услову?
- Апсолутно су искључили НАТО из свега, пошто десетина држава које су у ЕУ, уопште нису чланице НАТО.
То није услов за прикључење.