Вести

Петковић: За Србе на Кoсову и Метохији издвојено четири милијарде динара

То што је ребалансом буџета издвојено четири милијарде динара за помоћ Србима на Косову и Метохији пластично показује однос државе Србије према српском народу на Косову и Метохији, желимо да градимо, да стварамо и да обезбеђујемо бољу будућност за наш народ у српским срединама, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић.

Ребалансом буџета биће издвојено око четири милијарде динара за две ствари. Прва је финансијски пакет помоћи српском народу на Косову и Метохији у оквиру које ће сваки наш човек у српским срединама добити једнократну финансијску помоћ и то 200 евра свако ко је незапослен и 100 евра све остале категорије - деца до 18 година, запослени и пензионери.

"То је први пут да на овако свеобухватан начин држава Србије, Влада Републике Србије, на иницијативу председника Александра Вучића, креће у финансијску помоћ народу на Косову и Метохији, што због ситуације са вирусом корона, што генерално због стања на терену. Наш народ зна да иза себе има државу Србију, његово је само да чува своје огњиште а ми ћемо се потрудити да свакоме обезбедимо све оно што је неопходно за живот достојан човека у 21 веку", рекао је Петковић.

Други део пакета помоћи су средства за капитална улагања, пре свега за важне зграде, болнице, путеве који се граде.

"Од свих тих пројеката побројаћу најзначајније, оне који највише коштају - изградња болнице у Грачаници, где ћемо итекако да ојачамо и оснажимо наш Клиничко болнички центар Приштина који је смештен у Грачаници и где гравитира око 60 хиљада људи. У тој болници се лече наши људи из Косовске Каменице, из Поморавља, из централног Косова, Штрпца и из Метохије. Такође, реконструкција целог Клиничко болничког центара у Косовској Митровици је велики и значајан пројекат који ће обезбедити да та болница буквално постане једна од водећих у том делу Косова и Метохије па и шире. Не само по знању и стручности, него сад и по опремљености", рекао је Петковић.

Додаје да је такође, ту изградња зграде Универзитета где ће бити смештен и ректорат и неколико факултета и да је то зграда на коју се више деценија чека. "Она ће бити права лепотица и симбол у Косовској Митровици. Градимо и три вртића у Штрпцу, Бадовцу и Гораждевцу", рекао је Петковић.

Петковић напомиње да ови пројекти, као и још много других, јасно показују опредељеност Владе Србије да градимо будућност и шаљемо поруку мира.

"Наше је да чинимо све да обезбедимо добре услове за живот нашем народу на Косову и Метохији јер они имају перспективу и жељу да остану на Косову и Метохији, заправо да буду на својим вековним огњиштима", закључује Петковић.

 

 

 

Извор: РТС