Вести

Политички мотивисана реформа правосуђа

 

Српска напредна странка сматра да актуелна реформа нема за циљ да реши горуће проблеме српског правосуђа, већ напротив, она има за циљ да разреши судије и тужиоце по политичкој основи и да онда након тога дође до именовања судија и тужилаца опет по политичкој основи. Оно на шта треба указати у вези са овим јесте чињеница да овако поступање представља нешто што је поткопавање елементарних демократских принципа и непоштовање нечега што је стара демократска тековина, а то је подела власти на судску, извршну и законодавну. О потпуном реизбору судија већ је и стручна и шира јавност дала свој веома негативан суд, али треба још једном поновити да је и међународна јавност, дакле Венецијанска комисија и ЕУ, заузела свој изразито негативан став по овом питању. Оно што је забрињавајуће за грађане јесте да ће, уколико се настави са овом праксом и када буде дошло до потпуног реизбора судија, доћи до читавог низа практичних проблема у функционисању наших судова. Наиме, шта ће то конкретно значити? Па сви они нпр. кривични предмети у којима дође до промена председника судског већа мораће да буду вођени испочетка. То значи да ће доћи у најмањем случају до више месечних одлагања у тим кривичним поступцима због чега ће испаштати и окривљени и оштећени овим судским процесима. То ће непосредно довести до тога да неки људи, на пример који су можда невини више месеци, седе у притвору чекајући да се нови председник судског већа упозна са свим списима итд. Као што знамо у нашем правосуђу се вуче велики број предмета који су стари 5, 10 па и више година, неки су чак и пунолетни, као што знамо. Сад замислите ви колико ће једном новом судији бити потребно да уђе у један такав предмет, дакле у све те списе тог предмета, пошто ће сваки судија имати најмање неколико десетина предмета, колико ће му времена бити потребно да уђе у све списе свих предмета. Дакле, то је немогуће. Потпуно је јасно да ће ова мера само закомпликовати стање у нашем правосуђу где ће на штету свих грађана доћи до додатног растезања у судским поступцима.

Прави проблеми српског правосуђа нису, као што тврди државни секретар у Министарству правде, недовољна стручност наших судија, тужилаца и стручних сарадника. Прави проблеми српског правосуђа леже у непостојању услова за рад наших правосудних органа, значи физичких услова за рад. Ви на пример имате ситуацију да у једној Палати правде судије немају могућност да имају више од једног до два суђења недељно из простог разлога што не постоји довољан број судница, дакле самим тим они су успорени и закочени у решавању предмета. Затим, веома озбиљан проблем у нашем правосуђу, пред којим ни у ком случају не треба жмурити, јесте и корупција. Тачно је да је највећи број радника у нашем правосуђу општем и да ту ради највећи број стручних и савесних људи, али исто тако нажалост и чињеница да је корупција нешто са чиме се грађани сусрећу на сваком кораку. И зато СНС сматра да је неодговорно од представника власти што жмуре пред овим горућим проблемом, стављајући га у други план. На неки начин може се рећи да овакво жмурење пред евидентном корупцијом која је присутна представља и њено прећутно охрабривање. Оно на шта још треба указати, постоји једна јако добра илустрација тога, до које мере је актуелна реформа у српском правосуђу политички мотивисана, а тај доказ лежи у чињеници да је тренутно расписан конкурс за избор заменика јавних тужилаца, а није за избор самих јавних тужилаца. Ово је врло индикативно и заправо реч је о томе да унутар владајуће коалицији није постигнут договор којој ће странци која тачно тужилачка места припасти па се због тога расписује конкурс само за заменике јавних тужилаца. Иначе, у овом потезу нема никакве логике с обзиром на чињеницу да су заправо тужиоци ти који би требали да бирају своје сараднике тј. заменике.

СНС подсећа на чињеницу да је поштовање поделе власти темељно демократско начело и једноставно ми сматрамо да оваква пракса представља поткопавање српског правосуђа и поткопавање темељних демократских начела. Стварањем хаотичне ситуације у српском правоуђу ствара се правна несигурност и додатно продубљује ионако дубока криза у нашем друштву. СНС се искрено нада да ће представници власти ово увидети на време, а грађани ће у сваком случају овакво понашање вредновати и казнити на изборима, којима се надамо и које очекујемо у што скорије време.

Хвала вам, уколико имате неких питања ја сам спреман да одговорим.

Хвала вам што сте дошли на нашу конференцију.