Вести

Петковић: Курти лаже и обмањује

Апсолутна је лаж Приштине да Београд спрема напад, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић, одговарајући на оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Београд спрема нови напад на Косово и Метохију.

"Апсолутна је лаж да се Београд спрема за напад. Нема никакве обуке на полигонима, то је начин да избегне обавезе које има у дијалогу, јер сада смо дошли до тренутка да говоримо о конкретним корацима за формирање Заједнице Српских Општина (ЗСО)", истакао је Петковић. 

Петковић је напоменуо да Курти не жели нормализацију односа, већ изазивање кризе.

"Ми смо више пута, и председник и представници Владе Србије, одговарали на све лажи које долазе из уста Аљбина Куртија, који покушава да прикрије право стање у Приштини и катастрофалну економску ситуацију и готово свакодневна упуцавања међу Албанцима јужно од Ибра. Користи тему Бањске и севера Косова и Метоије, што јасно показује да тај човек не жели да формира Заједницу српских општина, да не жели нормализацију односа, већ кризе", рекао је Петковић. 

Петковић је истакао да је, поред Куртија, у истом обраћању медијима у Приштини говорио и министар унутрашњих послова привремених институција Џељаљ Свечља, али да није причао о нападима који се свакодневно дешавају на Србе на Косову и Метохији, нити о упадима и конфисковању робе Срба на Косову и Метохији које се сада дешава. 

Петковић је додао да опозиција у Београду ради са Куртијем исти посао, а то је да ослабе председника Републике Србије Александра Вучића и доведу оне који ће да признају независно Косово.  

"Јасно вам је и да та опозиција у Београду, заједно са Куртијем, ради исти посао. Чине све да смене садашњу власт. Он би да доведу оне који би да признају независно Косово. Зато се буни Курти, зато Куртију не одговара изборни резултат", рекао је Петковић и додао да је Курти бесан и због тога што је велики број Срба изашао на изборе.

Како је рекао, 24.000 људи са дела Косова и Метохије са ког је било измештено гласање је издвојило цео дан, како би изашло на гласање.

"Србе смо морали да превозимо аутобусима, они су долазили и приватним возилима, ишли чак и пешке на гласање у Рашку и Нови Пазар. Чекали су сатима на административним прелазима, да би учествовали у гласању, јер им је јасно да то право не може и не сме да им одузме Курти, који је српске изборе на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Додао је да Курти забрањује српске изборе, а да је организовао изборе за лажне градоначелнике 23. априла на које је изашло 3,5 одсто грађана.

"На којима су гласали искључиво Албанци и 13 Срба главом и брадом. Већински Срби, којих је 98 одсто на северу Косова и Метохије су бојкотовали те изборе, јер не желе лажне градоначелнике. Не желе да учествују у ономе што даје легитимитет Куртију за сву тиранију и напад на српски народ на северу Косова и Метохије", рекао је Петковић.

Петковић је додао да је то пре свега порука за међународну заједницу, која треба да схвати шта заправо чини Курти. 

Петковић је навео да Курти говори како ће Милан Радоичић да изврши нове нападе и поновио да су то апсолутне лажи.

"Када је реч о Милану Радоичићу, надлежни државни органи раде свој посао и ја вам овде говорим да никаквих напада неће бити", рекао је Петковић. 

Петковић је истакао да ће Београд наставити да води рачуна о српском народу и да види како додатно може да помогне, како финансијски, тако и на друге начине. 

Када је реч о догађајима у Бањској, Петковић је упитао како још увек нема резултата истраге и обдукције. 

"Ми смо тражили да наши патолози учествују у тој истрази, јер смо имали информације да је извршена хладнокрвна егзекуција над двојицом Срба који су се предали. Због чега је одбијена мисија EULEX да учествује у истрази. Шта то крију? Наравно нема никаквих одговора и нема резултата обдукције на коју чекамо више од три месеца", нагласио је Курти.

Петковић је поновио да је Београд за нормализацију односа, али да Курти то не жели и одбија свакодневно, као ни формирање Заједнице српских општина. 

 

Помињањем Вучићеве породице, Курти доводи у питање безбедност Данила

Петковић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, помињањем породице председника Србије Александра Вучића, доводи у питање безбедност његовог сина, Данила.

"Курти опет помиње Вучићеву породицу, помиње Данила Вучића. Доводи у питање Данилову безбедност. Ово је превршило сваку меру. У питању је иста матрица напада на породицу председника Вучића као она која је вођена током кампање дела опозиције уочи избора", рекао је Петковић.

Петковић је додао да су тренутно "услови изузетно тешки, никад тежи".

"Ми настављамо са процесом нормализације. Тиме показујемо одговорност. Од огромног броја Срба који су аутобусима дошли да гласају на измештена бирачка места, велики број је гласао за Вучића, и то је оно што љути Куртија. Зато напад на Бањску, на села око Звечана, Банов До, упади у продавнице, магацине... али грађани Србије су показали одговорност, али се зато показао онај ко није одговоран", истакао је Петковић.

Петковић је рекао да је узалуд Куртију да говори најразличитије лажи, јер је јасно да нема дијалога, нити икаквог помака.

"Он би да пише статут са Рашићем, који је рекао да је Заједница српски опшштина - "Заједница џивжана". Они се спрдају са тиме. Оно што Приштина треба да уради је да владином уредбом потврди статут који је договорен у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на основу нацрта статута који је презентован у Бриселу", напоменуо је Петковић.

Петковић је оценио да је у питању огољена сила која има за циљ напад на српски народ.

"Сачуваћемо мир и стабилност, бранити права српског народа дипломатским средствима и омогућићемо нормалан живот. Ово је типична антисрпска политика Куртија која нарушава позицију српског народа на Косову и Метохију и доводи је у безизлазно стање", нагласио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести