Вести

Припремамо се за митинг

Ми смо овакву одлуку саопштили јавности и саопштили представницима режима, дакле преко медија зато што не постоји никаква друга комуникација између нас и зато што смо желели да се изврши притисак, разумни притисак на неразумне да схвате да су људи у Србији одлучни да до промена дође ове године, да људи у Србији не желе да се власт мења насилним путем, људи желе мирне промене, промене на изборима, а не као што смо имали пре једанаест година. Дакле, то је оно што желимо и то је оно што мислимо да би ова власт не због себе већ због грађана Србије морала да прихвати, сваку врсту одговорности, уколико евентуално не прихвате овакво разуман и рационалан предлог, за све што ће се збивати у политичком животу Србије сносиће режим.

СНС оцењује да је реконструкција Владе, да није жалосна била би смешна. И они читаве ноћи губе да би убедили некога да постане министар. Па ко да буде министар у некој Влади на 2, 3 или 4 месеца, ко да буде министар у Влади кад види да је Влада пропала и да нема никакву подршку у Влади Србије, ко да буде у Влади министар ако им је јасно да ће реконструисана Влада имати још мању подршку него Влада пре реконструкције и зато их позивамо да донесу кључну одлуку која ће умирити Србију, која ће Србији показати пут у промене, а то је да ће избори бити у новембру ове године и мислимо да би то било веома, веома значајно да би они на миру могли да раде неколико месеци бар тамо до септембра месеца кад би претпостављам и кренули и они у изборну кампању, али би то много, много олакшало и разуме се пут Србије, развој Србије, економски развој, социјални развој после избора који ће се догодити и то би учврстило, разуме се, и европски пут Србије и сарадња са свим нашим партнерима у свету. Дакле, уколико не прихвате наш захтев, ми вам кажемо данас да ћемо ми довести више од 100.000 људи у Београд, највише ће их бити из Београда разуме се као и прошли пут на плато испред Народне скупштине Републике Србије, ко зна колико људи ће доћи који самоиницијативно желе да дођу и то ће онда бити убедљиво највећи скуп, убедљиво већи од 5. октобра 2000, ја говорим о озбиљним цифрама, знате већ, а не о ономе што би новинари желели да чују, тако да не мислим да је то ни добро, ни паметно, ни за режим, ни за опозицију, ни за кога у политичком животу у Србији. Зато не верујемо много, али се надамо да ће имати разума да прихвате рационалан и компромисан предлог. Изволите ако имате неко питање.

Новинар: Откуд да на тај начин да кажемо изађете у сусрет владајућој коалицији и да јој дате тај рок и да одложите митинг....
Александар Вучић: Дали смо им уступак?! Ја прво не мислим да смо ми изашли у сусрет владајућој коалицији и то ћете видети по њиховој реакцији, зато што ће они то мало дубље да сагледавају него ви и ево, ако смо ми то учинили ту се показује наша ширина и наша жеља за компромисом и за миром у нашем друштву и ја мислим да је то једна добра порука и онда сам сигуран да ће они то да прихвате, онда замислите ако они један такав уступак не прихвате, него мене плаши да они то нису на тај начин разумели, зато што им је овим избијен и последњи адут са којим су могли да иду не пред грађане Србије него у свет и више немају ништа никоме да испричају, никоме ништа више да понуде нити некоме да објасне. Али ако ме питате њихово схватање ће бити другачије од вашег и унапред могу да вам кажем какав од њих одговор очекујем, а сву одговорност ће сносити они. Дакле, ми смо могли да бисте ви разумели да наш уступак је око 2 месеца, ми да смо успели сада у априлу рецимо да 1. маја каже власт желимо разговоре, не могу избори да буду у јулу, избори морају да буду у септембру, дакле наш уступак је огроман, два месеца, њихов уступак би за нијансу требао да буде 3-4 месеца, и то је ипак нека врста компромиса. Одговорни политичари странака треба да покажу да воде рачуна о друштву и држави, наравно да ће они то разумети, прилике у Србији им не иду на руку, кад кажем прилике не мислим на тешку економску и социјалну ситуацију, јер нико од нас не жели то да злоупотребљава. Да желимо лако бисмо их почистили, ми желимо да имамо нормалну власт, нормално и пристојно друштво, нормалну и пристојну земљу у којој ће се власт бирати и мењати на изборима, али се надамо да ће они разумети наш компромисни предлог и да ће то прихватити, а ја још једанпут понављам да то прихвате, а мишљења сам чини ми се да они то не разумеју тако благонаклоно и добронамерно како сте ви разумели и да ће њихов одговор бити нагативан и да ћемо се ми видети овде на београдским улицама 16 априла.
Само не знам како ће моћи сад да кажу да смо против ЕУ или против не знам кога, а све аргументације остају ништаве, а и њиховим слугама који им помажу у томе да нападну СНС, говорим о другим режимским партијама које ништа не раде већ нападају СНС. Дакле, ми се 16. окупљамо, а било би добро да нас изненаде и да прихвате један заиста рационалан компромис како ви оно рекосте предлог који и њима чини да не буде септембар већ новембар. Ја мислим да би грађани били задовољни да буде новембар а не септембар и прихватили би то. Ми смо се жртвовали за та два месеца, дакле озбиљно и тешко смо се жртвовали и очекујемо да се и они жртвују, јер Србија је важнија од свих наших политичких странака, а ми желимо да их победимо на изборима и очекујемо да та победа, одмах да вам кажем буде веома убедљива. Данас је наша подршка, подршка СНС већа за више од 10% у односу на другопласирану ДС. Није чудо онда што са таквим фрустрацијама иступају и Чедомир Јовановић и многи други, јер су њима сад потребне 4 додатне листе да би могли да формирају Владу. ДС су потребни, да су данас избори, треба им ЛДП, СПС, ДСС, СРС  и то би била владајућа коалиција да би имали 7 посланика више од нас. Како се то мења, ја сам вам рекао још пре два месеца да ће то ићи на бугарски или мађарски сценарио. Изволите?

Новинар: Како коментаришете ово персонално решење, сад је стигла вест. Имамо три потпредседника: Дачића, Ђелића, Верице Калановић?
Александар Вучић: То су озбиљне промене и фасцинантна реформа. То су изванредне реформе и народ ће са одушевљењем да изађе вечерас и да кличе новој Влади. Немам шта друго да кажем већ да није жалосно било би смешно.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију и још једанпут дамама срећан 8. март!