Вести

Предата иницијативa за измену Статута града Београда

  - Мој први утисак је да смо наишли на добар пријем и разумевања Александра Антића. Договорили смо се да у две фазе кренемо у промену Статута. Прва је оно што већ одмах може да иде на наредној седници Скупштине града где нема никаквих проблема и где имамо консензус. И да у наредна два месеца размотримо све предлоге који се односе на истинску децентрализацију од урбанизма преко финансирања имовине и друго - казао је Милићковић.

На питање да ли то значи да су направили политички договор са социјалистима, Миличковић је рекао да није било говора о политици, већ да је реч само о разумевању за аргументе напредњака које су они изнели Антићу.

- Договорили смо се да радна група у две фазе размотри предлоге наше о измени Статута. Аргументи су нам такви да нема разлога да се не гласа за такве промене, ако је заиста циљ и Александра Антића и свих осталих у Градској управи обезбеђивање бољег живота Београђана - рекао је Миличковић.

Објашњавајући шта подразумева прва фаза, он је казао да је то оно што је у складу са садашњим законима и може да се примени у смислу децентрализације.

- Рецимо, легализација уопште није спорна да се врати у општине, као и сагласност које треба да дају градске општине на урбанистичке и остале планове које доноси град. Има одређених законских препрека у смислу преношења матичних књига и измена и допуна закона о јавној својини, где имовина градских општина треба да се третира и то је у другој фази - рекао је Миличковић.