Вести

Петковић: Имамо коме и чему да се поклонимо на нашем светом КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић позвао је, на отварању штанда "Доживи Косово и Метохију", на Међународном сајму туризма у Београду, грађане да посете многобројне српске светиње и упознају се са природним лепотама Косова и Метохије, али истакао да му је тешко да говори само о туризму због ситуације у којој се тамо српски народ налази након противправних одлука Приштине.

"Наш народ се и данас на Косову и Метохији налази у изузетно тешким животним околностима и условима услед једностраних, насилних, противправних одлука Приштине које имају за циљ протеривање српског народа са наших вековних огњишта", рекао је Петковић на отварању штанда Канцеларије за Косово и Метохију на којем су представљени туристички потенцијали јужне српске покрајине.

Петковић је навео да је са председником Републике Србије Александром Вучићем посвећен изналажењу решења проблема и дипломатској борби за опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији.

"Наше је да обилазимо наше светиње, сва та дивна места  и наше дивне људе, домаћине који су пуни срца сваки пут кад смо ми присутни на Косову и Метохији. Сваким нашим одласком ми помажемо опстанак наших људи на Косову и Метохији, што иначе свакога дана чини држава Србија преко своје Канцеларије за Косово и Метохију", рекао је Петковић.

Према његовим речима, таквим приступом сви ћемо бити на линији одбране нашег народа на Косову и Метохији, посебно последњих дана када Приштина укида динар, платни промет, забрањује плате и пензије и социјална давања и све друге принадлежности за Србе на Косову и Метохији.

"Зато је баш сада у овим моментима нарочито важно да покажемо пуно јединство за храбри, родољубиви српски народ на Косову и Метохији који управо на својим вековним огњиштима бране наше име и презиме", нагласио је Петковић.

Петковић је додао и да ће држава Србија на челу са председником Вучићем наставити да снажно и одлучно помаже наше цркве и манастире и наше српске средине, али и да снажи наше болнице, вртиће и наше школе на Косову и Метохији.

Како је нагласио, држава Србија ће наставити да гради и да обнавља и путеве, као и све друго што чини иначе на Косову и Метохији.

Петковић је подсетио и да су бројни пројекти Србије заустављени од Приштине, нарочито када је реч о капиталним инвестицијама, али да то све, ипак, нашу државу не спречава да и даље проналази начине да помаже опстанак нашег народа на Косову и Метохији, јер то никада нико неће моћи и не може да јој забрани.

"Ми ћемо се трудити да мудром политиком тражимо решења и сачувамо пре свега наш народ на Косову и Метохији јер је то од апсолутног значаја за све нас", рекао је Петковић.

Петковић је напоменуо да одлазак на Косово и Метохију не представља само туристичко путовање већ, пре свега, поклоничко.

"Ми имамо коме и чему да се поклонимо на нашем светом Косову и Метохији. Пре свега нашим светињама, нашој цркви, нашим природним лепотама али и нашим људима, дивним домаћинима од Пећи до Новог Брда, од Штрпца до Лепосавића", рекао је Петковић.

Иначе, сваког дана, у време трајања Сајма туризма, на штанду Канцеларије за Косово и Метохију биће организована и дегустација вина ораховачког виногорја, које ће представљати породичне винарије овог краја.

Петковић је додао и да ће се током трајања 45. Сајма туризма на штанду Канцеларије за Косово и Метохију, кроз туристичке организације општина и градова са простора Косова и Метохије у најлепшем светлу представити све оно богатство које поседује Косово и Метохија.

На штанду Канцеларије за Косово и Метохију се представљају туристички потенцијали 11 општина, односно четири општине са севера Косова и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.

 

 

Извор: Танјуг