Вести

Признање Косова није услов за ЕУ

Николић и Вучић на састанак са Филеом долазе на захтев председника Српске напредне странке.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је, после састанка са Николићем, изјавио да је веома познат став Европске комисије да признавање Косова није формални услов за процес Европске интеграције Србије.

Филе је нагласио да су политички и економски услови, такозвана ЕУ мерила из Копенхагена, и поштовање услова у процесу стабилизације и придруживања кључни за квалитативну и објективну оцену заслуга Србије за добијање статуса кандидата за чланство.

"Сарадња са Хашким судом и регионална сарадња у коју су сви укључени су кључни елементи процеса стабилизације и придруживања, а кад је реч о сарадњи са Хашким судом Србија је остварила значајне резултате", рекао је Филе у саопштењу издатом после разговора са Николићем.

"У регионалној сарадњи је добродошло активно ангажовање Србије, а од животног значаја је да сада обновљени дијалог Београд-Приштина донесе нове резултате којима ће бити побољшани животи људи, ојачани мир, безбедност и стабилност у региону", додао је европски комесар.

Филе је у саопштењу нагласио да је са Николићем размотрио његову забринутост око захтева Србији да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ ове године и то да ли је признавање Косова предуслов за европску интеграцију Србије.
"Охрабрио сам Николића и његову странку као и све српске политичке актере да даље унапређују европске тежње Србије, да делују конструктивно и одговорно у предстојећем раздобљу", истакао је Филе.

Европски комесар је додао да је састанак са председником и замеником председника СНС Томиславом Николићем и Александром Вучићем одржан у оквиру његових редовних састанака с представницима опозиционих странака из земаља у процесу проширивања и политике суседства ЕУ.