Вести

Проглашена ванредна ситуација у Србији

Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике због поплава и обилних падавина.
 
Ванредна ситуација проглашена је на захтев Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је, раније данас, разматрана ситуација у земљи изазвана обилним падавинама и поплавама.
 
Влада је истовремено затражила помоћ од Европске комисије, Русије и Словеније.
 

Грађани обавезни да спроводе наређене мере
 
Премијер Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане Србије да поштују упутства надлежних државних органа у поплављеним подручјима а то, према Закону о ванредним ситуацијама, поред осталог, значи да учествују у заштити и спасавању, спроводе прописане и наређене мере и извршавају задатке цивилне заштите.
 
Закон о ванредним стиауцијама, који прописује понашање грађана, каже да су они дужни да се обучавају за личну, узајамну и колективну заштиту и испуњавају материјалне обавезе за потребе заштите и спасавања у складу са законом.
"Молим људе да слушају, не можете да победите природу, а кад не слушате спасиоце ризикујете и своје и њихове животе", рекао је премијер на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.
 
Закон такође каже да грађани податке од значаја за заштиту и спасавање без одлагања треба да доставе надлежном органу и да дају податке потребне за вођење евиденција од значаја за заштиту и спасавање, као и да прихвате распоред који им је одређен при распоређивању у органе и јединице цивилне заштите.
 
Обавезни су и да се одазову позиву надлежног органа цивилне заштите. У извршавању задатака заштите и спасавања учествују сви способни грађани.
 
Када је реч о припадницима војске, они који су здравствено спосовни распоређују се у специјализоване јединице цивилне заштите, у складу са посебним законом. У јединице опште намене цивилне заштите могу се распоредити и здравствено способни мушкарци и жене који нису војни обвезници и то мушкарци старости су од 16 до 60, а жене од 16 до 55 година.
 
Здравствену способност грађана за учествовање у органима и јединицама цивилне заштите утврђује здравствена установа надлежна према седишту органа односно јединице.