Вести

Поповић: Појединци имају за циљ обмањивање грађана

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић, рекла је поводом погрешних и злонамерних тумачења појединих решења из Нацрта закона о изменама и допунама Кривичног законика да је у питању реч о свесној манипулацији и политиканству, који имају за циљ обмањивање грађана.

"Предстојеће измене и допуне немају за циљ ограничавање људских права и слобода зајемчених Уставом и међународним уговорима, као што су слобода окупљања, слобода мишљења и изражавања, слобода кретања и друго. Напротив, како је и наглашено у образложењу измена и допуна, услед пораста криминалитета у одређеним областима, као и развоја нових технологија, прописана су нова кривична дела, којима се шаље јасна порука о потреби ефикаснијег сузбијања оваквих облика понашања", рекла је министарка Поповић.

Једно од кривичних дела које је садржано у Нацрту закона о измена и допунама Кривичног законика је и кривично дело Објављивање материјала којима се саветује извршење кривичног дела (члан 343а), које је предвиђено, како би се заштитило друштво од опасних садржаја који могу подстицати криминално понашање.

"Такви садржаји, попут Даркнет-а, углавном се баве илегалном активношћу - дрогама, недозвољеним коришћењем оружја, педофилијом и најчешће их користе терористи, криминалци и педофилске групе како би њихове активности остале сакривене. На овим садржајима доступни су и начини извршења убиства, хаковања, фалсификовања новца, фалсификовања исправа, па је због тога објављивање и коришћење таквог садржаја неопходно прописати као посебно кривично дело, како би се спречило извршење тежег кривичног дела на чије извршење се подстиче таквим садржајем", објаснила је министарка Поповић.

Имајући у виду трагичне догађаје из маја 2023. године у огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и селима Мало Орашје и Дубона, министарка Поповић је истакла да је неопходно предузети све мере како би се санкционисало и објављивање непримереног садржаја на интернету чиме се отклањају узроци који су довели до тих догађаја.

"То је још један од разлога због чега је неопходно прописивање кривичног дела Објављивање материјала којима се саветује извршење кривичног дела. Напомињем да ће се о изменама и допунама изјаснити и Европска комисија којој је Нацрт закона о изменама и допунама Кривичног законика достављен на мишљење, као и стручна и сва заинтересована јавност током јавне расправе која је почела 1. октобра. Реч је о Нацрту закона, а не о коначном тексту и овом приликом позивам све да учествују у јавној расправи и да дају коментаре, предлоге, примедбе и сугестије, који ће бити детаљно размотрени од стране Министарства правде", подвукла је министарка Поповић.

 

 

 

Извор: Танјуг