Вести

Премијери Србије и Румуније отворили гранични прелаз

КИКИНДА - Премијери Србије и Румуније, Александар Вучић и Виктор Понта, свечано су отворили гранични прелаз Наково - Лунга, код Кикинде. Вучић и Понта су у заједничком обраћању истакли велико пријатељство и изузетно добре односе две државе.

Српски премијер је рекао да људи из Накова, Кикинде, овог дела земље више од 20 година чекају да им се отвори гранични прелаз, да је и малогранични затворен 2004. године, а да се сада отворио овај, али и још два прелаза који ће умногоме олакшати комуникацију, контакте и сарадњу са румуским пријатељима.

Грађани Румуније и Србије имаће велике користи од овог прелаза, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је наша влада као и влада Виктора Понте вредно радила и да је само за десет месеци отворен овај прелаз што је велики успех за све нас.

Вучић је посебно завалио румунском премијеру и додао да очекује да та изузетна сарадња буде настављена и за седам дана када Понта постане председник Румуније.

Вучић је нагласио да ће пријатељство Србије и Румуније остати трајно, уз оцену да односи две земље никад нису били бољи у савременој историји.

"Нема ништа што би нас раздвајало, а имамо много тога што нас спаја", поручио је српски премијер који је подвукао да смо и до сада рачунали на подршку Румуније на путу Србије ка ЕУ, а да ће Румунија увек моћи да рачуна на Србију као свог искреног пријатеља.

Понта је своје обраћање почео речима на српском језику - "Драги пријатељу Александре" и подсетио на румунску пословицу да Румунија има два искрена пријатеља, а то су Србија и Црно море.

Како је рекао, Румунија жели да за Србију буде најбољи пријатељ из ЕУ.

Према оцени румунског премијера, ЕУ неће бити цела све док Србија, и друге земље региона, не постане њен део.

Понта је рекао да његова је жеља да Румунија и Србија развију пуно инфраструктурних пројеката, а да су пријатељске, културолошке и друге везе одлично развијене.

Понта је казао да је са премијером Вучићем разговарао и о отварању ауто - пута Београд - Темишвар и да очекује да ће то бити и реализовано.

Оба премијера своја обраћања завршила су речима "Живела Србија, живела Румунија".

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изразио је задовољство што је отворен овај прелаз као и друга два прелаза истичући да они отварају нове могућности за економско и свако друго повезивање две државе.

Како је рекао, то ће омогућити још бољу сарадњу у борби против организованог криминала.

Стефановић је додао да се са отварањем прелаза код Накова штеди време и новац, јер је на пример пут од Кикинде до Темишвара скраћен за 30 километера.

Румунски министар унутрашњих послова Габиел Опреи сложио се са оценом свог колеге уз поруку да жели да увере све у Србији да ће јој Румунија помоћи и на путу ка ЕУ и учинити све за развој добросуседских односа.

У разговору са грађанима који су изразили задовољство и захвалност отварањем тог прелаза, премијер Вучић рекао је да је отварање граничног прелаза са Румунијом код Накова велика ствар и за општину Кикинда и за Србија и да ће општина Кикинда од тога имати економску корист.

Вучић је обраћајући се грађанима Кикинде рекао да верује да ће велики број фирми доћи, или се преселити на територију те општине, да се граничним прелазом Наково-Лунга олакшава промет са Румунијом и ЕУ, као и да ће се повећати трговинска размена.

"Верујем да ће од овога Србија и грађани кикиндске општине имати велику корист", нагласио је Вучић.

Он је додао да Србија иде ка томе да 2016. године буде једна од земаља са највећим привредним растом у Европи, као и да очекује да ће се ускоро завршити послови око Железере, ФАП-а, Азотаре и МСК Кикинда - произвођача хемијских производа.

"Оно што је за вас веома важно, верујем да ћемо успети да поново обезбедимо гас по цени од 280 до 290 долара за МСК што би омогућило да он постане профитабилан", рекао је Вучић.

Како је навео, то су све велики резултати за Србију.

Мештане и новинаре је интересовао и ауто-пут Београд-Темишвар, односно Београд - Зрењанин, при чему је премијер оценио да је само отварање моста Земун - Борча у Београду од великог значаја.

Навео је да ће о свему томе бити разговара и са кинеским пријатељима у децембру, али и са другима, додавши да проблем представља модел финансирања.

"Имамо добре и повољне кредитне линије", рекао је премијер али је и додао да не може све или бар не у целини да се ради на тај начин због подизања јавног дуга и фискалног дефицита.

Решиће се то питање, а да ли ће се ићи на такозване брзе путеве или на ауто-пут, о томе ће стручњаци донети одлуку, додао је Вучић.

 

Вучић: Шешељу желим добро здравље и брз опоравак

КИКИНДА - Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, који је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала, жели добро здравље и брз опоравак.

"И то је све, нема ни "и" ни "али", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после отварања граничног прелаза Наково-Лунга код Кикинде.

На поновљена питања новинара у вези са Шешељем и да ли је разговарао са Хашким трибуналом о условима његовог пуштања, Вуцицћ је кратко одговорио "не".

"Ми му желимо добродошлицу, брз опоравак и добро здравље", рекао је Вучић.

Он је, на питања да прокометарише изјаву министра за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александра Вулина који је рекао да је пуштање на слобуду Шешеља покушај дестабилизације Србије, премијер Вучић је навео да Вулина веома поштује, али да то неће да коментарише.

"А што се тиче стабилности Србије и многих који чекају некакву врсту нестабилности, подсећам да су многи призивали "украјински сценарио" у изборној кампањи", рекао је Вучић.

Он је назначио да Србија постаје све значајнији фактор у Европи и свету и то илустровао чињеницом да је јуче био француски премијер Мануел Валс, да је данас са румунским премијером дошао из Београда, да је јуче био и црногорски премијер Мило Ђукановић, да за два дана долази албански премијер Еди Рама, а за четири дана и заменик немачке канцеларке Ангеле Меркел, Зигмар Габријел.

"Мислим да то довољно говори како се Србија понаша", рекао је Вучић.

Он је додао да је предузео најтеже мере које је један политичар могао да предузме на територији јужне Европе, а да на то није натеран.

Навео је да је то урадио зато што сматра да је то најбоље за земљу и зато што га оцена тога што је урадио и што ради интересује у историјском смислу, а не како ће на то да гледа дневна политика.

"Поносан сам на то", рекао је Вучић и додао да је уверен да ће Србија већ од 2016. године бити земља са највећим привредним растом у Европи.

 

Радићу док имам подршку народа

Aлександар Вучић поручио је да је његов посао да води земљу и да ће то радити све док за то има подршку народа.

"Никада себи нећу да дозволим због тога што мислим да радим најбоље за своју земљу, што радим поштено и смем свакога у лице да погледам, и пошто је то тако, не желим да држим власт мимо народне воље", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

"Ја да будем као Бојан Пајтић и да са шест или 16 одсто држим власт, не пада ми на памет", казао је Вучић одговарајући на питање да ли ће ући у политичку полемику са лидером радикала Војиславом Шешељем кад се буде вратио у Србију из Трибунала у Хагу.

Вучић је додао да ће се онога тренутка кад народ буде мислио да му је боље са Пајтићем, Шешељем, или било којим другим политичарем, тог тренутка склонити са власти.

Како је додао, он је на месту премијера народном вољом.

"Немојте да бринете. Ја да држим власт по сваку цену, не пада ми на памет", поручио је Вучић.

Навео је да је уверен и да када оде са власти, када изгубе неке изборе, да ће у историји јасно и недвосмислено, као што се у Немачкој суди о раду бившег канцелара Герхарда Шредера, тако судити и ономе што је он урадио за Србију.

"А Србија ће за две, три године бити много боље место за живот, сигурније место за живот, биће много уваженија земља, а никада није била уваженија него што је то данас", закључио је премијер Србије.

 

Још се не зна план посете албанског премијера

Александар Вучић је изјавио да још није познат план посете албанског премијера Едија Раме Србији, те ни да ли ће он посетити Прешево. "У Београду су јуче била три премијера, нисам стигао да се бавим том посетом", рекао је премијер и додао да ће Рамом бавити током викенда. У Београду су у петак боравили француски, румунски и црногорски премијер.

"Још не знам", казао је Вучић на питање да ли ће Еди Рама посетити Прешево.

 

Прислушкивање није мој посао, већ ВБА

Александар Вучић није хтео да коментарише истрагу о "случају прислушкивање", јер је то, како је рекао, посао Војно-безбедносне агенције.

"Мени је драго да сам чуо став Светка Ковача који је један од најстручнијих људи и хвала му на томе, а надлежни органи нека раде свој посао", навео је Вучић.

Бивши директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач изјавио је да Контрадиверзиони тим Министарства одбране никад не греши и да је сигурно да је неко покушао да прислушкује премијера прошле суботе у хотелу "Краун плаза", за време заседања Трилатералне комисије.

Коментаришући чињеницу да је тај тим у салону где је Вучић требало да има састанке са страним државницима и бизнисменима нашао скривену прислушну технику, Ковач је рекао да ВБА не би покренула истрагу да нема озбиљних индиција.

"Колеге које се годинама баве заштитом од прислушкивања могу одлично да процене о каквој камери је реч", додао је он.

Према речима Ковача, ти људи су добро обучени и знају разлику између камере која све снима и оне која само преноси слику у реалном времену.

"Уосталом, на лицу места се види да ли камера има микрофон или не. Нема ту никакве филозофије", нагласио је Ковач.

Хотел Краун плаза је у међувремену саопштио да је реч о камери која само преноси слику.

 

Посланици СНС су унутарстраначко питање

Александар Вучић је изјавио да је боравак посланика те странке у источној Украјини током избора унутарстраначко питање.

Посланици СНС Владимир Ђукановић и Бранислав Блажић боравили су у Доњецку за време избора које Кијев не признаје.

Став Владе Србије је да признаје територијални интегритет Украјине.

Посланик Ђукановић је раније рекао да да је у Украјини боравио као приватно лице, а не у својству посланика.