Вести

Петковић: Чуваћемо српски народ на Косову и Метохији

Српски народ на Косову и Метохији је данас, на Видовдан, на својим вековним огњиштима, уз своју цркву и државу, опстао и опстаће, иако су светски моћници покушали да промене ту реалност, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић.

"Наше је да чувамо мир, да се суздржимо од свих могућих једностраних реакција, јер премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искључиво жели провокацију", рекао је Петковић оценивши да Курти шаље поруку да га интересује само политика протеривања српског народа.

Честитајући празник Видовдан, Петковић је поновио поруку председника Србије Александра Вучића да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији и да ће се за њега борити свим дипломатским средствима.

"Можда у тренуцима страног терора над нашим народом звучи много благо кад кажемо људима да се стрпе, али знамо јако добро о чему причамо. Доћи ће време када ће овој тиранији на Косову и Метохији доћи крај и када ћемо моћи да имамо праве преговоре са Приштином", рекао је Петковић.

Говорећи о забрани уласка на Косово и Метохију, Петковић је рекао да Приштина тиме крши све споразуме и да оваквим поступцима "жели да протера државу Србију".

"Образложења нема, као и до сада, ово је петнаести пут да ми је забрањен улаз, иако смо, као и увек, на време слали обавештење о посети. Курти не хаје ни за шта. Кад главном преговарачу забрањујете улаз, а ја сам тај који је најдиректније задужен за дијалог и за процес нормализације, јасно ја да Приштина овим поступцима жели да протера државу Србију", рекао је Петковић.

Подсетио је да је патријарху Српске православне цркве Порфирију забрањено да посети Пећку патријаршију.

"То је као да неко забрани папи да оде у Ватикан", оценио је Петковић.

Кад је реч о хапшењу Србина из Лепосавића Срђана Лаловића, Петковић је поновио да Курти тиме шаље поруку да га "интересује само политика протеривања спрског народа".

"У Лепосавићу Срђана Лаловића сви хвале. Њега оптужују за неки наводни ратни злочин у Ђаковици, а он је у време рата био младић и никад није био у Ђаковици. Наводи његове супруге о томе поклапају се са информацијама које ми имамо. Фотографија коју су објавили албански медији није аутентична. Али шта брига Куртија за било ког Србина, хапсе се сви редом, и то је оно што је најгоре", рекао је Петковић, додајући да до хапшења долази упркос томе што Србија има гаранције из ЕУ и САД да сви учесници протеста и барикада на Косову и Метохији неће бити хапшени.

Петковић је најавио да ће следеће седмице у Бриселу бити настављен дијалог Београда и Приштине на техничком нивоу, на нивоу главних преговорача у Бриселу и да од тог састанка, како је рекао, не очекује ништа.

"Посебно инсистирамо на оснивању Заједнице српских општина, то је пресудно важно за опстанак Срба. Чуваћемо српски народ на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Петковић је истакао да међународна заједница "све види", и оценио да је упркос томе "свима јасно" да су најмоћнији на Западу створили такозвано независно Косово и да сада морају да "љуљају своје неваљало чедо".

"Они кажу да је Курти непослушан,али му се гледа кроз прсте. Ја се надам не још задуго, јер очекујем да се препозна конструктиван приступ председника Александра Вучића", истакао је Петковић.

На питање о односу са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Петковић је истакао да су њих двојица коректни.

"Ја немам шта посебно да замерим Борељу и Лајчаку, јер доста зависи од најмоћнијих у ЕУ који имају и другачији приступ. Све оно што се дешава на терену није само Куртијева одлука, већ и некога ко га подржава, али ми морамо да учинимо све што је до нас", навео је Петковић.

Навео је да су састанци Вучића са Лајчаком и Борељом, и они са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем и председником Европског савета Шарлом Мишелом у Бриселу пре два дана били "одлични".

"Били су више него коректни. И њима је јасно да је Србија испунила све своје обавезе и да смо за нормализацију, али је Курти одбио да разговара. И Европска унија је први пут јасно рекла да је Курти крив, зато што је одбио да разговара, иако је седео у суседној соби. Да ли се уплашио разговора са Вучићем или не, видећемо. Европска унија у саопштењу први пут није ставила чувену фразу да су обе стране одговорне, већ су рекли да је крива Приштина", навео је Петковић.

Петковић је честитао празник Видовдан, наводећи да српски народ "одвајкада прославља Видовдан на својим огњиштима".

"Овим празником и косовским заветом српски народ мери прошлост и гради будућност. Српски народ на Косову и Метохији је тамо  где је одувек био, на огњиштима, уз своју цркву и манастире, и државу Србију", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1