Вести

Петковић захвалио Боцан-Харченку на доследној помоћи Русије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић разговарао је са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о предстојећем наставку дијалога Београда и Приштине.

Петковић је обавестио руског амбасадора да је Београд спреман за наставак дијалога са привременим институцијама у Приштини, али и да је неопходно да се до сада постигнути споразуми спроведу у дело.

Дијалог је, према Петковићевим речима, од суштинске важности за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, али неприхватање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина и њено инсистирање само на такозваном узајамном признању, својеврстан је вид опструкције и показатељ да су приштински политичари незаинтересовани за одговорно и озбиљно решавање отворених питања и проналажање трајног, компромисног решења.

Запаљива, антисрпска реторика приштинских званичника, која, као по правилу, претходи нападима на Србе, њихову имовину и на православне цркве и манастире, свакако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога, нагласио је Петковић.

Петковић је подвукао да ће Београд, упркос свему, остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика на Западном Балкану.

Петковић је амбасадору Боцан-Харченку захвалио на доследној помоћи Русије у заштити државних и националних интереса Србије у међународним организацијама, истичући да је руска подршка нашој дипломатској и политичкој борби за Косово и Метохију, само један од бројних показатеља искреног пријатељства и братских односа наших држава и народа.

 

 

 

Извор: Танјуг