Вести

Поповић: Желим да будем у тиму који гради још успешнију Србију

Кандидаткиња за народну посланицу под бројем пет листе „Александар Вучић – за нашу децу“ Ивана Поповић (1989), предузетница из Крупња, власница је „Планинске џемаре“, погона за производњу природних џемова и слатких деликатеса. Она за „СНС Информатор“ каже да је одрастала у турбулентно доба, доба санкција, демонстрација, опште кризе. Гледала је, објашњава, како нам се отцепљују делови територије и како нам се не пише светла будућност. Са доласком СНС, а посебно Александра Вучића на место председника Србије, осетила је, како каже промену. Почели су да се граде нови путеви, отварају радна места, долазе инвестиције...

- Као предузетник, видела сам да се репутација наше земље побољшала политиком Александра Вучића и његовим преданим радом да оствари што боље дипломатске односе са светом. Поред тога, он стиже да мисли на све грађане и посвети им пажњу. Тако смо имали част да нас у малом планинском селу, Кржави, изнад Крупња, посети председник и обиђе погон за производњу домаћих планинских деликатеса „Џемара“. Имали смо отворен разговор и дао ми је много савета. Захваљујући његовим речима, моја перцепција политике се променила. Схватила сам да желим да будем део његовог младог тима, који ће, са њим на челу, наставити да гради још успешнију Србију.

* Колико је политика СНС учинила за развој предузетништва и приватног сектора?

- Довољно је да погледате на које је све тачке наше земље стигао и које је све породичне фирме наш председник обишао, да би вам било јасно да му је стало до људи као што сам ја, до малих предузетника. Видим да се много инвестира у програме подршке младим, новим предузетницима, у њихову едукацију. Тиме се отварају нова радна места и постиже просперитет за све нас. Добра економска клима, која је завладала у нашој земљи, плод је мукотрпног рада и важних одлука које су донете у последње четири године. Просечне плате повећале су се са 330 евра 2012. године, на више од 500 евра данас. Све то доприноси бољој клими за покретање нових пословних подухвата, јер је и платежна моћ наших грађана знатно већа.

* Први пут у Србији имамо на делу то да се инсистира на смени генерација у политици, на новој енергији и младима. Какве промене таква политика може да донесе Српској напредној странци и Србији?

- Сви можемо да видимо колико је наша држава напредовала у последње четири године. Довољно је да погледамо колико је светских државника посетило Србију, председник Кине Си Ђинпинг, председник Руске Федерације Владимир Путин, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган... Поред тога, људи из дијаспоре враћају се у своју домовину. О томе пишу иностране новине. И чувени „Економист магазин“ писао је о Србији као земљи са највећим економским бумом. Наравно да постоји још много тога што би требало да постигнемо и зато су нам потребни млади људи и нова енергија. Захвална сам што ми је, као и другим младим лидерима, пружена шанса да представљам странку и будем на листи за народног посланика. Драго ми је, такође, што се на тој листи налази више од 40 одсто жена. Сигурна сам да говорим и у њихово име, да ћемо вредно радити да оправдамо поверење.

 * Када сте одлучили да се, поред бизниса, опробате и у свету политике?

 - Сви ми свакодневно се бавимо политиком, својим одлукама, ставовима, изборима. То што ће ми политика прећи у посао, доживљавам само као један корак даље. Доласком у планинско село Кржаву изнад Крупња, видела сам колико појединац и један мали, нови бренд као што је наша „Џемара“, могу да утичу на средину. То ми је дало воље и снаге да се више ангажујем за свој крај и људе који живе у њему. Урађено је много путева ка нашем крају, планира се и ауто-пут до Лознице. Све то допринеће побољшању и просперитету, да се овај део Србије постави на заслужено место.

* Како Ваше окружење реагује на то што сте на месту број пет СНС листе за парламентарне изборе?

