Вести

Празна реторика режима неће зауставити промене

 

СНС сматра врхунцем апсурда да они који пуних десет година владају Србијом, одговорност за, на сваком кораку видљиве, последице сопствене власти, виде у свима другима, осим у себи! Власт која јавно саопштава за себе да нема алтернативу, треба да буде свесна чињенице да алтернатива постоји у сваком грађанину који је још увек свестан да није нормално да изградња сваког, па и најкраћег пута у Србији, траје као изградња Скадра на Бојани, а кошта као изградња куле Бурџ Дубаи у Уједињеним Арапским Емиратима. Алтернатива овој власти постоји у сваком човеку који мисли да није нормално да Србија увози шљиве, млеко и свињске полутке. Алтернатива постоји и победиће, због сваког оног који мисли да није исправно, ни нормално, да посао, здравствена заштита и образовање буду привилегија оних који данас за себе поручују да немају алтернативу. Српска напредна странка, не желећи да наруши, очигледно непоправљиво нарушен мир оних који данас тврде за себе да немају алтернативу, жели да подсети на емпиријску чињеницу да велика већина оних који знају да Србија зна за боље, данас стоје уз СНС.

 

Српска напредна странка оцењује да је годишњи извештај Европске комисије показао да представници власти ни једног јединог тренутка нису говорили истину када су тврдили да је тзв. европска реформа правосуђа извршена према европским мерилима и стандардима. Штавише, у извештају Европске комисије се захтева измена постојећег стања, за које се оцењује, цитирам: „да директно доводи у питање независност правосуђа и може довести до политичког уплива“. Поправка недостатака ове режимске реформе правосуђа, у извештају Европске комисије наведена је као један од хитних задатака, и то не само у смислу унапређења стања на плану владавине права, већ и по питању испуњавања критеријума из Копенхагена, којима се захтева унапређење демократије, јер владавина права директно утиче на степен демократије у земљи, а све ово се одражава на борбу против корупције и организованог криминала и реформе у другим секторима, али и на питање борбе против сукоба интереса. Сви смо сведоци чињенице да се, посебно на том пољу, актуелна власт није прославила, посебно ако се сетимо да су, зарад омогућавања вишеструких функција својим функционерима, били у стању да мењају европске законе које је Скупштина Србије претходно усвојила.

 

СНС оцењује да покушајем заташкавања сопствених пропуста, који су када је у питању реформа правосуђа постали познати у стручним и политичким круговима и далеко изван наше земље, актуелна власт на још једном примеру показује да нема капацитет за било шта, осим за стварање нових и додатних проблема. Управо из тих ралога, ми сматрамо да је извештај Европске комисије, још један од индикатора који показују да је оно што у Србији нема алтернативу, то су заправо, политичке промене.

 

СНС оцењује да власт све више губи контролу над током политичких догађаја у земљи и у прилог томе говори и прећутна, али делимично и отворена сарадња са лажним, опозиционим странкама, попут Српске радикалне странке. Истовремено, оваква непринципијелна и закулисна сарадња која, опет је довољно очигледна сваком ко уме да озбиљније анализира оно што се дешава, и да да неко адекватније тумачење прилика на јавној сцени, нам показује да је актуелни режим спреман да пређе, не само све идеолошке и принципијелне баријере, зарад голог опстанка на власти, већ је спреман и да најдиректније гази основне етичке принципе и вредности. Толико у овом обраћању, ако имате питања, ја сам спреман да одговорим.

Уколико нема питања, хвала вам што сте дошли на нашу конференцију Српске напредне странке.