Вести

Потписан споразум о сарадњи СНС и СРС Републике Српске

Адам Шукало: Даме и господо новинари, ево укратко да кажемо да је за нас у СНС у РС, чији сам ја председник, моје име је Адам Шукало, председник СНС у РС, да је данас велики дан и не само за наше две странке, за СРС РС и за СНС у РС, данас је велики дан пре свега зато што СНС из Србије се одлучила да да подршку формирању оваквог једног политичког савеза, у једној речи значи нуклеус промена у РС и ми опозиционе политичке странке у РС одлучили смо се први на овакав корак на политичкој сцени у РС. Наше искрене наде су да ће потписивање споразума о формирању политичког савеза следеће године на локалним изборима донети неопходне промене у РС. Толико и хвала.

Миланко Михајилица: Добар дан поштоване даме и господо, ја сам Миланко Михајилица, председник СРС у РС. Овај данашњи догађај и сваки споразум политичких фактора из РС са политичким странкама из Србије био је за РС од користи, ми имамо идентичне политичке, економске, социјалне ставове и  циљеве у РС са СНС и то је темељ наше будуће заједничке политике, јединственог деловања и наступа на локалним изборима следеће године. За нас је најважније да смо се договорили око свих кључних политичких циљева који су за РС најважнији и веома нам је важно и драго нам је што је Српска напредна странка као најјача странка у Србији  подржала овај споразум.

Уверени смо да ће она бити од користи за РС, пре свега јер ће СНС, ми смо у то уверени, победити на следећим изборима овде у Србији и биће у позицији да на један национално одговорнији начин помаже РС и Србима који живе западно од Дрине. Овај споразум је такве природе да ће он сигурно дати нову снагу овим странкама на политичкој сцени у РС. Ми смо парламентарна странка опозициона и ми смо уверени да су истраживања која сам имао прилику да видим  врло озбиљна. У РС наш рејтинг је у последње време значајно порастао и уверени смо да ће овим потписивањем овај савез добити још значајнију подршку грађана у РС. Толико, ако буде потребе да се детаљније образложи програм, ја сам спреман. Хвала.

Александар Вучић: Хвала вама. Желим само, пошто сам чуо од новинара да је било недоумица пре него што су улазили,  је ли то странка Војислава Шешеља - не, није тако да знате да немају везе са њим.

Новинар: Колико постоји СРС РС?
Александар Вучић: СРС  Републике Српске постоји дуго. И постоји много година и убедљиво је јача од Шешељевих радикала и они су били и на овим изборима су у изборној јединици Херцеговина освојили посланички мандат и свуда су били буквално на осталим изборним јединицама на ивици цензуса, баш као и СНС.

Новинар: Нису никад били заједно?
Алексаднар Вучић: Не, то је било тамо 2002. године. Не, просто нема везе једно са другим.

Новинар: Имам једно питање које је везано за Косово, да ли ћете се прикључити захтевима осталих опозиционих странака који траже да се у Скупштини расправља о дешавањима на Косову и како процењујете да ће се даље развијати та ситуација?
Александар Вучић: Ми мислимо да је скандалозно то што власт није заказала седницу Скупштине пре почетка разговора, пре почетка дијалога о КиМ  па су нас после тога преко медија обавестили о резултатима, рекли да је све дивно, а то дивно се завршило насилним покушајем  одвајања севера Косова од централне Србије и, на крају крајева, посао режима, посао власти када смо ми о томе почели да говоримо, онда су неки други рекли нећемо дати потписе итд. Ми мислимо да власт има иоле одговорности седницу Скупштине би морала да закаже, да не улазимо сад у техничка питања, просто мислим да је апсолутно скандалозно да немамо седницу Скупштине по питању КиМ. Просто, то је нешто што је незамисливо чини ми се у овом тренутку било коме у свету, а не само грађанима Србије.

Новинар: А како процењујете да ће се даље развијати та ситуација са севером Косова, будући да смо синоћ чули Тачија који каже да неће дозволити да то остане?
Александар Вучић: Веома смо забринути за ситуацију на КиМ, веома смо забринути због неодговорности режима, веома смо забринути због чињенице што они мисле да је то полигон за добијање политичких поена као и све друго па треба да глуме хероја Борка и хероја Горана и не знам кога уместо да се ради на јединству нашег народа, на успостављању јединствене поруке коју ћемо упутити свима у Европи, свету и на КиМ Србима и Албанцима. Плашим се да власт не ради ништа по том питању и нисам сигуран у коначан резултат. Напротив, веома сам узнемирен и забринут због тога.

Новинар: Мислите да треба да наставите преговоре са Приштином?
Александар Вучић:  Увек можете и увек је потребно разговарати и боље је све проблеме решавати разговорима, али оно  што је проблем то је што ми не знамо ни садржај, ни суштину разговора, ни циљеве разговора. Волели бисмо да то сазнамо и волели бисмо да то сазнају грађани Србије у парламенту Србије.

Новинар: Ви господине Вучићу, уколико сам вас добро разумео, хоћете да кажете да флоскуле актуелне власти уопште не помажу Србима на северу КиМ?
Александар Вучић: Бићу веома прецизан, волео бих да ми одговорите - а шта је то до сада помогло, и волео бих да ми кажете да резултат није 0:3, а ја видим да је резултат 0:3. У сваком погледу и по сваком питању, проблем режима је у томе што нам је у свакој сфери друштвеног живота резултат 0:3 и увек кад вам на семафору пише тај резултат гол не можете да дате ама баш никако. Имају ови наши дивне дресове, дивне копачке, дивне штуцне, најлепше на свету дизајниране, изгледају супер на својим телевизијама, али је проблем у томе што је резултат 0:3 и по питању КиМ и по питању економије и по питању борбе против корупције и по свим питањима.

Новинар: Јел имате ви неки предлог ?
Александар Вучић: Прошли пут ме је питао један од новинара, кад нисте били ту, сад ћу вам одговорити на исти начин. Доведете ситуацију када је резултат 0:3, или 0:5 потпуно свеједно, а 89. је минут и кажете шта би ти сад урадио? Не знам, кад не знам ни о чему разговарају, кад не знам ни шта раде, кад нам ништа није јасно, кад нико у Србији не зна. Јел ви знате о чему разговарају? Хајде кажите нам о чему разговарају, ево као једног од најобавештенијих новинара... Јучерашња ситуација је изазвана разговорима, зато што нешто из разговора није испуњено.

Новинар; А јесте ли ви сугурни да је изазвано разговорима?
Александар Вучић: Сасвим сигурно је изазвана нечим што је неко испунио, а неко није. Ко јесте а ко није, откуд ја знам и откуд било ко од нас може да зна. И сад вас питам јесте ли ви сигурни и знате ли о чему је било речи, шта је то договерено око катастара и видећете да не знате, да појма немате, као што немам појма ни ја и ничији то грех није. То је грех оних који су требало да нам објасне то. Нико не зна шта је договорено, једни кажу да је испао проблем око договореног некаквог жига, не знам о ком жигу се раду. Проблем је испао око тога што је неко са другима направио не знам какву глупост, а опет не знам о чему се ради. Кажите више да видиимо  о чему се ради, па ћемо онда рећи то треба да се уради тако и тако. Наравно да све треба да буде мирно и да треба да се заврши на начин без угрожавања људи, а ми морамо да видимо шта је решење за нашу земљу, да заштитимо и оно што је Уставом загарантовано.

Новинар: Јел можете да нам кажете која је улога СНС Београда  у овом споразуму?
Александар Вучић: Ми смо нека врста, ако се ви слажете, као нека врста помагача, некога ко треба да пружи подршку из Србије и ништа више, али ми наравно никада нећемо ићи против Републике Српске и РС је наш приоритетни циљ, ма ко одлуке у РС доносио.