Вести

Петковић: Приштина ништа не предузима у правцу деескалације

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се са амбасадором Републике Турске у Рeпублици Србији, Њ.Е. Хамијем Аксојем, кога је упознао са током дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на разговоре одржане 14. септембра у Бриселу.

Да Приштина ништа не предузима у правцу деескалације, видљиво је пре свега на терену, где свакодневно долази до нових екцеса и заоштравања, али је то било јасно и у Бриселу, где је Курти показао да не жели ни разговор, ни договор, истакао је Петковић.

Београд је, како је нагласио Петковић, и овог пута инсистирао на доследном поштовању до сада постигнутих договора у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ, пре свега на успостављању Заједнице српских општина, што је приштинска делегација одбила, ставивши свима до знања да Приштину не интересују преговори, дијалог и компромис.

Петковић је изразио забринутост због ситуације на терену, јер свакодневне, бруталне претње Куртија српском народу и Српској листи наговештавају да он неће стати са нападима на српски народ, a провокације и напади нису у функцији регионалне стабилности.

Петковић је јасно истакао посвећеност државног врха Србије компромисном свеобухватном решавању косметског питања, искључиво мирним путем.

Београд је, према речима Петковића, суштински заинтересован за очување мира и стабилности у покрајини и на Западном Балкану и зато је важно одлучним политичким и дипломатским средствима спречити дестабилизацију региона и нове конфронтације.

 

 

 

Извор: Танјуг