Вести

Петковић: Звечан је увек био симбол борбе за опстанак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да је Звечан увек био симбол борбе за опстанак.

Петковић је на Свечаној академији поводом 30 годишњице од оснивања општине рекао да је та општина симбол не само једне тврђаве, већ тврђаве која се бори за опстанак, због чега ће Београд помоћи Звечану као што помажемо и свим другим местима на Косову и Метохији.

"Човек обликује сваки дан, трен, дах који нам је дат од Бога и од људи да се боримо за наш Звечан и за наше Косово и Метохију. Ви сте показали да сте симбол вере и борбе за опсанак. Заставе над тврђавом Звечан су се мењале, али се на крају увек над том тврђавом виорила српска застава. Овде смо да опстајемо да градимо наш Звечан за нашу децу и наше Косово и Метохију", рекао је Петковић.

 

Бесљими у Бриселу био мањи од маковог зрна

Петковић је рекао да је потпредседник привремених институција у Приштини Бесник Бисљими у Бриселу "био мањи од маковог зрна", чиме је реаговао на Бесљимијеву изјаву да се у Бриселу није разговарало о Заједници српских општина.

"Уместо што Приштина прети на све могуће начине, што Бисљими изјављује да треба укинути некакве паралелне општине, да би то њима био услов за формирање Заједнице српских општина он тако нешто није поменуо у Бриселу где је био мањи од маковог зрна", рекао је Петковић коментаришући Бесљимијеву изјаву као и тврдњу да је у Бриселу било речи само о споразумима које Београд наводно није испунио.

Петковић је додао и да му није јасно на које општине и паралелне институције Бесљими мисли.

"Очигледно Приштина не жели да формира Заједнице српских општина, проналази најразличитије разлоге због чега то неће да уради - сада говори да је потребно укинути некакве паралелне институције, а питање је који ће бити неки следећи захтев - да ли ће тај следећи захтев да буде да више не буде Срба на Косову и Метохији па када се то испуни, да онда формирају Заједницу српских општина, онда се само питам за кога се формира Заједница српских општина", рекао је Петковић.

Додао је да је боље да се уместо те "празне приче" Приштина врати дијалогу и испуњењу свих споразума.

"Заједнице српских општина јесте услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, а желимо нормализацију односа Београда и Приштине, јер без тога нема напретка ни будућности. Желимо да овде останемо и опстанемо, зато смо посвећени дијалогу, посвећени миру", поручио је Петковић.

Петковић је додао да општина Звечан прославља 30 година од оснивања и подсетио да историја Звечана сеже све до доба Немањића.

"Данас је уручена повеља председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је одлуком привременог органа општине Звечан постао почасни грађанин Звечана, за сав његов лични труд, напор и рад, и када је реч о изградњи Сунчане долине и када је реч о изградњи Рајске бање и бројних зграда за младе брачне парове у општини Звечан као и за многе друге пројекте, а на крају крајева за одлучну борбу председника Вучића за народ на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Петковић је најавио да ће и у уторак боравити на Косову и Метохији и да ће се састати са повратницом Драгицом Гашић, коју желе да протерају из Ђаковице, само због тога што је Српкиња и што је одлучила да буде на своме.

"Срамота је на образу многих међународних организација које су врло млако поменуле случај Драгице Гашић, а реч је о кршењу основних људских права, а једно од тих права јесте и право на повратак. Онда се питају због чега се Срби не враћају на простор Косова и Метохије - када виде случај Драгице Гашић, ко би се и вратио", поручио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг