Вести

Петковић: Тешки разговори, српски тим се борио аргументима

Шеф српске делегације и директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић рекао је у Бриселу да разговори нису били лаки и да је српски тим инсистирао на томе да се испуни све што је договорено, а пре свега на Заједници Српских Општина, као и да је покренуо питање несталих особа.

"Иза нас је три и по сата веома тешких разговора, то само говори у каквој позицији се данас држава Србија налази, али верујте наш тим се борио храбро и одлучно и најбитније аргументовано. Ми добро разумемо ситуацију у којој се налазимо и зато тежимо компромисном решењу", рекао је Петковић.

Петковић је навео да разговори нимало нису били лаки и да је на моменте било чак и вређања од албанске стране.

"Ми смо одговарали на све што је требало да одговоримо, врло аргументовано, снажно, и са чињеницама, ни на једно питање нисмо остали дужни да не одговоримо другој страни", навео је Петковић, додајући да је наша презентација трајала готово два сата и да је српска страна говорила пре свега о формирању Заједнице Српских Општина с обзиром да је навршено 3000 дана како је потписан Бриселски споразум и како Заједница Српских Општина није формирана, а то је пре свега одговорност Приштине.

"Говорили смо и о питању енергетике, о инцидентима на Косову и Метохији, о правосуђу", рекао је Петковић наводећи да је приштинска страна имала презентацију око 20 минута, а да ни речју нису поменули нестале особе.

"Видимо и претходних дана како албански политичари на сва звона говоре о злочинима, о питању несталих, а када дођу у Брисел и када конкретно треба да се одговара на питање како да решимо то питање, како да пронађемо све нестале, ниједном речју у презентацији Приштине није покренуто то питање", рекао је Петковић.

Петковић је навео да је српска страна покренула питање несталих и све у вези са тим, јер је то цивилизацијско питање које мора да буде решено.

"Када је реч о формирању Заједнице Српских Општина, ми смо јасно рекли да је то услов свих услова, ако хоћемо да идемо даље, да то подразумева остварење колективних права за српски народ на Косову и Метохији, јер бројни инциденти, напади на нашу имовину, на имовину Српске Православне Цркве само потврђују колико је неопходно формирање Заједнице Српских Општина", истакао је Петковић.

Петковић је навео и да је приштинска страна у тренутку када је почело да се говори о споразумима који треба да буду спроведени, руководила само техничким питањима.

Петковић је истакао да је неприхватљиво да се не помињу Заједнице Српских Општина и сва друга питања које је српска делегација покренула, наводећи нестале, интерно расељене, као што је Драгица Гашић из Ђаковице.

"Било је веома тешко, напето, а ми смо ту да се боримо за интересе српског народа на Косову и Метохији", поручио је Петковић.

Петковић је рекао да су они говорили о томе да не постоје трговинске баријере, а да је он показао слику малог Николе Периће, и питао их шта говоре ране на дечаку од 13 година.

"Он је симбол страдања свих наших људи у последње време, имамо 75 инцидената само од почетка године и зато је важно да преговарамо", рекао је Петковић.

"Он је рекао не желим да те слушам, а ја сам рекао, ја желим да вас слушам јер морамо да разговарамо. Судбина је определила да српски и алабански народ живи на Косову и Метохији, морамо да трагамо за решењима", навео је Петковић.

Петковић је рекао да су се без обзира на сву емотивност, сложили да треба да се иде у правцу разговора и да и приштинска страна полако схвата колико је неопходно да дође до испуњења претходно постигнутих споразума.

Зато се захваљујем Мирославу Лајчаку и његовом тиму, који је био конструктиван и поновио све оно на чему инсистирамо, да уговори морају да се поштују и да ако хоћемо даље, мора Заједница Српских Општина да испуни и све договорено", закључио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг