Вести

Пљачке и губици у јавним предузећима

Желимо да вам укажемо на неколико чињеница и начин на који се корупција одигравала, спроводила, како се пљачка и за чији рачун суштински одигравала.

Ја ћу вам навести неколико фирми које су пословале на тај начин што направите фантомску фирму која је и без икакве банкарске гаранције, дакле назовемо фирму Алексић Милосављевић и кажемо потребно нам је вештачко ђубриво, они нам дају вештачко ђубриво у висини од милон евра, а онда ми затворимо ту фирму, наша одговорност је 500 евра, а паре поделимо са онима који су нам то дали без икакве банкарске гаранције. Таквих фирми је много, ми ћемо вам навести имена 10 фирми, дакле, све те фирме или пре или после тога се гасе или прелазе у тзв.спорне фирме, 62 милиона евра на такав начин је Азотара Панчево изгубила, реч је о Вујадиновићу РМВ Прељина 952 милиона, КР Ариље 673 милона, Фертил доо Бачка Паланка 584 милиона, Агрожив Панчево, ГБ Логистик, Сташа доо, Макота доо Нови Сад, и као што видите све су то фирме доо, али можете ли да замислите да су те фирме то добијале без банкарских гаранција. Кад дајете нешто што је озбиљна вредност узмете увек банкарску гаранцију, а овде банкарске гаранције нема и зато Азотара Панчево никада не може да се намири.

Навешћу вам податке и о односу од 2010.у  односу на 2009, а ваљда је све урађено и преотето власништво од литванске приватне фирме да би се спасило повећање броја незапослених и да би се побољшао рад Азотаре Панчево, наиме 2010. у односу на 2009. показује следеће податке и имамо комплентну документацију са свим папирима све поткрепљено како и на који начин се то одигравало, стална имовина смањење од 4%, капитал смањење од 88%, е сад имамо раст, дугорочне обавезе раст од 79% нето губитак има 130% и обавезе из пословања имају раст 147 % показатељ задужености фирме 2009. износио 53,55, 2010. Износи 92,30 акумулирани губитак 95 милона евра, смањење капитала само у 2010. години смањење је за 41 милион евра.

Прећи ћу сада на Скијалиште Србије и тада ћемо питања постављати свакодневно надлежнима, а ми смо овде припремили личну карту за све директоре од Љубише Радовановића, Небојше Недељковића, Небојше Скорића, али то ћемо на некој од следећих конференција.Наиме, жеља неких би била у реду да подигну рекао бих туристичке потенцијале Србије да можемо као земља да наплатимо више новца, да добијемо више новца, али по овоме што ћу вам прочитати видећете да смо много више новца као земља изгубили.

Наиме, на Копаонику је протекле 4 године откако постоји Јавно предузеће Скијалиште Србије уложено преко 30 милиона евра где без икаквих студија изводљивости, оправданости, старе жичаре биле су замењиване новим, 8 жичара по вишеструко већим ценама него било где у Европи. Ми ћемо вам дати податке зашто и како је жичара од 3 и по милиона мењана за жичару од 5 милиона евра, а да вам не кажемо да су пословне зграде у власништву јавног предузећа за енормне цифре за управну зграду на Копаонику реновиране и плаћане 400.000 евра само за реновирање зграда да би господа могла да ужива и да им буде лепше.

На Старој планини је до сада уложено близу 40 милиона евра а при томе немамо ни нормалан ни разуман пут да нам најскупље коштају скијашке стазе у свету 2 милиона евра, најскупљи систем за вештачко освежавање стаза, јер су  фараонски радови урађени за специјално акумулационо језеро, да не говорим да је највећи део радова обавила фирма Ерозија Књажевац због кумовске везе са сада већ бившим државним  секретаром Миланом Ђокићем који је преко господина Динкића тај посао њима намештао.

Најинтересантније је, на Дивчибаре смо пребацивали као посебан скијашки центар 27 година стару жичару двосед она је демонтирана са Копаоника и постављена на најстрмљу падину на којој деца иначе не могу да скијају, али Дивчибаре је иначе познато као дечије одмаралиште. Жичара до данас нема употребну дозволу, али оно што је веома интересантно то је да је сама та акција преношења жичара са свим коштала два милиона евра, а данас кажу са свим постављањима и осталим губицима 4 милиона евра и више нико неће да буде власник те жичаре па су је пребацили да власник буде СО Ваљево, и сад је СО Ваљево расписала конкурс и они не знају шта ће са тим и како би одржавали. Милиони и милиони евра одлазе, а да нико никог не пита како је то могуће, шта је ту прави резултат и зашто се такве ствари дешавају.

Зашто је Српска напредна странка мета напада ДС-а? Зато што се режим данас налази у паници, зато што режим не зна како да одбрани своје позиције, јер се понашају као по британској војној доктрини, као пацов у углу који се брани са све четири ноге и зубима не би ли опстали на власти, јер знају шта су све отели од грађана Србије знају шта су све узели и сад је потребно противника нападати на  све могуће, углавном недозвољене начине па је довољно да Томислав Николић да интервју једним новинама да они одмах шаљу саопштење у којима омаловажавају и опозицију и лидера опозиције и то онако најбруталнијим могућим речима. Дође ми да им одговорим само на онај један део где говоре о неоговорном штрајку глађу па да им кажемо само да не знамо колико је одговорно имати толико гладних у Србији, али свакако не одговорније од тога да не будете криви за гладне у Србији а да сопственим примером покушате да нешто промените у земљи и да их буде много мање гладних па макар и штрајковали као што је то урадио господин Николић

А што се тиче њихове аргументације, њихова аргументација је да није језива била би комична, просто људи који контролишу све у Србији, који контролишу ваздух у Србији, сваку телевизију у Србији, понајмање Пинк, али сваку телевизију у Србији и њих кад им затреба. Људи који контролишу све, имају све секунде до 2014. године. Они исти људи који вам купе Лигу шампиона за 380.000 па је продају државним фирмама за 2 и по милијарде они нам соле памет о томе како смо ми за нешто криви. Па јесмо криви за једну ствар и то признајемо, нисмо били довољно успешни да их раније и брже скинемо са власти,  јер они су највећа пошаст српског друштва. Са њима на власти Србија нема будућности и наша деца немају никаву будућност и зато је наш основни задатак да их на изборима потучемо, да их победимо што убедљивије, а онда нек се за 4,5 или 10 година враћају на власт како год хоће када и сами буду видели како су и шта у Србији.
Ја бих вас молио да ове податке из Азотаре Панчево проверите и укажете јавности на њих.

Новинар: Око Азотаре, ако можете да појасните да ли ви Душана Бајатовића оптужујете за лоше управљање фирмом или имате некакве доказе да је део тог новца његов или иде у његове руке?
Александар Вучић: Ја немам доказе да ли је долазио до њега, ми овде видимо да се веома лоше руководи, веома лоше управља фирмом, а мислим да је прилично јасно чији је то интерес. Дакле, о чему се ради овде?!

Спреман сам да вам дам буквално и све папире да погледате, да видите, ту је стање скандалозно, видите шта су урадили са Викторија групом, да ли ме питате да ли је у томе учествовао и личну корист имао господин Бајатовић или не, да ли му је неко са стране дао новац или не ја то не знам, за то немам доказе, али сложићете се да је прилично чудно да ми имамо узимање пшенице од робних резерви и од Викторија групе, да само тај губитак буде око 40 милиона евра, па вас питам како је то могуће да узмете од Викторија групе пшеницу у тренутку кад је најскупља кад је 20 и нешто динара, а да је продајете у тренутку кад је на тржишту 12 па је ви не дајете ни за тих 12 него за 75, па вам они органи, пошто видим да је било буџетске инспекције итд они кажу за ову разлику пошто није нашао ту тржишну цену од  12 дин, гонићемо га за то између 10,75 и 12 а нико не пита за тих 8 динара што је много већа разлика између тих 12 и 20. Губитак је само на томе 40 милона вера.

Извините што у тој групи седе многи моћни бизнисмени, многи моћни људи, да ли су они негде некоме нешто дали ја немам доказе за то, али имамо поражавајуће скадналозне резултате. Нема проблема, ја знам да ће њихова реакција бити - Аца Вучић убица, злочинац, зликовац, сећамо се његовог министровања, ранио је седморицу, побио 70, најгори зликовац на кугли земаљској, све то јесте, све је то у реду, само нека објасне да ли је ово тачно или није тачно. Ево ја сам најгори на свету него јел Азотара овако послује или Азотара не послује овако? Дакле јел тај Аца Вучић или јел тај зликовац и злочинац Томислав Николић купио ту Лигу шампиона за 380 000 па је препродао за 2 и по милиона или је то неко други?

Новинар: Колико мислите да ту има елемената за кривичну пријаву?
Александар Вучић: Ми сада истражујемо папире, ми сада вама говоримо о криминално лошем пословању државног предузећа. Чим то установимо, разуме се, поднећемо и кривичну пријаву, и за Скијалиште Србије, и за Азотару. Али мислим Азотара је већи новац у питању, значајно већи новац. Према нашим рачунацима то су радили наши највећи експерти, држава ће више стотина милиона евра изгубити на Азотари, а подсетићу вас да су нам објашњавали да купују све могуће фирме од вуне, стакла, не знам ни ја чега све да би спашавали и да би људи били запослени, а рецимо то што лоше послују и што не исплаћују само једног повериоца изгубили смо 1 282 запослена, али је то један ужас и  једно расуло апсолутно у свему.

Дакле, ево вам 2009. поновићу још једном нето губитак у еврима био 18.604.944, 2010. када су се хвалили највећим резултатима, највећим успесима нето губитак је 40 886 551,9. Не могу ја да измислим овај податак, не може нико да измисли. Знате о којим цифрама ми говоримо, па ми смо предавали петицију и предлог за измене Устава да бисмо између осталог наравно направили систем ефикаснији и да бисмо између осталог уштедели негде око 15 милиона евра за мандат са државним секретаром то би изашло негде око 35 била би значајнија уштеда овде само 12 % са робним резервама Викторија групе око 40 милиона евра у минусу.

Овде направите другу причу још 20 милиона евра погледајте колико људи није вратило и није платило ништа, рецимо вештачко ђубриво које се узме, да ли ви имате доказ или немате да је то фантомска фирма или није, то полиција може да установи, али оно што можете да установите је да  је врло чудно да 60 милиона евра оде фирмама које после постану или спорне или се угасе а да за то немате банкарске гаранције. Ви знате да је доо обавеза да 500 евра гарантујете, можете да угасите фирму, да отворите нову, могу да узму поново 5 милона евра, то је оно што јесте.

Новинар: Јел има неки разлог због чега сте за данашњу конференцију изабрали предузећа која воде једно социјалисти и друго Г17?
Александар Вучић: Мислим да и једно и друго предузеће суштински води ДС. Иначе не постоји ниједан разлог, говорио сам о саопштењу ДС и о њиховој нервози, највећа нервоза је код њих. Ови су само њихове слуге, ништа више, њихови извршиоци и сви заједно су у паници. Најсмешније је кад неко пита хоће ли СПС да иде овамо или онамо. Где да иде, после Галенике где ће? Поставили тобоже новог председника Управног одбора који је био одговаран за све што се пре тога дешавало да би замазали очи јавности, они мисле да смо сви ми кретени.

Они сви мисле да смо сви кретени. Проблем је у томе што је то потцењивање противника. Можда нисмо паметни као они,  можда нисмо лепи као они, али нисмо баш ни кретени. И нису грађани Србије кретени, е то је оно што је њихов проблем,  а то је оно зликовци, злочинци, Тома, Аца и остало. Тог сам се наслушао, а пошто немам имунитет нек заврше већ једном с тим, да тај зликовац и злочинац заврши иза решетака па да немају више проблем никакав него што изгледа немају за шта.

Новинар: То саопштење ДС о коме говорите везано је за изјаву Томислава Николића да ће оног тренутка кад дође на власт сменити Александра Тијанића, па претпостављам да знате да се директор Јавног сервиса....
Александар Вучић: Није Томислав Николић говорио о процедури, увек ћемо поштовати законе и све што закони доносе.

Новинар: Значи утицаћете када будете дошли на власт на одабир директора Јавног сервиса?
Алексаднар Вучић: Мислим да неће бити ни потребно... Али вама је било јасно да је реч о политичком ставу, а не о томе каква ће процедура да се носи, и смешни су они који се тобоже позивају на процедуру из разних  удружења, ове из ДС-а разумем, шта ће..

Новинар: Није ствар само политичке поруке како ће СНС ...
Александар Вучић: Ви нас питате како ћемо да се односимо, ми се односимо најпоштеније тако што одговарамо свима вама сваки пут као да идемо отприлике на стрељање.

Кад ви дођете на конференцију за новинаре ја сам као пред стрељачким стројем, одговарамо све кад хоћете и како хоћете и свакоме од вас, кад год сте са људима из ДС само што не кажете драга моја хоћеш кафицу или сок од зове и уз то да ти донесем мало ратлука, значи извините да нам кажете да ми имамо некоректан однос. Имамо апсолутно професионалан однос, одговарамо вам на све, увек смо љубазни, извините ако нисмо увек баш најнасмејанији или не знам шта, али сумњам да било шта можете да нам замерите по том питању.

Ако нас питате какав је однос, па извините, у питању је државна телевизија, а немојте да ми кажете да има Управни одбор пошто знамо да има Управни одбор, знамо целу процедуру и да даље о томе не причамо. Да, по процедури ће све бити урађено у складу  са законом подразумева се, иако, што у складу са законима ништа не могу да кажем за вашу телевизију (Б92), али извините имам право да мислим и јел сте приметили у јавности чак и не критикујемо и не говоримо, само помињемо, знамо да су они ударна песница режима.

Извините од РТС-а имамо шта да тражимо, јер РТС плаћамо, то је разлика, вашу ТВ не плаћамо, имам право да кажем да ми се нешто свиђа или не свиђа, али немам право да тражим од вас ништа, а од њих имамо право да тражимо.

А да ме то питате озбиљно, а они контролишу сваки секунд и вашег програма и њиховог програма, не мислим само у том информативном програму него и рекламама и свему, као што знате и сад ви нама говорите да смо ми неки проблем. Па супер, онда је ова земља решила све проблеме, онда у овој земљи цвета цвеће и тече мед и млеко.

Ако ви нисте приметили да сваки пут где год да одемо и г-дин Николић и ја и наши људи да се увек нађемо отприлике пред стрељачким водом да немамо прилику ни да говоримо оно што мислимо већ сад морамо да одговарамо на унакрсну паљбу питања оптужбе, а ови остали су здраво слатка моја па лепо да се ми испричамо да кажемо неку ружну о оним напредњацима грозним и одвратним и да завршимо посао. Верујте да су то сви приметили, то не можете више у Србији да сакријете. Отиђите мало на ваш интернет сајт, готово апсолутна цензура постоји, питајте их мало зашто не пуштају те коментаре и оне који су пустили погледајте да ли има ико ко се слаже са саопштењем ДС, сем Бориса Тадића и Јелене Триван? Видећете, нема ниједан човек, нико.

Замислите греха, они који су тукли човека, директор телевизије, убијали га на улици, газили га рукама и ногама, у канал га бацили они се дрзну да коменатришу то што се неко не слаже са уређивачком политиком државне телевизије, замислите страшног злочина. У праву сте, треба да одговарамо за то, и то најтежим казнама да будемо кажњени.

Изволите ако имате још неко питање. Хвала вам што сте дошли на нашу конференцију.