- То је за мене част, а знам да то место са собом носи велику одговорност. У Рађевини, крају где сам дошла да живим из мог родног Београда, људи су ме упознали кроз добру пословну праксу. Такође, наша „Џемара“ је први локални бренд који се нашао на полицама великих маркета широм земље. Из угла предузетника, свесрдно радим на промоцији нашег краја. Ова позиција представља надоградњу, као и могућност да се даље и јаче чује глас народа из западне Србије. Од својих суграђана добила сам велики број честитки, наравно и по неку покуду. Али, ма које политичке оријентације били, мислим да су грађани Крупња поносни што сам добила прилику да браним боје нашег краја у Парламенту.

 * Да ли постоје неке теме које Вас посебно интересују, нешто на шта ћете највише усмеравати енергију у Скупштини Србије?

 - Моја сфера интересовања јесте, свакако, предузетништво. Сматрам да ће јак стуб друштва у будућности чинити управо мање породичне компаније. Србија је величанствена земља са сјајном перспективом. Баш зато заслужује да буде препозната по новим брендовима, драгуљима који могу да засијају широм света. Поред тога, свакако бих волела да, како кроз свој пример, тако и кроз политику, помогнем женама да се остваре и у пословном свету. Не треба гледати Србију само кроз Београд или Нови Сад, мора се сагледати и унутрашњост земље, где је ситуација драстично другачија. Потребно је да се подрже жене из руралних крајева, те да им се помогне у остваривању њихових пословних идеја. Ту је, такође, неизоставна и пољопривреда, као грана од које и мој приватни посао зависи. У селу, где сада живим, свакодневно сам окружена пољопривредницима, људима који свој хлеб зарађују на њивама. Разговарам са њима, дискутујемо како на тему усева и рода, тако и на тему субвенција. Волела бих да сва та сазнања преточим у праксу, кроз свој глас у реформама и одлукама које ће се доносити у Скупштини.

 * Да ли познајете још младих људи који су спремни да се опробају у приватном послу који је везан за пољопривреду? Колико држава чини да ову област учини атрактивнијом за младе људе?

- Свакако да познајем, једне који су се већ остварили у послу, који желе да иду даље и граде нове идеје, и друге који се спремају на тај први корак како би ушли у предузетништво. Млади људи имају нове идеје, нову енергију да све то изнесу и верујем у њих. Не би требало градити бизнис размишљајући како ће и ко да вам помогне. Свакако је човек на том путу у великом проценту сам, мора да доноси важне и брзе одлуке, и ту нема простора за премишљање и чекање. Ипак, некада је потребна само мала помоћ, ветар у леђа, да бисте постигли свој сан. Можемо бити захвални да наша држава много инвестира у програме подршке младим предузетницима. Поред тога, улаже се, из године у годину, све више и у пољопривреду. Све су то поља где наши млади људи могу да пронађу себе и уједно добију потпору и подршку од стране државе.

* Како сте се Ви определили за производњу домаћих џемова?

 - Моја пасија је храна и изучавам је од малих ногу, кроз бројну литературу и праксу. Сва моја путовања оријентисана су на упознавање других култура кроз њихову традиционалну храну. Увидела сам компаративне предности наше земље, те да ми имамо благо у сировинама. Управо зато сам одлучила да на 600 метара надморске висине, у нетакнутој природи, где смо окружени само органским малињацима, купињацима и другим воћњацима, покренем производњу домаћих планинских деликатеса од воћа и поврћа. Тако се родио бренд „Џемара“, чија је свака теглица напуњена дивним намирницама, спреманим по традиционалним рецептурама и обогаћеним модерним зачинским нотама из читавог света. Моја жеља је да свету представим Србију као земљу богату прехрамбеним деликатесима.

 * Како видите Србију 2025. године?

 - Верујем у наставак напретка и просперитета наше земље. Верујем у стручњаке који су радили на формирању плана „Србија 2025“, као и то да ће Србија бити водећа земља на Балкану. То је управо један од кључних разлога због којег сам се придружила СНС тиму, јер желим да учествујем у реализацији тог пројекта. Скупштина је место где се одлучује о реформама и где посланици могу да решавају проблеме грађана. Такође, то је место где ће се одлучивати о реализацији плана „Србија 2025“. Баш зато желим да будем сигурна да ће се чути глас младих људи, као и људи из краја из кога долазим - западне Србије.