Вести

Петковић: Разговарали смо о изради статута Заједнице српских општина

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић изјавио је да се на састанцима у Бриселу одржаним данас разговарало о изради статута заједнице српских општина, као првог конкретног корака у правцу формирања Заједнице српских општина, које српски народ на Косову и Метохији чека више од 10 година и додао да ће се ти разговори наставити.

Петковић је новинарима након састанака рекао да је захвалан експертима који су били у делегацији Београда и који су доказ да Београд дијалогу притсупа на одговоран начин.

"Они су јасно говорили о свим аспектима нацрта статута посебно оном делу који се односи на извршне надлежности, пре свега просторно планирање, здравство, образовање, економски развој и да је финансира Београд", рекао је Петковић.

Истакао је да су на дневном реду били и енергетика и питање несталих, као и да и ту очекује напредак.

"Разговори су се водили са тимом Лајчака, али и експертима Европске уније о овим темама. Очекујем да наставимо разговоре у наредном периоду. Статут је веома важан јер он представља кичму Заједнице српских општина и све мора да буде у складу са Споразумима из 2013. године и 2015. године. Након више од пет сати разговора које смо имали данас у Бриселу враћамо се са уверењем да кроз дијалог и компромисна решења можемо да напредујемо у нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Петковић.

Нагласио је да је Београд посвећена страна и апсолутно посвећена миру и стабилности и да је зато важно да се кроз преговоре пронађу решења која ће омогућити бољи живот српском народу на Косову и Метохији, јер су током ових разговора истакли тежину ситуације са којом се суочава наш народ и северно и јужно од Ибра и са којим се ескалаторним понашањем Аљбина Куртија суочава, а које пре свега доводи у питање опстанак, основна људска права и право на живот грађана на Косову и Метохији.

Додао је да је на састанку истакао и важност одржавања избора за народне посланике у Народној Скупштини Републике Србије на Косову и Метохији заказаних за 17. децембар, као и да је ситуација на северу Косова и Метохије где нелегални албански градоначелници воде четири српске општине неодржива.

На питање новинара зашто није дошло до тројног састанка Петковић је рекао да Београд нема проблем да се сретне са Приштином, али да је за сада посредник проценио да је за сада најбоље да се до њега не дође.

Како је рекао, разговарано је о формирању Заједнице српских општина, али и о свим стварима које се односе на односе Београда и Приштине у оквиру споразума.

"Ми не бежимо од наших обавеза, али да би напредовали мора да се види искорак са приштинске стране", рекао је Петковић и додао да ће до наредног састанка доћи када га Лајчак буде позвао.

Када се ради о несталима и енергетици, Петковић је нагласио да је Београд све време инсистирао да дође до решавања та два крупна питања, посебно несталих.

"Сада нам треба врста акционог плана како да потписана Декларација постане жива. Очекујем да се и радна група и све неопходно догоди у периоду испред нас. Када се ради о енергетици ту су људи из Електросевера и из ЕПС-а. Очекујем да дође и до наредних корака у смислу постигнутих договора у оквиру мапе пута. Чим до тога дође обавестићемо вас", закључио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг