Вести

Петковић: Боримо се за мир и интересе српског народа на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином др Петар Петковић изјавио је  да ће се повећавати број земаља које повлаче признање независности тзв. Косова и истакао да ће Београд употребити сва правна и политичка средства да заштити српске интересе и одговори на несавесно, неодговорно и противправно понашање Приштине.

Петковић је  рекао да Београд жели да разговара са Приштином и да се иде у правцу нормализације односа, али да неће немо посматрати да неко гура тзв. Косово у међународне организације.

"Све време смо на то упозоравали. Рекли смо да, када Приштина аплицира и када се постави питање чланства у било којој међународној организацији, наш одговор биће жесток, јасан и одговоран. Употребићемо сва правна и политичка средства да се боримо за наше интересе", рекао је Петковић поводом аплицирања Приштине за чланство у Савету Европе.

Говорећи о последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Петковић је рекао да она није пропала, али да Приштина жели да дијалог пропадне и да то што шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бислими не жели директан разговор са српском страном показује да ни око чега не желе да се договоре са Београдом.

"Када смо инсистирали да у директном дијалогу морамо да разговарамо о ЗСО, о несталима, они су то одбили. Пуна су им уста питања несталих, али када треба да се конкретно нешто договоримо, они се повлаче", рекао је Петковић.

Навео је да су јучерашњи разговори у Бриселу били додатно оптерећени чињеницом да је Приштина поднела захтев за чланство у Савету Европе на шта је, каже, жестоко реаговао истичући да то није начин да се настави дијалог и да се не иде у правцу нормализације односа ако се крше Бриселски, Вашингтонски и сви други споразуми.

"Не може мимо Београда да се остварује никакав циљ или да се тежи било чему, ако нема компромисног решења као коначне тачке договора", рекао је Петковић.

Нагласио је да позиција Београда није нимало лака и да се у тренутним околностима смањује маневарски простор, али да ће се Србија на челу са председником Александром Вучићем борити као свих претходних година и да неће оставити на цедилу српски народ на КиМ.

Истакао је да се Београд бори за мир и стабилност на простору целог Балкана и да појачано води рачуна да се у тешким временима сачува мир на овим просторима.

"Чињеница да смо јуче били у Бриселу показује колико нам је стало до мира и стабилности без обзира што нас нападају и говоре да је Србија та која жели да дестабилизује простор", рекао је Петковић.

На констатацију да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао да је било делимичног напретка у јучерашњим разговорима око енергетике и на питање шта је договорено, Петковић је одговорио да не жели да угрози позицију Београда и да не износи детаље разговора јер не жели да крши принцип који је успостављен у дијалогу за разлику од Бисљимија који, како каже, то чини све време.

"Водимо значајне разговоре и уколико напредујемо, обавестићу о томе", рекао је Петковић.

Истакао је да је важно да се постигне споразум у области енергетике и да Београд инсистира на споразумима из 2013. и 2015.године о енергетици чија је суштина, наводи, да српске компаније треба да добију лиценцу за снабдевање и дистрибуцију.

"То је оно што ће да осигура снабдевање електричном енергијом севера КиМ", рекао је Петковић.

Додао је да је Београд у дијалогу тражио одговоре зашто се зауставља допремање лекова до српских болница на КиМ, као и питање интерно расељених лица која желе да се врате, али је потребно да се обезбеде безбедносни, социјални и економски услови.

 

 

Извор: Танјуг/РТС1