Вести

Поповић: Унапређење сарадње са Мађарском у области правосуђа

Министарка правде Републике Србије Маја Поповић састала се у Будимпешти са министром правде Мађарске Бенцом Тужоном, с којим је разговарала о унапређењу сарадње две државе у области правосуђа.

Министри су изразили задовољство због изузетно високог нивоа партнерских односа које су успоставиле Република Србија и Мађарска и исказали спремност да се остварена сарадња даље унапређује.

Поповић је министра из Мађарске обавестила о значајним резултатима које је Република Србија постигла у области реформе правосуђа, а који се пре свега односе на потпуно искључење утицаја политике на избор судија и јавних тужилаца.

Поповић је нагласила да су представници Европске уније процес правосудне реформе у Србији оценили као пример транспарентности и инклузивности.

Поповић је упознала Тужона и са нормативним активностима Министарства правде, које се односе на измене Кривичног законика и Законика о кривичном поступку, као и на планирани рад на Закону о Правосудној академији.

Тужон је похвалио значајан успех који је Република Србија остварила у области јачања правне сигурности и владавине права и изразио спремност Мађарске да подржи даље кораке Србије у примени нормативног оквира који ће правосудни систем учинити још ефикаснијим.

У саставу делегације Министарства правде били су секретар Јасмина Кораћ и помоћник министра Владимир Винш.

 

 

 

Извор: Танјуг