Вести

Петковић: Наставља се низ провoкaција које долазе из Приштине

На прелазу Јариње косовска полиција већ неколико сати не дозвољава да административну линију пређу два српска аутобуса са више од 80 људи, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић.

Петковић је рекао да је у првом аутобусу група верника која је кренула на поклоњење и обилазак српских светиња на простору Косова и Метохије, док су у другом алпинисти који су се упутили на Шар планину.

Петковић је истакао да је забрана уласка супротно Споразуму о слободи кретања, подсећајући да су и јуче на прелазу држали више од пет сати још једну групу верника.

И министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарији Кисић Тепавчевић јуче је био забрањен улазак на Косово и Метохију, која је планирала да у Северној Митровици одржи испит са студентима треће године на Одељењу за епидемиологију Медицинског факултета.

"Наставља се низ тих инцидената и провoкaција које долазе из Приштине и видимо да се инциденти појачавају како се приближава наставак дијалога", поручио је Петковић.

 

Косово је чедо запада и увек ће му бити дозвољено да ради шта хоће

Петковић је рекао да нико не реагује на провокације и алудирања на идеју велике Албаније, а једна од њих дошла је од Аљбина Куртија, такозваног премијера лажне државе Косово.

Замислите шта би било када би премијерка Брнабић поступила као Аљбин Курти? Већ бисмо били под санкцијама! Он није хтео да прихвати ни декларацију за економски и регионални развој, на којој смо сви радили даноноћно и која нам је прекопотребна, само зато што у истој не стоји "Република Косово", подсећа Петковић.

Такво понашање Аљбина Куртија је, како је рекао Петковић, очигледно дозвољено.

Косово је чедо запада и увек му је допуштено да ради шта хоће, истакао је Петковић.

Подсећа на прву литургију после 23 године која је служена у недовршеном храму Христа Спаса у Приштини, након које је на здању освануо графит "Исус мрзи Србе".

Шаље се јасна порука да Срби не треба да живе на Косову и Метохији, и да су рад и деловање Српске Православне Цркве на простору Косова и Метохије забрањени. Са овим се није стало. Овај графит су избрисали, а дан после Храм је оскрнављен новим графитима. И док Албанци исписују графите, косовски полицајац немо стоји и гледа, рекао је Петковић.

Истиче да је управо ово слика и прилика данашњег Косова и Метохије и понашања Приштине према Српској Православној Цркви.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк