Вести

Петковић: Курти наставља са терором према српском народу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић рекао је да је јучерашњим хапшењем Лазара Јанићијевића премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставио са терором према српском народу на Косову и Метохији.

Петковић рекао је, на конференцији за медије, да је јуче, док су грађани Косова и Метохије желели да се у Врњачкој Бањи опросте од свог суграђанина Стефана Недељковића косовска полиција ухапсила Лазара Јанићијевића.

"Он је заустављен на прелазу Јариње, док је у колони желео да се одвезе у Врњачку Бању и опрости од Стефана Недељковића, ту је брутално ухапшен, изведен из аутомобила и одведен у правцу Приштине", рекао је Петковић.

Петковић је додао да је дан пре тога специјална косовска полиција претукла тројицу грађана српске националности који су ишли у шуму по дрва.

"А у петак је косовска полиција упала у КБЦ Косовска Митровица. Тражили су стан Милана Радоичића па су се мало занели и упали у КБЦ", нагласио је Петковић и оценио да се терор Аљбина Куртија према Србима појачава из дана у дан.

 

Србима не треба помоћ оних који пуцају на њихову децу већ слобода

Петковић рекао је данас да ће Канцеларија за Косово и Метохију заједно са Владом Србије наставити да се бори како би сачувала ту слободу, али пре свега мир српском народу на Косову и Метохији, јер како је истакао, "ако тога нема исељавања ће се наставити, Курти ће остварити свој циљ".

"Ви видите како изгледа када упадну са дугим цевима у болнице, када за заустављају људе на улицама. Данима након 24. септембра упадали су у куће и у Бањској и на другим местима и малтретирали људе", рекао је Петковић.

Петковић је оценио да је очигледно да српски народ на Косову и Метохији не може више да трпи терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Срби који су напустили простор Косова и Метохије они пре свега стрепе за своје породице. Неки су напустили тако што су се целе породице иселили. Негде само чланови породице су се иселили. Они планирају да у једном тренутку са собом повуку целу породицу", рекао је Петковић и додао да ће се Влада борити како би Срби на Косову и Метохији опстали.

Петковић је додао и да Србима на Косову и Метохији не требају пакетићи које им је након малтретирања и пуцања на њихову децу и суграђане послала Приштина већ им требају слобода и мир и додао да ће Влада Србије наставити да се бори како би им омогућила слободу.

Петковић је на конференцији за медије, нагласио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти лагао када је објавио како је породицама које су данима биле заробљене у Бањској донео хлеб и паштете. 

"Срби који су морали да приме пакетиће које им је дала косовска полиција су те пакетиће бацили. Њима не треба ништа од Аљбина Куртија и од оних који пуцају на њихову децу, сународнике и комшије. Оно што Србима треба је слобода", рекао је Петковић.

 

Еулекс мора да преузме дужност, зашто није учествовао у истрази

Петковић је рекао данас да је кључно питање за Еулекс због чега није учествовао у истрази након инцидента у Бањској 24. септембра. 

"На делу је прогон и етничко чишћење Срба од стране Куртија. Зато је важно да Еулекс преузме своју дужност и реагује у складу са својим мандатом, а да не говоре да не могу да наређују косовској полицији, јер изгледа косовска полиција њима може да наређује", указао је Петковић на конференцији за новинаре.

Петковић је додао да нико не тражи од КФОР-а и Еулекса да стане на "српску страну" већ се само тражи да буду објективни и неутрални. 

"Прошло је седам дана и још нема одговора зашто је Еулекс био одбијен. Ако неко мисли да ће време да избрше то наше питање, неће, инсистираћемо на том одговору", рекао је Петковић на данашњој конференцији за медије. 

Петковић је оценио да косовска полиција не жели да Еулекс учествује у истрази како се не би открило како су два Србина хладнокрвно убијена.  

"Косовска полиција не жели да се сазна на који начин су хладнокрвно убијени и да се не утврди да је у редовима косовске полиције било плаћених убица из терористичких кампова, са циљем да побију Србе, јер је то налог Куртија који је спроводио Свечља", оценио је Петковић. 

Петковић је новинарима показао фотографију убијеног Бојана Мијаиловића и рекао да иако наши стручњаци нису могли да присуствују обдукцији, њихово мишљење, односно анализа фотографије, потврђује исказ заштићеног сведока који је рекао да је над Мијаиловићем извршена егзекуција. 

"Оно што су нам указали наши патолози, пошто су Еулекс и косовска полиција забранили да наши стручњаци присуствују, на основу фотографије тврде да је улазна рана у пределу левог капка, а излазна овде где је ова рупа са десне стране главе Бојана Мијаловића што јасно говори да је он убијен док је лежао на леђима, односно егзекуција је извршена анфас", рекао је Петковић. 

Петковић је додао да се види да је и десна нога у неправилном положају, што као што говори заштићени сведок, показује да је он прво рањен, а да је затим када је пао и косовска полиција пришла, уместо да помогне пуцала и извршила егзекуцију. 

"Зато је од кључне важности да сазнамо све из извештаја везано за обдукцију. Не тражимо то од Пришитине, јер је јасно да лажира и чињенице и податке са обдукције већ смо то тражили 29. септембра од шефа Еулекса", рекао је Петковић. 

Тражимо, додао је Петковић име и квалификације особе из Еулекса која је присуствовала обдукцији, затим да ли је урађен ЦТ скенер као и да ли су поштовани одређени протоколи. 

"Ми смо тражили да наши стручњаци присуствују, односно да се уради међународна комсиија која би присуствовала обдукцији. У одговору који је Еулекс послао Београду они кажу  да је обдукција урађена 26. септембра, а на смртовници које су добиле све три породице када су преузимале тела стоји да је обдукција обављена 25. септембра. У касним вечерњим сатима како сам ја и већ рекао да имамо сазнања", рекао је Петковић. 

Истиче да је пласирано много лажи од стране Приштине и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија. 

"Видите да су лагали и о броју Срба који су били у Бањској, па су говорили 30, 40, па сада 90. Па су прво говорили да је албански полицајац  страдао у унакрсној ватри, а сада оно што смо рекли већ првог дана - да је страдао од експлозива", рекао је Петковић.  

Петковић је нагласио да је свима јасно да оваквим понашањем режим Аљбина Куртија жели да спроведе етничко чишћење Срба са севера Косова и Метохије и истакао да према последњим подацима са четири општине на Косову и Метохији, које су му, како је рекао, потврдили и страни званичници, око 11 одсто Срба је већ напустило ту територију и отишло у централну Србију.

 

Због изостанка реакције међународне заједнице, Курти све бруталнији

Петковић је рекао данас да је у потпуности изостала реакција међународне заједнице на дешавања која су се током претходних дана десила на територији Косова и Метохије, и оценио да је због тога премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти све бруталнији. 

Петковић је одговарајући на питање новинара да ли је међународна заједница реаговала на било који начин, рекао да Србија није добила никакву повратну рекацију са њихове стране, као и да Еулекс већ данима не одговара на дописе који су им упућени.

"Нема одговора на кључна питања у вези са обдукцијом.  Не знамо да је на њој био присутан представник Еулекса, шта су међународни органи радили тог дана, како је све то изгледало, да ли су чистили тела од барута или шта већ", рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Петковић је додао да то указује да нешто крију, јер како каже, нису дозволи српској страни да присуствује обдукцији, нити је дозвољено Еулексу да започне сопствену истрагу.  

Како истиче, не тражи од међународне заједнице да стан на српску страну, већ само да сагледа ствари из свих углова.

"Треба само да буду објективни. Јер, изостаје реакција, а због тога је Курти све бруталнији и бруталнији", закључио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести