Вести

Петковић: Мука Срба на Косову и Метохији је и наша мука

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић рекао је да је та Канцеларија формирала посебан тим који у координацији са Црвеним крстом и општинским штабовима помаже угроженим домаћинствима од поплава које су погодиле јужну српску покрајину.

Петковић је рекао да су црпне пумпе и сушачи већ упућени на Косово и Метохију и да након тога треба да уследи дезинфекција.

"Договорили смо са надлежним институтом да се пошаљу дезинфекциона средства како бисмо одмах кренули са прскањем површина", рекао је Петковић.

Петковић је поручио да је "мука Срба на Косову и Метохији и наша мука", и истакао да држава сада и у кризним ситуацијама показује колико води рачуна о српском становништву.

"Никада нећемо оставити наш народ", подвукао је Петковић.

Петковић појашњава да ситуација на Косову и Метохији са поплавама није "катастрофална", наводећи да је вода дошла углавном до оних домаћинстава која су ближа рекама које су се излиле.

"У сваком случају, ми реагујемо, и чинимо све да се то санира. Атари села су поплављени и ту штета јесте велика, али када је реч о домаћинствима, то је негде стотинак домаћинстава у којима се вода излила, и то највише у подрумима, двориштима и помоћним објектима", навео је Петковић.

 

Пред сваке изборе у Приштини антисрпска реторика

Петковић је изјавио да се пред сваки изборни процес у Приштини понавља "антисрпска реторика", а поводом објаве Европске комисије на Твитеру да се "актуелни председник Косова састао са комесаром за проширење Оливером Вархеијем" упитао по ком споразуму је ЕУ признала Косово.

Петковић је рекао да се сваки пут у изборној кампањи у Приштини албански политичари утркују како да повећају свој рејтинг, а најбољи начин за то је очигледно да "ударе по председнику Александру Вучићу, Србији и српском народу".

Петковић је додао да су албански политичари схватили да им је најбољи "спорт" антисрпска реторика, јер резултате немају и стање им је катастрофално у свим областима.

Поводом твита ЕК, Петковић је рекао да је одмах реаговао и затражио да ЕУ објасни по ком споразуму су признали Косово и да ли су се у вези са тим договорили можда са Грчком, Кипром, Румунијом, Словачком или Шпанијом?

Петковић је рекао да ЕУ и све њене службе и тела, укључујући и Европску комисију, морају да буду статусно неутралне по питању Косова и Метохије.

"Јер, ако они признају Косово и Метохију, чему онда дијалог?", пита Петковић и додаје да дијалог у Бриселу између Београда и Приштине управо постоји због тога да би дошло до нормализације односа, а не до некаквог међусобног признања.

Петковић додаје да Вјоса Османи, изјавом да Београд треба притиснути да испуни споразуме, не жели да разуме или се прави наивна, јер је Београд све испунио.

Закључио је и да је Србија међународно призната држава, чланица међународних организација и да јој не треба никакво признање већ компромисно решење.

 

Представници опозиције све радили да упропасте Косово и Метохију

Петковић је изјавио да то што Албанци са Косова нападају председника Србије Александра Вучића најбоље говори о томе ко се бори за српске интересе на Косову. Петковић је рекао да су представници опозиције у Србији, који сада желе да бране Косово, у време док су били на власти радили друге ствари, између осталог увели границу између Срба, довели Еулекс, изместили одбрану Косова и Метохије из УН.

"Све су радили да упропасте Косово и сад нама причају како ми издајемо Косово", закључио је Петковић.

Петковић је, говорећи о политици опозиције у Србији рекао да она не постоји, већ да се ту ради само о мржњи пема председнику Александру Вучићу и свему ономе доброме што ради.

"Када се граде нове фабрике, нови ауто-путеви, напада се председник Вучић, угрожава његова породица, упућују врло опасне претње смрћу што је апсолутно недопустиво. И кад то све видите онда је јасно да се таква нетрпељивост генерише пре свега из изјава које долазе од неодговорних опозиционара који би и да згазе сопствену државу само да би наудили Александру Вучићу и Влади Србије", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи