Вести

Победа напредњака неће пропасти

 

Ми смо договорили са ДСС да ћемо сарађивати на формирању локалне власти и шире, договорили некакве оквире у којима ћемо се у парламенту, на јавној сцени борити да Србија буде по мери већине њених грађана, и то су углавном некакве тачке, некакви ослонци у којима ја мислим да се скоро све странке у Србији слажу. Тако да није био уопште проблем да са ДСС потврдимо да ћемо деловати заједнички на обезбеђивању нових парламентарних избора, да ћемо деловати заједнички да Статут Војводине у овом облику не буде прихваћен  у Скупштини Србије, да независност Косова и Метохије не буде призната, да Србија на основу одлуке Скупштине Србије остане војнички неутрална, и то су принципи у којима ја мислим да бисмо могли да пронађемо партнера скоро са сваком политичком странком на српској политичкој сцени. Наставићемо да радимо, немојте да случајно мислите да нема седнице парламента. Владајућа већина је уплашена, групише редове, покушава да пронађе стратегију која ће да се одупре налету СНС, која очигледно добија све више присталица међу грађанима Србије, али и међу политичким странкама у Србији. Многи чланови политичких странака утичу на руководство својих странака да сарађују са нама или нам се прикључују отворено. Наравно да смо отворени за прикључивање сваког новог члана, без обзира на то којим се послом бави, па чак може да се деси да нам се обрате и посланици Скупштине Србије незадовољни чланством у својим политичким странкама и њиховим деловањем, и може да се деси да посланичка група СНС додатно ојача у парламенту Србије.

 

 

Изволите ако имате неко питање.

 

 

Новинар: Како сте се ви и Коштуница срели јуче, о чему сте причали, реците нам још нешто, и како то да Никитовић није био кад Коштуница не иде нигде без Никитовића? Можете да нам кажете још нешто, колико је трајао тај састанак, где сте се састали, је ли у ДСС-у?

 

Томислав Николић: Требало је да кажете да чак ни Александар Вучић није био,

пошто је он много важнији него тај Никитовић. Да, били смо потпуно сами. Да ли

вас интересује политика или приватан живот? Ја сам вам рекао све што је

политички битно са тог састанка, а вредновали смо и квалитет кафе која је скувана,

и тако...али то заиста ваљда не интересује новинаре. Рекао сам вам све што је

битно.

 

Новинар: Још једна ствар ово око Статута Војводине, пошто сада имамо неких

назнака да ће бити исписани неки елементи државности. Какав је ваш став, хоћете

ли подржати ако дођете до тога?

 

Томислав Николић: Ако је наше јавно деловање, ако су анализе Статута

Војводине које је  чинила првенствено СНС, али и друге, убедило Бориса Тадића,

иницијатора оваквог Статута, да промени одредбе Статута онда је то добро за

Србију. Статут у овом облику можда може на силу да буде проглашен, али неће

донети ништа добро Србији, а и господа из Војводине требало би да размисле, да

ли они то праве државу или не. ДС је на великом испиту. Да ли је ДС која делује у

Војводини део ДС која делује у целој Србији или је то постала већ политичка

странка једне територије која себе полако одваја од Србије. Јер немогуће је да

Борис Тадић буде против оваквог Статута, а сви његови посланици у Скупштини

Војводине да гласају за Статут. Онда је то шизофрена странка.

 

 

Новинар: Шта мислите да се може променити у ставу СРС у наредна два дана, они  

су вам јасно рекли...?

 

Томислав Николић: Ја мислим ништа, али то је била жеља ДСС, и зашто да не, шта се  губи са мојим пристанком да сачекамо још два дана. Ја мислим да ништа не може да се промени и да је та странка на путу да нестане са политичке сцене. Или сте на власти, или у опозицији, а они би били нешто треће. Опозиција се групише, власт се групише, а остаје СРС као нешто треће. То треће у политичкој теорији и пракси не постоји.

 

 

Новинар: И како ће вам бити платформа за преговоре са странкама окупљеним око СПС-а, будући да су за њих ваших пет принципа неприхватљиви?

 

Томислав Николић: Не бих ја баш тако рекао, ја не преговарам о републичкој власти, преговарамо о локалној самоуправи. На нивоу локалне самоуправе имате разнолике коалиције које не зависе од принципа о вођењу државе, имате у 50 општина ДС и ДСС у коалицији. А нисмо разговарали о принципима на којима се заснива државна политика, него о томе како ће грађани те локалне самоуправе да добију што боље услове за живот, боље комуналије, превоз, телефон, канализацију, воду, знате већ и сами, безбедност деце. Значи ми се у принципу договарамо за деловање у неколико наредних месеци којим желимо да доведемо Србију до ванредних парламентарних избора, а у вези локалне самоуправе то ће сести уз нашу подршку и помоћ, сешће локални органи који ће да се договарају како ће да воде у појединим општинама. Али да су те општине биле добро вођене, ми не бисмо победили, то је очигледно.

 

 

Новинар: Та идеја око преговора са социјалистима, у ствари поновиће се оно што је било на републичким изборима, да ли они само флертују са вама, па да на крају просто не буде ништа од тога?

 

Томислав Николић: Ми нисмо још са њима разговарали, па не могу да вам кажем њихов став. Ја вам нисам данас рекао да они прихватају да сарађујемо. Ми ћемо о томе да разговарамо, а зашто не бисмо?! Биће јако тешко свакој политичкој странци којој понудимо сарадњу да одбије ту сарадњу, јер смо у могућности да понудимо ДС-у, а баш ме интересује како би одбили ту сарадњу. Мотив да одбију је то што смо јачи од њих, а мотив за грађане општине? Да имамо поновљене изборе, зато што ДС неће да сарађује, или СПС, или неко, или СРС? Онда треба изаћи пред те грађане, и рећи - ми вас сад поново зовемо да изађете на изборе, јер ми нисмо хтели да формирамо владајућу већину. После локалних избора јако је тешко свакој политичкој странци којој најјача политичка странка понуди коалицију, да ту коалицију одбије, немате разлог. Кандидовали сте се да помогнете грађанима да решавају своје проблеме. Сад кад вам се та прилика нуди, ви кажете ја нећу, ја хоћу, то би хтео кад би ја некад победио. То је онако, егоистички приступ који грађани препознају, који грађани не воле, који грађани не цене, и апсолутно ми је неприхватљиво да у општинама у којима одборници из прошлог сазива нису могли да се договоре да изаберемо нове одборнике, и да они поново не могу да се договоре. Онда политичке странке не треба да постоје. Биће сигурно договори, ја вам то гарантујем. Где год победимо од сада биће договор са онима из владајуће већине.

 

 

Новинар: Ви сте оптимиста да ћете направити власт. Биће договор, значи договорићете се? Јел то значи да је господин Коштуница променио мишљење да се договори са странкама из опозиције?

 

Томислав Николић: Рекао сам, биће договор. Њему није неприхватљиво то што су ЈС и ПУПС већ се изјаснили да желе да сарађују са нама, а мислим да му није неприхватљива ни таква идеја да сарађујемо са СПС-ом, а да ли је променио, то ипак сачекајте његову конференцију за штампу.

 

 

Новинар: Господине Николићу, вама је сасвим јасно да од СРС нећете добити позитиван одговор,  да ли можда ДСС и господин Коштуница у међувремену за ова два дана покушавају, да ли ће имати можда неки контакт којим ће можда успети да убеде СРС да вам се придруже, да ли можда постоји таква могућност?

 

Томислав Николић: То сам и рекао, жеља Војислава Коштунице била је да дамо још два дана да он разговара директно са СРС и ја сам рекао - зашто да не, али смо обојица свесни да је то врло мало вероватно.

 


Новинар: Да ли сте ви јуче разговарали нешто са Коштуницом докле бисте ви ишли, докле бисте правили уступке радикалима?

 

Томислав Николић: Нисмо разговарали ни о каквим уступцима, само хоћемо ли или нећемо, а онда ћемо лако, ако смо људи лако ћемо. Овде је тешко у овој нашој Србији људе саставити, а после ће лако да се договори. Наша идеја је била да састављамо људе и видите како нам полази за руком. И чини ми се да је Србија једва чекала да се појави неко ко жели да саставља људе, а не да их свађа. Па видите да се ја уопште нисам свађао са СРС. Уопште, да је било среће данас би стајао неко од њих овде и рекао став да желе да сарађујемо, да има мудрост.

 

 

Новинар: Па добро, они траже да вратите мандате....!

 

Томислав Николић: Па добро, ево мој мандат траже да вратим, коме?! Како се зове тај ко уместо мене заслужује тај мандат? Како се зове тај у СРС, ја га нисам упознао за 19 година у странци. Уосталом, у Земуну је било највеће упориште СРС, јел знате да, кад су изгубили у Ковину, рекли су- ми тамо никада нисмо имали упориште, у Земуну су освојили 10% гласова, то је врло мало за 78 мандата. А грађанима Србије треба омогућити да политиче странке имају толико мандата колико то грађани Србије желе. Очигледно да грађани Србије желе да СНС има много више мандата. Па ја не постављам питање тих мандата. Мандат је као човечији живот, у његовим рукама. И то морате и ви новинари да схватите. Посланик има свој мандат у својој руци, на својој савести, ако жели да га повери, повериће га, ако не жели не може нико да му га отме.

 

Новинар: Колико по вама то може да траје?

 

Томислав Николић: Идуће недеље мора да се договори. Где се жури? Ово није пресецање, ово је договор, овде не треба наређивати, овде треба договор, овде треба свако да  заборави по нешто. Ја сам све заборавио, сво зло које су ми нанели, само они нека забораве, ако сам ја њима нанео неко зло. Само што ја не могу да се сетим  зла које сам некоме нанео. Немате више питања?!

 

 

Новинар: Ако вам неко прелепи само горњи део плаката?

 

Томислав Николић: Свашта су ми прелепљивали, шта фали, ово је била побеничка парола и ви то знате. Појавио се неко ко може да победи ДС. Народу да прелепите више очи и уши не можете, можете само плакате.

Хвала вам!